Novi Bečej se “Opasuljio”!

U petak, 13. jula, održana je tradicionalna novobečejska letnja manifestacija “Opasuljivanje”.

Ove godine, na takmičenju u kuvanju pasulja u varoši na levoj obali Tise, učestvovala je, ukupno, 41 ekipa što je Saša Dujin, direktor Turističke organizacije opštine Novi Bečej, ocenio kao dobar odziv. On je istakao i da je ovo tradicionalna manifestacija koja postoji više od dvadeset godina. “Ovo je jedna velika, porodična manifestacija koja je, u stvari, namenjena Novobečejcima i njihovim prijateljima da se svake godine okupe oko ovakvog jednog događaja. Kuva se beli pasulj, gradištanac. Kako kažu propozicije, odaberemo najbolju kuvaranciju i od toga napravimo jedan mali hepening. Ljudi kuvaju i druga jela, ali se, ipak, samo pasulj ocenjuje” rekao je direktor Dujin dodadvši i da, pored Novobečejaca, ovu manifestaciju posećuju i gosti iz Tobe, Mužlje, Zrenjanina, iz Bečeja i Temerina. Dujin je iskoristio priliku i da najavi predstojeće letnje gastronomske manifestacije u opštini Novi Bečej. “Prvo takmičenje u kuvanju kotlića je za slavu sveti Ilija u Novom Miloševu, to je zlatni kotlić Novog Miloševa, tradicionalno takmičenje u kuvanju riblje čorbe. I, naravno, tu je Velikogospojinski kotlić čiji pobednik, uglavnom, ode na takmičenje Zlatni kotlić Vojvodine. Prošle godine, taj kotlić čiji je sponzor i na neki način pokrovitelj bila turistička organizacija pobedio je i aktuelni je prvak u kuvanju ribljeg paprikaša Turistička organizacija Novog Bečeja čiji sam ja prvi među jednakima” istakao je direktor Turističke organizacije opštine Novi Bečej.  

Među učesnicima “Opasuljivanja”, ove godine bila je i ekipa aktiva žena “Tiska jesen” čija pripadnica, Branka Popov, kaže da je za dobar pasulj neophodno iskustvo. “Za dobar pasulj znače godine iskustva i kuvanja. Takođe, mešano meso popravlja ukus pasulja, svega po malo. Prirodni začini u svežem stanju su najbolji i najidealniji” rekla je Popov koja je istakla da joj ovo prvo učešće na ovakvom takmičenju posle dužeg vremena.

Za kvalitetan muzički program postarale su se “Bubamare” i bend “Lucky Cash”, a, simpatije posetilaca pobrao je i Pasuljko, maskota u obliku zrna pasulja.

Sadržaj

PROGRAM VELIKE GOSPOJINE 2018.

23. avgust            

- 12:00 dolazak Rečne flotile (otvoreni dani)

- 20:00 otvaranje Ulice zanatskog piva (centar)

24. avgust

- 10:00-02:00 Ulica Zanatskog piva (centar)

- 14:00 otvaranje ETNO-BAZARA (centar)

- 15:00 otvaranje Velikogospojinskog POLJO-FESTA

- 16:00 registracija takmičara Gospojinskog kotlića 2018

- 17:00 predstavljanje svih takmičara i zajedničko fotografisanje

- 17:30 početak kuvanja ribljih čorbi na lancu

- 19:00 predstavljanje tamburaških orkestara

- 19:30 uzimanje uzoraka riblje čorbe

- 21:00 proglašenje pobednika Gospojinskog kotlića 2018

- 21:30 proglašenje najboljeg tamburaškog orkestra

- 22:00 KONCERT: Apsolutno romantično

25. avgust

- 10:00 Gospojinski POLJO-FEST

- 10:00-02:00 Ulica Zanatskog piva (centar)

- 10:00-17:00 PerSu Dečja ulica (plato ispred Narodne biblioteke)

- 10:00 ETNO-BAZAR (centar)

- 10:00 otvaranje MOTOSUSRETA (prostorije moto kluba Road Runners)

- 20:00 KONCERT: Mađarski bend „Piramis“

- 21:30 KONCERT: Nina Badrić

- 23:00 KONCERT: Sergej Ćetković

26. avgust

- 10:00 Gospojinski POLJO-FEST

- 10:00-02:00 Ulica Zanatskog piva (centar)

- 10:00 ETNO-BAZAR (centar)

- 10:00-17:00 PerSu Dečja ulica (plato ispred Narodne biblioteke)

- 12:00 XXV Revija paradnih zaprega (defile i takmičenje)

- 17:00 PerSu Avlija zabavlija      

- 20:00 KONCERT: Amadeus bend

- 22:00 KONCERT: Halid Bešlić

- 00:00 Vatromet

27. avgust

- 17:00 Litija

OPŠIRNIJE

Podržite sajt

Ukoliko želite, donacijom, da pomognete razvoj sajta.

Webinfo

Portal „Webinfo“ zvanično je registrovan 2011. godine, nakon nekoliko godina neformalnog informisanja. U startu je ideja bila - informisanje građana opština Bečej i Novi Bečej, na oba jezika, a moto kojim se vodimo je "Građanin ima pravo da zna!". Pioniri smo u korišćenju svih prednosti interneta na teritoriji obe opštine, te smo prvi počeli da „eksploatišemo“ multimediju koristeći spoj teksta, fotografije, audio i video priloga.


www.webinfo.rs

webinforedakcija@gmail.com

Glavni urednik: Tijana Janković

Podržite...

Sakupljanje kulturno-istorijske građe Novog Bečeja smatramo izuzetno važnim i velikim poslom. Za nove naraštaje... sa novom tehnologijom... da vide prošlost... drugačije će ostati zaboravljena.

Dobru...

Ako posedujete neki materijal ili saznanja za koja smatrate da bi dopunila sajt, priključite nam se... Možete komentarisati članke ili nam slati materijale, fotografije... koje ćemo rado objaviti.

Ideju...

Oni imućniji Novobečejci koji mogu i žele materijalno da pomognu razvoj sajta, da budu dobrotvori (kako se nekada to radilo) mogu nas kontaktirati i dati svoj doprinos ideji koja nam je zajednička.