banerKIA3

U subotu, 22. juna, nadomak ostataka srednjevekovnog manastira Arače kod Novog Bečeja, održan je još jedan “Piknik na Arači”, letnja manifestacija u okviru koje posetioci imaju priliku da iskuse Srednji vek kakav je bio na ovim prostorima.

Ovu manifestaciju zajednički organizuju Turistička organizacija opštine Novi Bečej, turistička agencija “Arač Turizmus” i udruženje građana “Arač 95”.

Pod junskim suncem, jahali su vitezovi, plesali su se dvorski plesovi, a posetioci su mogli da se oprobaju i u streličarstvu, mačevanju ili da se takmiče u više gastronomskih diciplina. Posebna atrakcija bili su gosti iz Mađarske i Rumunije koji su jahali i borili se u ratničkoj spremi iz svojstvenoj za drugu polovinu Srednjeg veka, kao i gosti iz Kraljeva i Novog Sada koji su demonstrirali deo srednjevekovnih običaja Srba.

Zadovoljan ovogodišnjom manifestacijom je Saša Dujin, direktor Turističke organizacije opštine Novi Bečej, koji je rekao: “Došli su nam gosti iz Rumunije, iz Temišvara i okolnih mesta, a iz Mađarske ih ima iz većeg broja manjih mesta. Iz Srbije su došli, uglavnom, iz Novog Sada, Kraljeva, Beograda i Temerina, Petrovog Sela i Bečeja. Pokazali su nam veštine koje su bile svojstvene Srednjem veku, oni su se trudili da to bude Srednji vek i 16. vek pošto je ovde bila bitka 1551. godine zbog koje se i okupljamo ovde na Arači i oživljavamo tu priču o ujedinjenim vitezovima hrišćanskog sveta, mađarskim, srpskim i rumunskim vitezovima. Oni su se ovde okupili 1551. godine i, nažalost, izgubili od turske vojske da bi, tek par godina kasnije, zajedno okupljeni, uspeli da se odbrane kod Temišvara”. On je dodao da je cilj oživeti duh tog vremena kroz muziku, pesmu, ples, igru, ali i simulacije viteških borbi. Dujin je dodao da su ove godine obogatili i program za najmlađe uvođenjem lova na blago. Naime, u pesku su sakriveni suveniri koje će oni koji pronađu moći da odnesu kao uspomenu sa Arače. Govoreći o gastronomskom aspektu viteškog piknika na Arači, on je rekao: “Ostali smo dosledni da bude u četiri discipline i da to budu, uglavnom, jela koja se pripremaju na vatri, na otvorenom plamenu, kako bismo dočarali period Srednjeg veka kada se to, uglavnom, tako i radilo. Ima pedestak ekipa koje su se prijavile u disciplinama: gulaš, pasulj, jela sa roštilja, odnosno, čisto meso na vatri i kolači kao posebna disciplina”.

Kao posebno bitno, Dujin je istakao i dvostruko veći broj u odnosu na prošlu godinu zanatlija i proizvođača koji su doneli svoje proizvode kako bi ih prodavali u okviru ove manifestacije.

Na ovogodišnjem “Pikniku na Arači” učestvovali su i predstavnici “Svebor saveza Srbije” čiji predsednik, Ivan Lazić, je kazao da je velika čast učestvovati u ovakvom skupu. “Mi smo danas po prvi put ovde, na Arači i veliko je zadovoljstvo biti na ovakvom festivalu gde se sve organizuje iz ljubavi, a u cilju promocije, kulture, istorije i pravoslavne vere. Mi smo se danas predstavili sa vitezovima borcima, našim princezama, streličarima. Imali smo i konjičke tačke - konjički napad na pešadiju, prolaženje kroz prsten. Prikazali smo konjičke bravure zajedno sa našim prijateljima iz Novog Sada. Mi smo pripadnici svebor družine “Sveti Knez Lazar” iz Kraljeva, a danas su sa nama i “Crveni gavranovi” iz Novog Sada koji su, pored borbi, prikazali i plesne tačke”, rekao je Lazić ovom prilikom. On je dodao i da članovi njegovog udruženja učestvuju na mnogim ovakvim dešavanjima od “Maglič Festa” gde su i domaćini, pa preko festivala u Kruševcu, Nišu, Gračanici i mnogim drugim mestima. Ivan Lazić je istakao i značajno mesto koje viteška tradicija zauzima u istoriji cele Evrope i podsetio na to da je jedna od najkvalitetnijih viteških škola bila, upravo, u Beogradu, škola despota Stefana Lazarevića, gde su dolazili ljudi iz cele Evrope kako bi se naučili viteštvu koje je pored ratničkih veština obuhvatalo i široko obrazovanje iz oblasti istorije, diplomatije, književnosti, pa, čak i plesa.

panel
5720
Članaka
panel
5598
Fotografija

Poslednje postavljeno

05 avgust 2020
05 avgust 2020
05 avgust 2020
05 avgust 2020
05 avgust 2020
05 avgust 2020
02 avgust 2020
02 avgust 2020
02 avgust 2020
02 avgust 2020
02 avgust 2020

Poslednje fotografije

07.07.2020. (13 fotografija)
Svadbe i običaji

Svadbe i običaji


16.06.2020. (7 fotografija)
Zemljoradnja i stočarstvo

Zemljoradnјa i stočarstvo


 
05.08.2020. (7 fotografija)
Svečanosti i provodi
Svečanosti i provodi

04.01.2020. (20 fotografija)
Kumane
Čudesni crteži profesora Letića
04.01.2020. (10 fotografija)
Folklor Kumana
Folklor Kumana

23.04.2020. (20 fotografija)
Svečani doček crkvenih zvona

Pravoslavna crkva Svetih arhanđela Mihaila i Gavrila u Kumanu

Da li ste znali...

da su se prve novobečejske novine pojavile 1906. godine. List se zvao Törökbecse a štampane su u štampariji Gige Jovanovića i izlazile su kao nedeljnik?