U utorak, 19. marta, u galeriji Narodne biblioteke održano je svojevrsno umetničko veče posvećeno sećanju na mađarskog pesnika Endra Adija kojeg mnogi smatraju ocem savremene mađarske poezije, a koji je preminuo pre tačno sto godina, 1919. godine.

Ceo program izveli su članovi subotičkog pozorišta “Subway”, a organizator, Zoltan Mezei, rekao je posle predstave: “Večerašnja predstava je deo serije predstava Karc književnog kafea, koje smo osmislili pre nekoliko godina i koju izvode glumci koji su večinom članovi mađarskog ansambla Subotičkog narodnog pozorišta. Trenutno je Subway organizator ovih večeri. U Subotici već imamo svoju stalnu publiku koja se redovno vraća u pozorište i prati nas. Naime, radi se o seriji predstava o desetorici najznačajnijih mađarskih pesnika čijim stihovima se bavimo. Svako veče je posvećeno jednom pesniku, oko čijih stihova se okupljaju glumci koji ih govore, a ta atmosfera je veoma inspirativna i za muzičare koji nadahnuti njome daju svoj muzički doprinos i tako dobijamo materijal za celovečernji program”. On je dodao i da je godina u kojoj se obeležava vek od smrti Endrea Adija odličan povofa da se obnovi program o njemu, te da je novobečejska publika odlično primila program večeri. Ovo je drugi put da članovi “Subway”-a nastupaju pred novobečejskom publikom.

Zadovoljna programom je i Agneš Đukičin, direktor Narodne biblioteke Novi Bečej koja je istakla da su i ovog puta nadmašena očekivanja publike koja su već bila visoka: “Mi smo znali šta možemo da očekujemo, zato smo ih i pozvali. Ovo je zaista najlepši i najdostojanstveniji način na koji smo mogli da obeležimo stogodišnjicu smrti velikog mađarskog pisca Adi Endrea. Mislim da su svi izuzetno uživali, drago mi je da je posećenost bila ovakva kakva je bila. Svi su otišli puni lepih utisaka i nadam se da ćemo u ovom maniru nastaviti dalje da radimo”.

panel
5340
Članaka
panel
3860
Fotografija
paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Poslednje fotografije

23.10.2019. (10 fotografija)
Svetozar Štefkić
Svetozar Štefkić
13.10.2019. (23 fotografija)
Antifašistička borba u Banatu
Antifašistička borba u Banatu 1941-1944
23.10.2019. (19 fotografija)
Foto-ep o Kumanu

18.11.2019. (11 fotografija)
Priča o domu

Da li ste znali...

da je rešenjem iz 1948. godine romanska crkva Arača, kod Vološinova  (tadašnji naziv Novog Bečeja) stavljena pod zaštitu države?