U četvrtak, 28. marta, u galeriji Narodne biblioteke Novi Bečej, otvorena je izložba slika Ljiljane i Tatjane Varnju pod nazivom “Nostalgija”.

Ove izložba plod je višegodišnjeg rada majke i ćerke, a koji se sastoji iz većeg broja ulja na platnu i različitih grafika, a posetiocima će biti dostupna u narednih desetak dana.

Govoreći o izložbi, Agneš Đukičin, direktor Narodne biblioteke Novi Bečej, istakla je da ova ustanova uvek rado pomogne da se prikažu dela ljudi iz naše opštine koji imaju šta da pokažu. “Ono što mene impresionira u ovoj priči je to što roditelj, svojim primerom, najbolje utiče na formiranje ličnosti svoga deteta. Ako se vi bavite nekom delatnošću i ako insistirate i negujete to, sigurno je da će dete to da primeti i da se izrazi. Ovde imamo dva različita pristupa umetnosti. Naravno, shodno njihovim godinama i interesovanjima. Kod Ljiljane se vidi da je to jedan izgrađen slikar koji više od dvadeset godina radi, a kod Tatjane se vidi da je to jedno mlado dete koje sebe traži u životu, svoje mesto pod kapom nebeskom i želi da se izrazi kako to doliči njenim godinama” rekla je Đukičin podsetivši i da je ona, kao direktor jedne ustanove kulture, uvek tu da podstakne i podrži, naročito, mlade umetnike.

Ljiljana Varnju, objasnila je da je za nju slikarstvo oduvek bilo životna želja i poziv i da se njime bavila još od najmlađih dana. Kako kaže, oduvek je radila tehnikom ulja na platnu: “Samo ulje na platnu. Tako sam počela. U početku nisam imala sredstava za platno i onda sam počela na papiru, ali, isto uljanim bojama. Nisam uvek imala ni odgovarajuće četkice. Imam kod kuće slike koje sam najranije radila, a gde sam čačkalicama nanosila najsitnije detalje”.

I Tatjana je potvrdila da je od majke nasledila ljubav prema slikarstvu. “Da, istina je. Pronašla sam se u tome. To je najbolji način da izrazim svoja osećanja. Obično su tužne slike i teme, ali bolje tako, nego da držim u sebi”. Ona je istakla i da se, pored slikarstva, bavi i drugom vrstom umetnosti - tetovažom. “To je sasvim druga tehnika, ali je isto umetnost, jednako je teško. Radim ono što klijenti zatraže, ali uvek dam sve od sebe. Tu je potrebna mnogo veća hrabrost zato što nema popravke. Radim direktno na koži, ali imam poverenja u sebe i imaju oni poverenja u mene tako da nađemo balans” rekla je Tatjana Varnju.

panel
5340
Članaka
panel
3860
Fotografija
paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Poslednje fotografije

23.10.2019. (10 fotografija)
Svetozar Štefkić
Svetozar Štefkić
13.10.2019. (23 fotografija)
Antifašistička borba u Banatu
Antifašistička borba u Banatu 1941-1944
23.10.2019. (19 fotografija)
Foto-ep o Kumanu

18.11.2019. (11 fotografija)
Priča o domu

Da li ste znali...

da je meandar Biserno Ostrvo, u to vreme najveća okuka Tise, dug oko 23 km prosecanjem novog korita 1858. godine u dužini od 8,3 km postaje mrtvaja. Meandar na području Medenjača u dužini od 15 km postao je mrtvaja 1863. godine prosecanjem novog toka u dužini 3,2 km. Ali, je još dugo posle toga meandar korišćen kao glavni plovni put, a prosek postao rukavac. Zbog toga je 1900. godine prosek proširen, a meander zasipan i Medenjača praktično tek 1900. godine postaje mrtvaja.