Konanihin: “Zajedno se borili, zajedno ginuli, zajedno se sećamo”

U sredu, 9. maja, polaganjem venaca na spomenik palim crvenoarmejcima na tiskom keju u Novom Bečeju, obeležen je Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu. Pored predstavnika lokalne samouprave, društva srpsko-ruskog prijateljstva “Vološinov” i predstavnika Socijalističke partije Srbije, ceremoniji polaganja venaca prisustvovao je i Aleksandar Nikolajevič Konanihin, ataše za kulturu, prvi savetnik ambasade Ruske Federacije u Srbiji. Ovom prilikom, Konanihin je istakao značaj ovog dana za oba naroda, ruski i srpski: “Pre svega, ovo je naš zajednički praznik. Zajedno smo se borili, zajedno smo ginuli i moramo zajedno da slavimo i da tokom praznika budemo zajedno. To je zajednička pobeda i svaki vojnik je bio bitan u ovom ratu”. On je iskazao i veliku zahvalnost srpskom narodu koji se borio na istoj strani sa tadašnjim Sovjetskim Savezom, a posebno je istakao i to što u Novom Bečeju nisu zaboravljeni ruski heroji koji su pali braneći i oslobađajući Novi Bečej. “Nama je prijatno kada vidimo spomenik i groblje naših boraca koji su uređeni, čisti i u dobrom stanju. Naša zahvalnost, stvarno, nema kraja” zaključio je ruski diplomata.

U ime opštine Novi Bečej, venac je položio predsednik opštine, Saša Maksimović koji je ovom prilikom rekao: “Dan pobede je dan kojim ćemo obeležiti dan ponosa na sve one naše pretke koji su živote dali da bismo mi danas bili slobodni. To je nešto što ne samo da treba da se pamti i obeležava već treba da budemo i zaista ponosni na taj deo svoje istorije. Milion i sedamsto hiljada tadašnjih Jugoslovena izgubilo je živote i to su treći stradalnici posle Rusije i jevrejskog naroda. Treba biti ponosan na ovaj dan i ne sme se dozvoliti da se tako nešto ponovi ikada više”.

I predsednik udruženja srpsko-ruskog prijateljstva, Georigije Dujin, podsetio je na to da je na današnji dan pobeđeno jedno veliko zlo i da je omogućen siguran i bezbedan život potomcima boraca tog rata. On je naglasio i da je samo jačanjem veza među svim narodima, a naročito bratskim narodima Srbije i Rusije, moguće sprečiti da se takvo zlo ponovi.

Sadržaj

PROGRAM VELIKE GOSPOJINE 2018.

23. avgust            

- 12:00 dolazak Rečne flotile (otvoreni dani)

- 20:00 otvaranje Ulice zanatskog piva (centar)

24. avgust

- 10:00-02:00 Ulica Zanatskog piva (centar)

- 14:00 otvaranje ETNO-BAZARA (centar)

- 15:00 otvaranje Velikogospojinskog POLJO-FESTA

- 16:00 registracija takmičara Gospojinskog kotlića 2018

- 17:00 predstavljanje svih takmičara i zajedničko fotografisanje

- 17:30 početak kuvanja ribljih čorbi na lancu

- 19:00 predstavljanje tamburaških orkestara

- 19:30 uzimanje uzoraka riblje čorbe

- 21:00 proglašenje pobednika Gospojinskog kotlića 2018

- 21:30 proglašenje najboljeg tamburaškog orkestra

- 22:00 KONCERT: Apsolutno romantično

25. avgust

- 10:00 Gospojinski POLJO-FEST

- 10:00-02:00 Ulica Zanatskog piva (centar)

- 10:00-17:00 PerSu Dečja ulica (plato ispred Narodne biblioteke)

- 10:00 ETNO-BAZAR (centar)

- 10:00 otvaranje MOTOSUSRETA (prostorije moto kluba Road Runners)

- 20:00 KONCERT: Mađarski bend „Piramis“

- 21:30 KONCERT: Nina Badrić

- 23:00 KONCERT: Sergej Ćetković

26. avgust

- 10:00 Gospojinski POLJO-FEST

- 10:00-02:00 Ulica Zanatskog piva (centar)

- 10:00 ETNO-BAZAR (centar)

- 10:00-17:00 PerSu Dečja ulica (plato ispred Narodne biblioteke)

- 12:00 XXV Revija paradnih zaprega (defile i takmičenje)

- 17:00 PerSu Avlija zabavlija      

- 20:00 KONCERT: Amadeus bend

- 22:00 KONCERT: Halid Bešlić

- 00:00 Vatromet

27. avgust

- 17:00 Litija

OPŠIRNIJE

Podržite sajt

Ukoliko želite, donacijom, da pomognete razvoj sajta.

Webinfo

Portal „Webinfo“ zvanično je registrovan 2011. godine, nakon nekoliko godina neformalnog informisanja. U startu je ideja bila - informisanje građana opština Bečej i Novi Bečej, na oba jezika, a moto kojim se vodimo je "Građanin ima pravo da zna!". Pioniri smo u korišćenju svih prednosti interneta na teritoriji obe opštine, te smo prvi počeli da „eksploatišemo“ multimediju koristeći spoj teksta, fotografije, audio i video priloga.


www.webinfo.rs

webinforedakcija@gmail.com

Glavni urednik: Tijana Janković

Podržite...

Sakupljanje kulturno-istorijske građe Novog Bečeja smatramo izuzetno važnim i velikim poslom. Za nove naraštaje... sa novom tehnologijom... da vide prošlost... drugačije će ostati zaboravljena.

Dobru...

Ako posedujete neki materijal ili saznanja za koja smatrate da bi dopunila sajt, priključite nam se... Možete komentarisati članke ili nam slati materijale, fotografije... koje ćemo rado objaviti.

Ideju...

Oni imućniji Novobečejci koji mogu i žele materijalno da pomognu razvoj sajta, da budu dobrotvori (kako se nekada to radilo) mogu nas kontaktirati i dati svoj doprinos ideji koja nam je zajednička.