Lajoš Čanji (1916-1986)

Lajoš Čanji (1916-1986)

Fotograf Lajoš Čanji rođen je u Novom Bečeju. Posle osnovnog obrazovanja roditelji su ga dali na zanat kod Konstantina Vukova, gde je izučio fotografski zanat u periodu od 1932. do 1934. godine. Kratko vreme je radio u Čurugu, da bi se za vreme okupacije (1941-1944) vratio u svoje rodno mesto. Konstantin Vukov ga je 1950. godine primio za pomoćnika, te je u njegovom ateljeu nastavio usavršavanje fotografskog zanata. Kada su fotografski majstor Vukov i njegova supruga ostarili, Čanji je sa svojom suprugom Margitom preuzeo brigu i staranje o njima. Iz sećanja dr Konstantina Vukova, unuka fotografa Vukova saznajemo: „Čika Čanji je brižno vodio računa o mom dedi i babi kao da im je sin rođeni bio. Svu onu pažnju koju moji roditelji iz Mađarske nisu bili u mogućnosti da pruže, on im je pružio”. Posle smrti Konstantina Vukova, Čanji se sa svojom porodicom useljava u tu kuću i nastavlja bavljenje fotografskim zanatom sve do sredine sedamdesetih godina, tačnije do 1978. godine, kada se penzionisao. Inače, porodična kuća Lajoša Čanjija nalazila se u ulici Tapai Šandora, odmah na početku ulice sa sunčane strane, pod brojem 20.

Nastavljajući zanat i vođenje fotografskog ateljea Konstantina Vukova, koji posle Drugog svetskog rata nije u velikoj meri pratio nova tehnička dostignuća, Lajoš Čanji je uglavnom išao utabanim stazama svog majstora. Koristio je staru opremu i pribor, a o obnavljanju svoje tehnike nije vodio dovoljno računa. Fotografije Lajoša Čanjija su nastale većinom u ateljeu. Dok je Vukov često i vrlo rado išao da svojom kamerom zabeleži zbivanja po gradu, dotle je Čanji postao i ostao, može se reći, isključivo studijski fotograf.

Podržite sajt

Ukoliko želite, donacijom, da pomognete razvoj sajta.

Podržite...

Sakupljanje kulturno-istorijske građe Novog Bečeja smatramo izuzetno važnim i velikim poslom. Za nove naraštaje... sa novom tehnologijom... da vide prošlost... drugačije će ostati zaboravljena.

Dobru...

Ako posedujete neki materijal ili saznanja za koja smatrate da bi dopunila sajt, priključite nam se... Možete komentarisati članke ili nam slati materijale, fotografije... koje ćemo rado objaviti.

Ideju...

Oni imućniji Novobečejci koji mogu i žele materijalno da pomognu razvoj sajta, da budu dobrotvori (kako se nekada to radilo) mogu nas kontaktirati i dati svoj doprinos ideji koja nam je zajednička.