Foto-sekcija OŠ „Miloje Čiplić”

Sredinom pedesetih godina XX veka u OŠ „Miloje Čiplić” osnovana je, pored raznih vannastavnih aktivnosti, i foto-sekcija. Ona je u početku svog postojanja raspolagala sa svega nekoliko foto-aparata tipa vilia, werra 1, beirette, a u kasnijem periodu su nabavljeni smena 8M, zenit 11, praktica PL nova I,  altix, i dva blica. Nakon kupovine aparata za uveličavanje marke krokus i hemikalija za laboratoriju, sekcija je zatvorila ciklus izrade fotografija. Foto-sekciju su tokom 3-4 decenije postojanja vodili nastavnici: Alajoš Šatai, Vukomir Stojić, Bane Pecarski i Silard Balint. U to vreme bile su priređivane izložbe takmičarskog karaktera foto-sekcija  škola iz opštine Novi Bečej.

Mnogo zainterseovanih učenika je prošlo kroz školsku foto-sekciju naučivši tehniku korišćenja foto-aparata od snimanja do izrade fotografija. Obogaćeni su još jednim pogledom na svet, pogledom kroz objektiv. Neki od njih su nastavili druženje sa foto-aparatom, prateći nove trendove u toj oblasti i izrađujući fotografije u svojim laboratorijama i posle završetka školovanja. Jožef Balo, Dragan Banjac, Šandor Šari Dore i Slobodan Latić bili su članovi školske foto-sekcije u razdoblju od 1967. do 1973, pod rukovodstvom pomenutih nastavnika. Već pri kraju osnovne škole posedovali su svoje foto-aparate:  zenit 4, zorki 4, praktika, smena 8, a kasnije savremenije, kao praktika EE2 , praktika FED3, praktika BC1, canon AL 1, yasika, canon A. Danas koriste digitalne foto-aparate,  canon AE1, nikon D 5100 i canon powershot S3 IS.

Laboratorija Dragana Banjca je bila opremljena aparatom krokus, koji povećava, sa fabričkim  i sa rodensruk objektivom. U kasnijem periodu je imao profesionalni povećavajući aparat durst, dok su Latić, Balo i Šari koristili krokus aparate za povećavanje slika. Bili su učesnici grupnih izložbi, kao i raznih konkursa i takmičenja.

Šandor Šari Dore i njegov foto-aparat su od početka devedesetih godina XX veka postali folklorni element raznih dešavanja u skoro svim kafićima u Novom Bečeju. Pored toga, slikao je interesantne ličnosti i likove, da bi se vremenom počeo baviti i umetničkom fotografijom.

Jožef Balo se i dalje intenzivno bavi fotografisanjem, uglavnom za svoju dušu, a neretko vrši razna uslužna snimanja, ostavljući za sobom ne samo fotografije dokumentarnog tipa, nego i sadržajne video-zapise.

paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Da li ste znali...

da je Biserno ostrvo nastalo prilikom regulisanja reke Tise, to jest završetkom radova na borđoškom proseku 1858. godine?