Mala lađica

Poslednje putovanje lađice koja je prevozila putnike između Novog i starog Bečeja

Tisa – nekadašnja panonska lepotica, koja i danas pored sve zagađenosti njene vode, ipak ima svoju draž, često je u prošlosti pokazivala svoju ćud, posebno u «saradnji» sa Eolom bogom vetrova. Kraj leta znao je u Potisju biti završen raznim nepogodama, ali je 12. septembar 1931. zabeležen kao jedan od najtragičnijih događaja na reci u blizini naše varoši.

Toga dana lađica, pod imenom «Stari Bečej», krenula je u četrnaest časova iz starobečejskog pristaništa sa 28 putnika, među kojima je bilo i đaka Novobečejaca.

Brodom je upravljao (čuveni i legendarni, sada već pokojni, čika Mlađa). Negde četiri kilometara nizvodno, crni olujni oblaci nadvili su se nad Tisom i otpočelo je nezapamćeno nevreme praćeno kišom i gradom.

Odjednom lađica duga 22, a široka 3 metra, koja je mogla da primi 122 putnika, izgledala je u nevremenu kao orahova ljuska koju su bočni vetar i veliki talasi nagnuli na desnu stranu. Voda je počela da nadire u unutrašnjost broda, motor je prestao sa radom, a putnici su počeli da ga napuštaju. Neplivači su pokušavali da se spasu pomoćnim čamcem, ali se on od preopterećenja i velikih talasa prevrnuo.

Prema priči Žike Kugina, koju je zabeležio učitelj Žarko Čiplić u Jugoslovenskom dnevniku «talasi su bili preko dva metra, a spasavanje je otpočelo tek kada je lađica bila nekih 15 santimetara pod vodom. Ubrzo lađica je potonula, a za trinaest putnika bilo je to poslednje putovanje. Bili su to: Milosava Marčić, načelnica sokolskog društva N.Bečej – Vranjevo, sestre Branković Marija i Vukosava iz Vranjeva, torbari iz Imotskog, Josif Ledić i Mijo Đaja, piljarice iz Vranjeva Julija Palašti, ruska emigrantkinja Natalija Polovceva, majka troje dece, trgovački putnik Aleksandar Tanasijević, brodski momak Đura Žarković, bračni par Molnar Jožef i Klara iz Novog Bečeja, te Mariška Tot i Marko Smiljkić.

Mada je Mladen Krstonošić ispoljio veliko umeće i hrabrost, spasivši troje dece, bio je zajedno sa mašinistom Vinkom Virtom i vlasnicima broda Lajošem Ačom i Ivanom Molnarem optužen za ovu veliku tragediju». Zahvaljujući advokatu Milanu Matiću i svedočenju, pre svega trgovca Leopolda Veljače, koji je bio na brodu i koji je tvrdio da su brodari učinili sve što je bilo u njihovoj moći, svi pa i Mlađa bili su oslobođeni optužbe. Vlasnike je vađenje potonulog broda stajalo 47.500 dinara, a u međuvremenu putnički saobraćaj između dva Bečeja obavljala je «Minerva», u koju su putnici sa nepoverenjem i strahom ulazili što je nagnalo Rečnu plovidbu da u saobraćaj pusti veliki i moderni parobrod «Cetinje», koji je samo kraće vreme, iz finansijskih i drugih razloga, saobraćao između ova dva naselja.

Podržite sajt

Ukoliko želite, donacijom, da pomognete razvoj sajta.

Podržite...

Sakupljanje kulturno-istorijske građe Novog Bečeja smatramo izuzetno važnim i velikim poslom. Za nove naraštaje... sa novom tehnologijom... da vide prošlost... drugačije će ostati zaboravljena.

Već 10 godina se bavimo time, uporno i vredno a ipak je ostalo još mnogo toga da se uradi, mnogo posla je pred nama.

Dobru...

Ako posedujete neki materijal ili saznanja za koje smatrate da bi dopunile sajt, uključite se... Možete komentarisati članke ili nam slati materijale, fotografije na salevidak@gmail.com. Ili prosto svoje predloge, ideje, komentare kako da poboljšamo sajt iznesite Ovde

Ideju...

Za one imućnije Novobečejce koji mogu i žele materijalno da pomognu razvoj ove ideje, daju vetar u leđa, koji žele da budu dobrotvori, sponzori, donatori...

...stojimo na raspolaganju na broju 060 013 01 01

© 2016 Novi Bečej - Online. All Rights Reserved. Designed By SaleVidak