Tibor Varadi predstavio “Put u juče” u Novom Bečeju

U četvrtak, 31. maja, u galeriji Narodne biblioteke u Novom Bečeju, Tibor Varadi, ugledni profesor međunarodnog prava, predstavio je svoju novu knjigu, “Put u juče” našoj publici. Ovo je drugo predstavljanje profesora Varadija u Novom Bečeju budući da je pre nešto više od mesec dana predstavio ovu knjigu Novobečejcima na mađarskom jeziku.

Ova knjiga koju je Miljenko Jergović nazvao nadogradnjom prethodne Varadijeve knjige, “Spisi i ljudi”, predstavlja kompilaciju najzanimljivijih momenata iz dugogodišnje advokatske prakse njegovih oca i dede koji su se bavili advokaturom u Zrenjaninu još od kraja 19. veka. Profesor Varadi je istakao da je oduvek imao sklonosti ka pisanoj reči, ali da je usled intenzivne pravničke karijere taj aspekt njegovog života čekao do sada da se ostvari. Autor, ipak, dodaje i da se trudi da bude što verniji istini. “Ja se činjenica apsolutno držim. Znači, nijednu činjenicu ne menjam. Ono što je u spisima, ono što je fakat, nije uvek sasvim lako ni utvrditi, ali nastojim to da činim koliko umem kao pravnik i onda tome dodajem neke refleksije, povezujem to sa nekim uspomenama, ali na samim činjenicama ne menjam ništa”, rekao je Tibor Varadi. Prema njegovim rečima, ova vrsta književnosti značajna je i sa aspekta upoznavanja sa prošlošću radi bljeg i lakšeg sagledavanja i suočavanja sa današnjošću budući da se kroz upoznavanje sa obrascima iz prošlosti mogu uočiti i prepoznati i neke aktuelne društvene prilike. On dodaje i da je pravo kao “veština dobrog i pravičnog” često na iskušenjima. “U vremenima kada je ideologija izuzetno snažna i prisutna, onda je i pritisak na pravo snažan. Godine fašizma, prve godine komunizma, nije, naravno, isto, ali je sve po jako žestokim uticajem ideologije. Imamo i mirnija vremena. Tako da, ako čovek to gleda kroz istoriju, onda tu vidi i borbu prava za sopstveno dostojanstvo” zaključio je profesor Varadi.

Kao i uvek, moderator večeri bila je Agneš Đukičin, direktor Narodne biblioteke Novi Bečej, koja je ovom prilikom rekla: “Stvarno je velika čast što nas je gospodin Varadi posetio u roku od dva meseca i što smo održali ovo književno veče koje smo obećali. “Put u juče - priče iz advokatske kancelarije” je književno delo koje zaslužuje pažnju svih nas. Pod jedan, zato što se bavi na vrlo direktan način bavi dešavanjima na teritoriji Banata, Zrenjanina, našeg prvog komšiluka. Pod dva, doktor Varadi je otvorio arhivu koja je stara 120 godina koja ima nekoliko hiljada spisa i napravio je dva izbora u svoje dve knjige,a iskoristili smo priliku i da ga pozovemo kada bude gotova i treća knjiga da nas poseti”.

Đukičin je iskoristila priliku i da kao sledeće dešavanje u Narodnoj biblioteci najavi izložbu likovnih radova Mileta Nadlačkog kojom će se otvoriti tradicionalno “Leto u avliji” i kojom će početi letnje aktivnosti biblioteke.

Sadržaj

PROGRAM VELIKE GOSPOJINE 2018.

23. avgust            

- 12:00 dolazak Rečne flotile (otvoreni dani)

- 20:00 otvaranje Ulice zanatskog piva (centar)

24. avgust

- 10:00-02:00 Ulica Zanatskog piva (centar)

- 14:00 otvaranje ETNO-BAZARA (centar)

- 15:00 otvaranje Velikogospojinskog POLJO-FESTA

- 16:00 registracija takmičara Gospojinskog kotlića 2018

- 17:00 predstavljanje svih takmičara i zajedničko fotografisanje

- 17:30 početak kuvanja ribljih čorbi na lancu

- 19:00 predstavljanje tamburaških orkestara

- 19:30 uzimanje uzoraka riblje čorbe

- 21:00 proglašenje pobednika Gospojinskog kotlića 2018

- 21:30 proglašenje najboljeg tamburaškog orkestra

- 22:00 KONCERT: Apsolutno romantično

25. avgust

- 10:00 Gospojinski POLJO-FEST

- 10:00-02:00 Ulica Zanatskog piva (centar)

- 10:00-17:00 PerSu Dečja ulica (plato ispred Narodne biblioteke)

- 10:00 ETNO-BAZAR (centar)

- 10:00 otvaranje MOTOSUSRETA (prostorije moto kluba Road Runners)

- 20:00 KONCERT: Mađarski bend „Piramis“

- 21:30 KONCERT: Nina Badrić

- 23:00 KONCERT: Sergej Ćetković

26. avgust

- 10:00 Gospojinski POLJO-FEST

- 10:00-02:00 Ulica Zanatskog piva (centar)

- 10:00 ETNO-BAZAR (centar)

- 10:00-17:00 PerSu Dečja ulica (plato ispred Narodne biblioteke)

- 12:00 XXV Revija paradnih zaprega (defile i takmičenje)

- 17:00 PerSu Avlija zabavlija      

- 20:00 KONCERT: Amadeus bend

- 22:00 KONCERT: Halid Bešlić

- 00:00 Vatromet

27. avgust

- 17:00 Litija

OPŠIRNIJE

Podržite sajt

Ukoliko želite, donacijom, da pomognete razvoj sajta.

Webinfo

Portal „Webinfo“ zvanično je registrovan 2011. godine, nakon nekoliko godina neformalnog informisanja. U startu je ideja bila - informisanje građana opština Bečej i Novi Bečej, na oba jezika, a moto kojim se vodimo je "Građanin ima pravo da zna!". Pioniri smo u korišćenju svih prednosti interneta na teritoriji obe opštine, te smo prvi počeli da „eksploatišemo“ multimediju koristeći spoj teksta, fotografije, audio i video priloga.


www.webinfo.rs

webinforedakcija@gmail.com

Glavni urednik: Tijana Janković

Podržite...

Sakupljanje kulturno-istorijske građe Novog Bečeja smatramo izuzetno važnim i velikim poslom. Za nove naraštaje... sa novom tehnologijom... da vide prošlost... drugačije će ostati zaboravljena.

Dobru...

Ako posedujete neki materijal ili saznanja za koja smatrate da bi dopunila sajt, priključite nam se... Možete komentarisati članke ili nam slati materijale, fotografije... koje ćemo rado objaviti.

Ideju...

Oni imućniji Novobečejci koji mogu i žele materijalno da pomognu razvoj sajta, da budu dobrotvori (kako se nekada to radilo) mogu nas kontaktirati i dati svoj doprinos ideji koja nam je zajednička.