Imre Sakač (1951-2014)

Imre Sakač je rođen u Novom Bečeju 15. 12. 1951. godine. U Novom Bečeju je završio osnovnu školu. Prvi foto-aparat je dobio kada je imao desetak godina i već tada je počeo da fotografiše svoje vršnjake pri raznim školskim aktivnostima. Te fotografije je izrađivao delimično u laboratoriji školske foto-sekcije, a uglavnom kod kuće. Vrlo rano je bio uključen u tajne fotografskog zanata te je pomagao svojim roditeljima u ateljeu i u mračnoj komori. Srednju školu je započeo u Subotici, ali ju je završio u Senti, da bi se posle toga upisao na višu fotografsku školu za kolor-fotografije u Francuskoj. Posle sticanja diplome, svoja saznanja pokušava da koristi u ateljeu svog oca Geze. Pored foto-kamere među prvima je u Novom Bečeju nabavio video-kameru i počeo snimanja raznih svečanosti i proslava. Sa suprugom Svetlanom i ćerkama Silvijom i Evelin seli se u Novi Sad da bi godinu dana radio kao fotograf u Vojvođanskom muzeju.

Ipak, posle nekoliko godina provedenih u Novom Sadu, vraća se u Novi Bečej i u Gezinom ateljeu nastavlja sa radom, ali sada kao prijavljeni samostalni fotograf, u razdoblju od 1984. do 1994. godine. Tih deset godina na adresi Maršala Tita 10 bile su registrovane dve fotografske radnje: radnja Geze Sakača i radnja njegovog sina Imreta Sakača.

Krajem devedesetih godina XX veka prelazi na digitalno snimanje i izradu fotografija. Sada, sa novom tehnikom i dobrim softverom, klasična izrada fotografija za njega postaje prošlost. Retuširanje negativa i slika više se ne vrši ispod uveličavajućeg sočiva sa raznim četkicama i tuševima, nego pomoću kompjutera.

Imre Sakač se mnogo razlikovao od svog oca Geze, posebno u temperamentu, shvatanju i prilazu fotografisanju. Pored majstora starog kova teško je mogao da ostvari svoje ideje i zamisli. Retko je izlagao svoje fotografije, za samostalnu izložbu nije bio zainteresovan. Bio je učesnik nekoliko izložbi u zemlji i inostranstvu, ali sa mnogo manjim ambicijama i uspesima od svog oca.

Podržite sajt

Ukoliko želite, donacijom, da pomognete razvoj sajta.

Podržite...

Sakupljanje kulturno-istorijske građe Novog Bečeja smatramo izuzetno važnim i velikim poslom. Za nove naraštaje... sa novom tehnologijom... da vide prošlost... drugačije će ostati zaboravljena.

Dobru...

Ako posedujete neki materijal ili saznanja za koja smatrate da bi dopunila sajt, priključite nam se... Možete komentarisati članke ili nam slati materijale, fotografije... koje ćemo rado objaviti.

Ideju...

Oni imućniji Novobečejci koji mogu i žele materijalno da pomognu razvoj sajta, da budu dobrotvori (kako se nekada to radilo) mogu nas kontaktirati i dati svoj doprinos ideji koja nam je zajednička.