Vojislav Reznić (1929-1984)

Vojislav Reznić rođen je u Novom Bečeju 9. 5. 1929. godine, a tu se i školovao. Fotografski zanat je izučio kod Geze Sakača. Posle zanatskog ispita obreo se u Melencima kod fotografa Pavla Homjakova. Sa iskustvom od tri godine 1963. godine vraća se u  Novi Bečej i otvara svoju samostalnu foto-radnju u dvorištu Hotel „Jadran”.

Vojislav Reznić ili, kako su ga svi zvali, Foto-Šilja, u početku je biciklom, a kasnije motorbiciklom, obilazio kafane, sportske manifestacije i razne skupove, a njegov foto-aparat je uvek bio spreman za akciju. Redovno je navraćao u obližnja sela, posebno na seoske slave. Posle nekog vremena svoju laboratoriju je preselio u Zadružni dom – bioskop „Vojvodina” (kada se uđe u ovu zgradu sa dolme – nakon ulaza desno). Kupovinom lokala u ulici Žarka Zrenjanina 16 (18), dve-tri kuće iza bivše sinagoge, otvara mali atelje sa laboratorijom. Koristio je foto-aparate seagull, kodak Compur (voigtländer), praktiku, zenit, a od bliceva je imao profesionalni braun F900. Slike je izrađivao pomoću uveličala opemus 7420.

Svoje mušterije je bukvalno kupio sa ulice, trudeći se da nekako preživi pored već uhodanih fotografskih radnji Geze Sakača i Lajoša Čanjija.

Podržite sajt

Ukoliko želite, donacijom, da pomognete razvoj sajta.

Podržite...

Sakupljanje kulturno-istorijske građe Novog Bečeja smatramo izuzetno važnim i velikim poslom. Za nove naraštaje... sa novom tehnologijom... da vide prošlost... drugačije će ostati zaboravljena.

Dobru...

Ako posedujete neki materijal ili saznanja za koja smatrate da bi dopunila sajt, priključite nam se... Možete komentarisati članke ili nam slati materijale, fotografije... koje ćemo rado objaviti.

Ideju...

Oni imućniji Novobečejci koji mogu i žele materijalno da pomognu razvoj sajta, da budu dobrotvori (kako se nekada to radilo) mogu nas kontaktirati i dati svoj doprinos ideji koja nam je zajednička.