Miroslav Tornjanski (1921-?)

Miroslav Tornjanski (1921-?)

Miroslav Tornjanski rođen je u Bečeju 19. 6. 1921. godine. Po završetku osnovne i tri razreda srednje škole upisuje zanatsku školu za fotografe. Izučavanje fotografskog zanata je započeo 1939. godine kod Steve Jovanovića u Beogradu. Kalfenski ispit je položio 1942. godine, a kao pomoćnik je radio u Beogradu i Pančevu, sve ukupno tri godine. Majstorski ispit je položio u Zrenjaninu 1946. godine i iste godine je otvorio svoju samostalnu fotografsku radnju u Melencima15, pod nazivom Foto „Mira”. Posle kratkog boravka u Melencima preseljava svoj atelje u Novi Bečej i otvara foto-studio na uglu ulica Maršala Tita i Vuka Karadžića (u Maletićevoj kući), u kući pod brojem 11, na mestu nekadašnje krojačke radionice, a danas cvećare. Početkom pedesetih godina XX veka honorarno radi i u Narodnoj tehnici, sekciji za fotografisanje gde se upoznaje sa Gezom Sakačem i zajedno rade na tabloima na kojima se i potpisuju. Fotografisali su i za tadašnju Turističku organizaciju, koja je izdavala razglednice sa njihovim snimcima. Postojalo je veliko rivalstvo na stručnom planu između Tornjanskog i Sakača. Početkom pedesetih godina atelje Foto „Mira” menja lokaciju i prelazi u ulicu Maršala Tita 20, u bivšu kuću porodice Krke Majina, kasnije Dubravke Nešović, a danas porodične kuće Požunić. Ne zna se pouzdano da li je Tornjanski imao pomoćnike i da li je podučavao buduće fotografe, ali sa velikom verovatnoćom to možemo pretpostaviti, pošto je ipak važio za vrsnog fotografa.

Miroslav Tornjanski je izlagao fotografije na izložbi u Beogradu 1951. godine. Krajem pedesetih godina XX veka odlazi u Zapadnu Nemačku, gde stiče državljanstvo 1963. godine. Ostatak svog života je proveo u Nemačkoj, gde je i sahranjen.


15 Iz arhive Foto-muzeja Beograd

Podržite sajt

Ukoliko želite, donacijom, da pomognete razvoj sajta.

Podržite...

Sakupljanje kulturno-istorijske građe Novog Bečeja smatramo izuzetno važnim i velikim poslom. Za nove naraštaje... sa novom tehnologijom... da vide prošlost... drugačije će ostati zaboravljena.

Dobru...

Ako posedujete neki materijal ili saznanja za koja smatrate da bi dopunila sajt, priključite nam se... Možete komentarisati članke ili nam slati materijale, fotografije... koje ćemo rado objaviti.

Ideju...

Oni imućniji Novobečejci koji mogu i žele materijalno da pomognu razvoj sajta, da budu dobrotvori (kako se nekada to radilo) mogu nas kontaktirati i dati svoj doprinos ideji koja nam je zajednička.