banerKIA3

U sredu, 5. juna, počeo je treći modul seminar posvećen obuci poverenika civilne zatite u okviru projekta prekogranične saradnje “Povećanje efikasnosti zaštite od poplava u opštini pomoću pametnog merenja - Prevent Flood Sustainably” koji zajedno realizuju opština Novi Bečej i mađarski grad Baja. Teme koje će polaznici trećeg modula obrađivati u naredna tri dana posvećene su, pre svega, ulozi lokalne zajednice u sistemu prevencije poplava, ali i reagovanja u kriznim situacijama kada do poplava dođe.

Predavač na ovom modulu je profesor doktor Zoran Keković koji je istakao da je aktuelna situacija vezana za poplave odličan uvod za teme kao što je mobilisanje lokalne zajednice u kriznim situacijama. “Pokazalo se da je jedan od ključnih segmenata odgovora na vanredne situacije prevencija. Još jednom se pokazalo da ne važi parola da je čovek pobedio prirodu nego da je čovek pobedio čoveka. Videli smo brojne propuste u preventivnom smislu i da su građani na nivou lokalne zajednice napravili sebi problem, otežali samu reakciju na vanredne situacije i time što nisu u dovoljnoj meri čistili kanale i druge tokove koji treba da zaprime tu povećanu količinu vode. Sa druge strane, probijali su i nasipe ne bi li lakše pristupili svojim imanjima što je, sve zajedno, otežalo organizovanu intervenciju nadležnih organa, ali i drugih subjekata u sistemu zaštite i spasavanja”, rekao je profesor Keković dodavši i da je ključno dati građanima osnovne informacije o tome kako da se pripreme pre nego što se nešto desi kako bi olakšali interventi deo reagovanja. Zoran Keković je naglasio i da štabovi za vanredne situacije rukovode u kriznim situacijama, ali i da svi drugi subjekti, uključujući i privredne subjekte, moraju da preuzmu svoj deo posla i odgovornosti.

Vodostaj Tise nije kritičan

Prema podacima dostupnima na sajtu Republičkog hidro-metereološkog zavoda, vodostaj Tise kod Novog Bečeja je 491cm sa tendencijom porasta, a granica redovne odbrane od poplava je 500cm, dok je granica vanredne odbrane od poplava 700 cm.

Sa druge strane, vodostaj Tise kod brane u Novom Bečeju je nešto viši i iznosi 597cm čime je on u granicama redovne odbrane od poplava.

panel
5560
Članaka
panel
5384
Fotografija
paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Poslednje fotografije

22.05.2020. (10 fotografija)
Svadbe i običaji

Svadbe i običaji


21.05.2020. (10 fotografija)
Zemljoradnja i stočarstvo

Zemljoradnјa i stočarstvo


21.05.2020. (10 fotografija)
Likovi ratova i revolucije
Likovi ratova i revolucije

23.04.2020. (10 fotografija)
Svečanosti i provodi
Svečanosti i provodi

04.01.2020. (20 fotografija)
Kumane
Čudesni crteži profesora Letića
04.01.2020. (10 fotografija)
Folklor Kumana
Folklor Kumana

23.04.2020. (20 fotografija)
Svečani doček crkvenih zvona

Pravoslavna crkva Svetih arhanđela Mihaila i Gavrila u Kumanu

Da li ste znali...

Nastanak Bočara datira iz XIII veka. Prema nekim izvorima, osnivač i prvi vlasnik bio je Bočard, koji ga je dobio kao vojnik Čanadske županije, o čemu postoje i pisani tragovi iz 1211. godine