Vojislav Reznić (1929-1984)

Vojislav Reznić rođen je u Novom Bečeju 9. 5. 1929. godine, a tu se i školovao. Fotografski zanat je izučio kod Geze Sakača. Posle zanatskog ispita obreo se u Melencima kod fotografa Pavla Homjakova. Sa iskustvom od tri godine 1963. godine vraća se u  Novi Bečej i otvara svoju samostalnu foto-radnju u dvorištu Hotel „Jadran”.

Vojislav Reznić ili, kako su ga svi zvali, Foto-Šilja, u početku je biciklom, a kasnije motorbiciklom, obilazio kafane, sportske manifestacije i razne skupove, a njegov foto-aparat je uvek bio spreman za akciju. Redovno je navraćao u obližnja sela, posebno na seoske slave. Posle nekog vremena svoju laboratoriju je preselio u Zadružni dom – bioskop „Vojvodina” (kada se uđe u ovu zgradu sa dolme – nakon ulaza desno). Kupovinom lokala u ulici Žarka Zrenjanina 16 (18), dve-tri kuće iza bivše sinagoge, otvara mali atelje sa laboratorijom. Koristio je foto-aparate seagull, kodak Compur (voigtländer), praktiku, zenit, a od bliceva je imao profesionalni braun F900. Slike je izrađivao pomoću uveličala opemus 7420.

Svoje mušterije je bukvalno kupio sa ulice, trudeći se da nekako preživi pored već uhodanih fotografskih radnji Geze Sakača i Lajoša Čanjija.

paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Da li ste znali...

da je meandar Biserno Ostrvo, u to vreme najveća okuka Tise, dug oko 23 km prosecanjem novog korita 1858. godine u dužini od 8,3 km postaje mrtvaja. Meandar na području Medenjača u dužini od 15 km postao je mrtvaja 1863. godine prosecanjem novog toka u dužini 3,2 km. Ali, je još dugo posle toga meandar korišćen kao glavni plovni put, a prosek postao rukavac. Zbog toga je 1900. godine prosek proširen, a meander zasipan i Medenjača praktično tek 1900. godine postaje mrtvaja.