banerKIA3

U četvrtak, 28. februara, Veće opštine Novi Bečej održalo je svoju 89. sednicu u ovom sazivu.

Na dnevnom redu našlo se više od dvadeset tačaka, a jedna od najznačajnijih jeste ona koja se ticala dvorca Hertelendi u Bočaru koji je već duže vreme u fokusu javnosti. Naime, na današnjoj sednici Veća usvojena je odluka omreži ustanova za decu, odnosno dečjih odmarališta čiji će deo biti i odmaralište “Hertelendi”. Optimističan u pogledu Hertelendija je i Branko Svilengaćin, zamenik predsednika opštine Novi Bečej, koji je ovom prilikom rekao: “Paralelno sa građevinskim radovima želimo da uradimo i administrativno i tehničke poslove kako bismo spremni ušli proces otvaranja dečjeg odmarališta. Urađen je elaborat, a pre toga i idejni, odnosno, izvođački glavni projekat, kao i plan održivosti jednog ovako velikog projekta. Zaista će to biti sjajna stvar za opštinu Novi Bečej, pre svega, za Bočar, ali će menadžment imati izuzetno veliku obavezu i odgovornost da funkcionisanje odmarališta bude isplativo i da ne bude na teret budžetskih korisnika”.

Pored ove odluke, usvojen je i predlog dopunske odluke o stipendiranju studenata kojom će se proširiti broj studenata obuhvaćenih opštinskim programom stipendiranja o čemu je Svilengaćin rekao: “Radi se o našoj želji da ono što smo najavili na prošlom Veću, dakle, da proširimo broj studenata koji će dobiti stipendije. Pošto smo i prošle godine opredelili 55 stipendija, želimo i ove školske godine isti broj da podelimo. Znamo koliko je skupo studiranje i koliko je ova pomoć roditeljima značajna, a i koliko to znači i našim studentima, da ipak malo komotnije provedu studentske dane. Izglasani su novi kriterijumi, biće stavljeni pred Skupštinu opštine, pa će studenti videti pravila konkursa i ko uspe da ih ispuni dobiće priliku da konkuriše”

Ovom prilikom, opštinsko veće je donelo i odluku o pristupanju fondaciji “Ranko Žeravica” u svojstvu suosnivača što je, kako kaže Svilengaćin, motivisano željom da se unapredi rad ove fondacije, ali i da on teče u skladu sa zakonom: “Opština se pridružuje ovoj fondaciji, pre svega, zbog potrebe da konkurišemo i da dobijemo sredstva sa viših nivoa vlasti kako bi fondacija mogla svoje ideje i projekte da realizuje. Želimo da upotreba javnih sredstava bude u skladu sa Zakonom, a da bi se to desilo moramo da budemo suosnivači, dakle, da budemo deo te fondacije i da u tom idealnom iznosu od pedeset procenata i svojina bude javna s obzirom da će se javni novac u nju ulagati”

Zamenik predsednika opštine osvrnuo se i na nedavno renoviranu kuglanu koja je od danas, i zvanično, pod starateljstvom sportsko-rekreativnog centra “Jedinstvo”. “Možemo da se pohvalimo da imamo najmoderniju kuglanu u Srbiji koja će biti na ponos i na interes građana koji ovde žive. Mnogi sportski objekti, kuglana na prvom mestu, ali i svi stadioni trenutno se održavaju ad hoc, najčešće su na teretu klubova. Kuglana je prva koja je dodeljena Sportsko-rekreativnom centru “Jedinsto“ na održavanje i staranje, pa samim tim i na ubiranje budućih prihoda. Svakako da je održavanje značajna stavka u svakom sportskom objektu. Želimo da kuglana građanima bude što bliža, da mimo termina Kuglaškog kluba i ostali građani Novog Bečeja mogu da je koriste”.

panel
5720
Članaka
panel
5598
Fotografija

Poslednje postavljeno

05 avgust 2020
05 avgust 2020
05 avgust 2020
05 avgust 2020
05 avgust 2020
05 avgust 2020
02 avgust 2020
02 avgust 2020
02 avgust 2020
02 avgust 2020
02 avgust 2020

Poslednje fotografije

07.07.2020. (13 fotografija)
Svadbe i običaji

Svadbe i običaji


16.06.2020. (7 fotografija)
Zemljoradnja i stočarstvo

Zemljoradnјa i stočarstvo


 
05.08.2020. (7 fotografija)
Svečanosti i provodi
Svečanosti i provodi

04.01.2020. (20 fotografija)
Kumane
Čudesni crteži profesora Letića
04.01.2020. (10 fotografija)
Folklor Kumana
Folklor Kumana

23.04.2020. (20 fotografija)
Svečani doček crkvenih zvona

Pravoslavna crkva Svetih arhanđela Mihaila i Gavrila u Kumanu

Da li ste znali...

da se Brodogradilište »Tisa« od svog osnivanja 1957. godine, samo dvadesetak godina nalazilo na obali Tise, između bivše skele i sadašnje  plaže?