Dušan Kiurski (1896-?)

Dušan Kiurski – fotografija-razglednica. Na poleđini fotografije-razglednice sa pečatom fotografa Dušana Kiurskog ispisano je: „Za večitu uspomenu svom dragom kumu”; pisao ju je Đ. Petrović iz Vranjeva mornaru Dragomiru Jovanoviću, koji je bio regrutovan na austougarski bojni brod „Sent Ištvan” (Szent István). Dva drugara – vojnika. Snimak iz 1915. godine. Iz kolekcije Karolja Andrea
Dušan Kiurski rođen je u Vranjevu 9. 6. 1896. godine. Njegov otac Dimitrije došao je iz Melenaca i osnovao porodicu sa našom meštankom iz Vranjeva Slavnom Galetin. Podaci o školovanju i izučavanju fotografskog zanata za Dušana Kiurskog, nažalost, do sada nisu ugledali svetlost dana, te smo zbog toga umnogome bili uskraćeni u objavljivanju njegovog rada. Jedan podatak je pronađen u matičnoj knjizi venčanih u Novom Bečeju, kada je sklopio brak (1920. godine) sa Zorkom Čolić: kao zanimanje mladoženje u tom dokumentu je navedeno – fotograf. Drugi podatak o postojanju Dušana Kiurskog - fotografa - jeste jedna fotografija-razglednica sa njegovim štambiljem (pečatom) sa natpisom : KIURSZKI DUSÁN FÉNYKÉPÉSZ ARACS, (TOR. M.), i na srpskom: ДУШАН КИУРСКИ ФОТОГРАФ АРАЧ, (БАНАТ).

Podržite sajt

Ukoliko želite, donacijom, da pomognete razvoj sajta.

Podržite...

Sakupljanje kulturno-istorijske građe Novog Bečeja smatramo izuzetno važnim i velikim poslom. Za nove naraštaje... sa novom tehnologijom... da vide prošlost... drugačije će ostati zaboravljena.

Dobru...

Ako posedujete neki materijal ili saznanja za koja smatrate da bi dopunila sajt, priključite nam se... Možete komentarisati članke ili nam slati materijale, fotografije... koje ćemo rado objaviti.

Ideju...

Oni imućniji Novobečejci koji mogu i žele materijalno da pomognu razvoj sajta, da budu dobrotvori (kako se nekada to radilo) mogu nas kontaktirati i dati svoj doprinos ideji koja nam je zajednička.