Bila jednom jedna štamparija (1898. - 2007.)

Bila jednom jedna štamparija (1898. - 2007.)

Oktobra meseca 2007. godine prostorije "Gigine štamparije" (Grafičko preduzeće 1 Maj) su definitivno ispražnjene. U toku samo jednog dana odneto je nekoliko kamioneta papira kao i celukupan inventar sa preostalim mašinama za štampanje. Zahvaljujući novom vlasniku objekta, koji mi je dopustio da interesantnija dokumenata pokupim ispred brzih utovarivača, nešto je ipak spašeno. Ali nažalost drvena slova, latinična, ćirilična i gotska su već nestala. U slovoslagačnici nisam naišao ni na jedno olovno slovo a prazne ormariće su već iznosili.

Tako filijala štamparije Jovana Radaka iz Kikinde, kasnije štamparija Gige Jovanovića a posle 1944. godine štamparija 1 Maj, nije doživela svoj 110 rođendan što je trebalo da se proslavi 2008. godine.

Neka nam ovih nekoliko slika i dokumenata posluži da se potsetimo na stogodišnji rad ove, sada već bivše štamparije u samom centru Novog Bečeja.

Podržite sajt

Ukoliko želite, donacijom, da pomognete razvoj sajta.

Podržite...

Sakupljanje kulturno-istorijske građe Novog Bečeja smatramo izuzetno važnim i velikim poslom. Za nove naraštaje... sa novom tehnologijom... da vide prošlost... drugačije će ostati zaboravljena.

Već 10 godina se bavimo time, uporno i vredno a ipak je ostalo još mnogo toga da se uradi, mnogo posla je pred nama.

Dobru...

Ako posedujete neki materijal ili saznanja za koje smatrate da bi dopunile sajt, uključite se... Možete komentarisati članke ili nam slati materijale, fotografije na salevidak@gmail.com. Ili prosto svoje predloge, ideje, komentare kako da poboljšamo sajt iznesite Ovde

Ideju...

Za one imućnije Novobečejce koji mogu i žele materijalno da pomognu razvoj ove ideje, daju vetar u leđa, koji žele da budu dobrotvori, sponzori, donatori...

...stojimo na raspolaganju na broju 060 013 01 01

© 2016 Novi Bečej - Online. All Rights Reserved. Designed By SaleVidak