Narodna tehnika

Neposredno posle Drugog svetskog rata u Novom Bečeju se pri Narodnoj tehnici i Zavoda za agitaciju i propagandu oformila Foto sekcija. Sekciju su sačinjavali mladi koji su već bili usmereni za fotografsku profesiju ili su želeli da izučavaju taj zanat. Među članovima su bili i već spomenuti Geza Sakač i Miroslav Tornjanski. Tu je stekla svoje prve kontakte sa snimanjem i izradom fotografija Olgica Dragić, rođena Pušić (1929-2016), mlada omladinka, sa željom da savlada veštine tog zanata. Nažalost, posle nepune dve godine rada, morala je da odustane od te profesije zbog alergije prouzrokovane hemikalijama za razvijanje i fiksiranje fotografija. Zahvaljujući njoj, sačuvano je nekoliko desetina filmskih i staklenih negativa koji svedoče o posleratnim aktivnostima pri obnavljanju našeg mesta.

U kasnijem preiodu Foto-sekcija menja naziv u  Foto sekcija Gradskog odbora narodnog fronta Vološinovo.

Foto-sekcija pri Narodnoj tehninici od pedesetih godina pa do sredine šezdesetih godina XX veka nalazila se u prostorijama pored starog vatrogasnog doma u ulici P. Drapšina 5. Imala je laboratoriju za razvijanje filmova i izradu fotografija. Mnogo foto-amatera tog vremena je koristilo usluge Narodne tehnike.

Ivan Kovačev je rođen u Novom Bečeju, gde je pohađao osnovnu školu. Potom je završio gimnaziju u Zrenjaninu, pa Tehnološki fakultet u Banjaluci. Nakon školovanja odlazi u Saveznu Republiku Nemačku, gde je zasnovao porodicu, i gde živi i radi i danas.

Prve fotografije je napravio sa Janošem Mesarošem pedesetih godina XX veka, Janoševim altix-om. Ozbiljnije je počeo da se bavi fotografijom 1973. godine, a već 1977. je postigao veliki uspeh na konkursu umetničke fotografije „BLENDE 77” u Hamburgu, gde je njegova fotografija „Cigančići”, nastala u Novom Bečeju, osvojila zlatnu medalju.

Obišao je svet i posmatrajući ga kroz objektiv svog nikona, beležio je svoje utiske. Najdraži su mu svakako oni iz rodnog kraja, što je želeo i da potvrdi samostalnom izložbom svojih fotografija u Novom Bečeju (prvu samostalnu izložbu priredio je 2009. godine u Hamburgu).

Prvi aparat mu je bio voigtländer, a početkom sedamdesetih exakta. Njegova prva profesionalna kamera je bila nikon F2, 1975. godine. Nakon nje slede nikon F3, nikon F5 i nikon F6. Digitala kamera kojom sad radi je nikon D-200.

Podržite sajt

Ukoliko želite, donacijom, da pomognete razvoj sajta.

Podržite...

Sakupljanje kulturno-istorijske građe Novog Bečeja smatramo izuzetno važnim i velikim poslom. Za nove naraštaje... sa novom tehnologijom... da vide prošlost... drugačije će ostati zaboravljena.

Dobru...

Ako posedujete neki materijal ili saznanja za koja smatrate da bi dopunila sajt, priključite nam se... Možete komentarisati članke ili nam slati materijale, fotografije... koje ćemo rado objaviti.

Ideju...

Oni imućniji Novobečejci koji mogu i žele materijalno da pomognu razvoj sajta, da budu dobrotvori (kako se nekada to radilo) mogu nas kontaktirati i dati svoj doprinos ideji koja nam je zajednička.