U sredu, 22. maja, počela su 27. Obzorja na Tisi - Dani Josifa Marinkovića u Novom Bečeju.

Posle polaganja cveća kod spomen biste ovog znamenitog kompozitora i otvaranja izložbe u holu Doma kulture, “Sećanje na prva obzorja” posvećene sećanju na Dubravku Nešović koju je pripremila Jelena Pauljev, istoričarka umetnosti, centralni deo programa izveden je u pozorišnoj sali Doma kulture. Ove godine, u takmičarskom delu je učestvovalo jedanaest kompozicija, a publici su ih izveli Katarina Jovanović, sopran, Tanja Jovanović, mecosporan i Nebojša Babić, bas-bariton.

Prema mišljenju stručnog žirija koji su činili kompozitor Ljubomir Aranđelović Rasinski, profesorka solo pevanja, Milica Stojadinović i dirigentkinja, Željka Milanović, najbolja je bila kompozicija Dorotee Vejnović, kompozitorke iz Novog Sada pod nazivom “Tiski cvet”, a za koju je tekst napisala Gala Krsmanović. Na drugom mestu našao se “Pravi put” koji je napisao i komponovao Vladimir Tošić, a trećeplasirana kompozicija je “Priča” Vere Milanković komponovana na tekst Momčila Nastasijevića. Ove godine, mišljenje žirija poklopilo se sa ocenom publike, te je tako mlada Novosađanka, Dorotea Vejnović, ponela i nagradu publike sa ovog takmičenja.

Ona je rekla da je za nju kao mladu kompozitorku velika čast da bude nagrađena i od strane žirija i od strane publike: “Ovo je, svakako, podsticaj za moj dalji rad i za nastavak pisanja žanra solo pesme koji jeste manje zastupljen, a ovim putem se na najbolji način promoviše. Moja ideja jeste bila, pošto je meni ovo prvo učešće na ovoj manifestaciji, da temom posvetim manifestaciji svoju solo pesmu i odatle je nastala tema “Tiski cvet” čiji tekst je pisala Gala Krsmanović i to je jedna divna saradnja koju sam uspostavila sa učenicom gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj”.

Milica Stojadinović, dirigentkinja i članica žirija, istakla je da je oduševljena visokim kvalitetom kompozicija koje su pristigle na ovogodišnji konkur Obzorja na Tisi i da žiriju nije bilo lako da odabere najbolje među njima. “Veliku zahvalnost za tako impresivan utisak moramo da dugujemo i našim izvođačima koji su bili vrhunski, dali su sve od sebe i mislim da ih je i publika lepo nagradila aplauzima” rekla je Stojadinović istakavši i da joj je uvek zadovoljstvo doći u Novi Bečej i na Obzorja na Tisi.

Program ovogodišnjih Obzorja na Tisi završava se u četvrtak 23. maja koncertom “Magic Music Night” koji počinje u 20 časova u Domu kulture.

panel
5340
Članaka
panel
3849
Fotografija
paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Poslednje fotografije

23.10.2019. (10 fotografija)
Svetozar Štefkić
Svetozar Štefkić
13.10.2019. (23 fotografija)
Antifašistička borba u Banatu
Antifašistička borba u Banatu 1941-1944
23.10.2019. (19 fotografija)
Foto-ep o Kumanu

08.11.2019. (15 fotografija)
Priča o domu

Da li ste znali...

da je prvi fudbаlski klub u Nоvоm Bеčејu оsnоvаn 1911. gоdinе pоd nаzivоm ТSЕ (Тurskоbеčејskо spоrtskо udružеnjе), kојi 1921. gоdinе mеnjа imе u „Sоkо“.