Brankica Damjanović jedna je od najpopularnijih autorki sa ovog prostora. Njene knjige se izuzetno dobro prodaju i spadaju među najčitanije naslove, a ona je i neko čije se reči veoma često citiraju na društvenim mrežama gde je njena popularnost veoma velika. Stoga, nije iznenađujuće to što je u četvrtak, 18. aprila, galerija Narodne biblioteke Novi Bečej bila krcata publikom koja se okupila kako bi prisustvovala novobečejskom predstavljanju dela ove eminentne spisateljice, a oni koji su zakasnili na početak morali su da stoje sa strane budući da više nije bilo mesta za sedenje. Moderator književnog razgovora bila je Agneš Đukičin, direktor Narodne biblioteke Novi Bečej, a veče je otvorila mlada Maša Purać pesmom “Oj, Kosovo, Kosovo” u čast autorke koja je rođena u Prištini.

Govoreći o svojim knjigama, Brankica Damjanović je rekla: “Do sada sam objavila osam knjiga, ali poslednje četiri su zbirke kratkih priča. One su naišle na veliko interesovanje šire čitalačke publike ne samo u Srbiji, već i u regionu. Na isti način se reaguje u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini kao i u Srbiji. To su te kratke priče koje sam ja bez ikakve ambicije da to bude knjiga u budućnosti objavljivala na društvenim mrežama, pa se ispostavilo da su ljudi reagovali na to jako burno i emotivno i pitali su kad će ta knjiga i tako je krenulo. To su pitanja koja se bave univerzalnim istinama: ljubavlju, dobrotom, saosećanjem i, zaista, na to se reaguje burno i otuda veliko interesovanje”. Kako dodaje, njena dvodecenijska karijera u novinarstvu je bitno uticala na način i stil njenog pisanja, ali i da je za nju bila zrela odluka da prestane da se bavi novinarstvom i posveti se pisanju. Damjanović je dodala i da društvene mreže mnogi smatraju nečim lošim, ali da, kao i sve u životu, mogu biti upotrebljene i na dobar i na loš način, te ni njen odnos prema njima nije a priori negativan.

Direktor Narodne biblioteke Novi Bečej, Agneš Đukičin, smatra da je književno veče Brankice Damjanović odličan poklon pred nastupajuće praznike. “Kao poklon pred nastupajuće uskršnje praznike svim našim dragim sugrađanima, ja mislim da nismo mogli da izaberemo bolji poklon od Brankice Damjanović koja nas je sve osvojila svojim knjigama i koju svi rado pratimo i na fejsbuku. Ona je jedan mali fenomen koji je uspeo da nađe put do čitalaca, do publike, upravo preko Fejsbuka i da bi kasnije počela da objavljuje knjige. Mi sve njene knjige u biblioteci imamo i one su veoma čitane” rekla je Đukičin dodavši i da joj je veliko zadovoljstvo što je Brankica Damjanović prihvatila poziv da se predstavi i u Novom Bečeju.

panel
5340
Članaka
panel
3849
Fotografija
paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Poslednje fotografije

23.10.2019. (10 fotografija)
Svetozar Štefkić
Svetozar Štefkić
13.10.2019. (23 fotografija)
Antifašistička borba u Banatu
Antifašistička borba u Banatu 1941-1944
23.10.2019. (19 fotografija)
Foto-ep o Kumanu

08.11.2019. (15 fotografija)
Priča o domu

Da li ste znali...

da se novobečejska pošta krajem tridesetih i početkom četrdesetih godina XX veka nalazila na uglu ulica Narodnog fronta i M.Tita, odnosno u nekadašnjoj kući Zoltana Luksedera?