Jergović doveo Principa u Novi Bečej

U sredu, 16. maja, u Narodnoj biblitoeci u Novom Bečeju, književno veče i prezentaciju svoje knjige “Nezemaljski izraz njegovih ruku” imao je čuveni književnik, Miljenko Jergović.

Jergović, inače, rođeni Sarajlija koji živi i radi u okolini Zagreba, koji je našoj publici poznat po knjigama “Dvori od oraha” i “Rod”, govorio je o svojoj motivaciji da se pozabavi Gavrilom Principom i atentatom u Sarajevu u svom najnovijem delu. “Meni je ta priča važna i bliska, jer sam Sarajlija i sa druge strane, jer sam išao u istu Gimnaziju sa Gavrilom Principom samo nekih 70 godina kasnije i rukohvati u toj Gimnaziji su ostali isti u tih 70 godina tako da je i u ono vreme postojao neki osećaj da se ti krećeš prostorom kojim su se kretali neki davni ljudi koji su odredili sudbinu vijeka” rekao je Jergović dodavši još: “Meni je teško, zapravo, naslutit baš sve razlike među svjetovima, jer razlike, s jedne strane velike i ozbiljne, postoje, a sa druge strane, kako nam je jezik zajednički, kako nam je veći dio istorijskog iskustva zajednički, tako su nam u osnovi zajedničke i ove važne teme. Postoje dve vrste tema kojima se ja bavim. Jedno su one, kako bi se reklo, teme za vječnost i od vječnosti, dakle teme koje su primarno književne prirode i primarno sačinjene od onoga što predstavlja neku celovitost života, a drugo su dnevne teme, teme koje su više novinarske i novinske prirode, kojima se takođe bavim, jer sam ja zapravo veći dio svoje aktivne karijere na ovakav i onakav način se bavio i novinarskim poslovima”.

O odličnom prijemu od strane publike koja je ispunila galeriju Narodne biblioteke najbolje svedoči i činjenica da je u više od sat i petnaest minuta koliko je trajalo književno veče vladala potpuna tišina koju je presekao tek gromoglasan aplauz na samom kraju večeri.

Zadovoljna književnom večeri je i Agneš Đukičin, direktor Narodne biblioteke, koja je ocenila ovo događanje kao jedan od vrhunaca svoje karijere. “Gospodin Jergović je učinio veliko zadovoljstvo i veliku čast našoj kući, našoj biblioteci, Novom Bečeju, a naravno i mneni kao direktoru ove ustanove što je bio večeras naš gost. Mislim da je ovo bilo književno veče za pamćenje, mislim da je ovo vrhunac moje karijere i više od ovoga nema zato što je Gospodin Jergović jedan od najboljih i najvećih intelektualaca na ovim našim prostorima” zaključila je Đukičin koja je iskoristila priliku da podseti da nas krajem meseca očekuje i prezentacija knjige Tibora Varadija “Priče iz advokatske kancelarije” koja je nedavno predstavljena na mađarskom jeziku, a sada sledi predstavljanje na srpskom jeziku.

Sadržaj

PROGRAM VELIKE GOSPOJINE 2018.

23. avgust            

- 12:00 dolazak Rečne flotile (otvoreni dani)

- 20:00 otvaranje Ulice zanatskog piva (centar)

24. avgust

- 10:00-02:00 Ulica Zanatskog piva (centar)

- 14:00 otvaranje ETNO-BAZARA (centar)

- 15:00 otvaranje Velikogospojinskog POLJO-FESTA

- 16:00 registracija takmičara Gospojinskog kotlića 2018

- 17:00 predstavljanje svih takmičara i zajedničko fotografisanje

- 17:30 početak kuvanja ribljih čorbi na lancu

- 19:00 predstavljanje tamburaških orkestara

- 19:30 uzimanje uzoraka riblje čorbe

- 21:00 proglašenje pobednika Gospojinskog kotlića 2018

- 21:30 proglašenje najboljeg tamburaškog orkestra

- 22:00 KONCERT: Apsolutno romantično

25. avgust

- 10:00 Gospojinski POLJO-FEST

- 10:00-02:00 Ulica Zanatskog piva (centar)

- 10:00-17:00 PerSu Dečja ulica (plato ispred Narodne biblioteke)

- 10:00 ETNO-BAZAR (centar)

- 10:00 otvaranje MOTOSUSRETA (prostorije moto kluba Road Runners)

- 20:00 KONCERT: Mađarski bend „Piramis“

- 21:30 KONCERT: Nina Badrić

- 23:00 KONCERT: Sergej Ćetković

26. avgust

- 10:00 Gospojinski POLJO-FEST

- 10:00-02:00 Ulica Zanatskog piva (centar)

- 10:00 ETNO-BAZAR (centar)

- 10:00-17:00 PerSu Dečja ulica (plato ispred Narodne biblioteke)

- 12:00 XXV Revija paradnih zaprega (defile i takmičenje)

- 17:00 PerSu Avlija zabavlija      

- 20:00 KONCERT: Amadeus bend

- 22:00 KONCERT: Halid Bešlić

- 00:00 Vatromet

27. avgust

- 17:00 Litija

OPŠIRNIJE

Podržite sajt

Ukoliko želite, donacijom, da pomognete razvoj sajta.

Webinfo

Portal „Webinfo“ zvanično je registrovan 2011. godine, nakon nekoliko godina neformalnog informisanja. U startu je ideja bila - informisanje građana opština Bečej i Novi Bečej, na oba jezika, a moto kojim se vodimo je "Građanin ima pravo da zna!". Pioniri smo u korišćenju svih prednosti interneta na teritoriji obe opštine, te smo prvi počeli da „eksploatišemo“ multimediju koristeći spoj teksta, fotografije, audio i video priloga.


www.webinfo.rs

webinforedakcija@gmail.com

Glavni urednik: Tijana Janković

Podržite...

Sakupljanje kulturno-istorijske građe Novog Bečeja smatramo izuzetno važnim i velikim poslom. Za nove naraštaje... sa novom tehnologijom... da vide prošlost... drugačije će ostati zaboravljena.

Dobru...

Ako posedujete neki materijal ili saznanja za koja smatrate da bi dopunila sajt, priključite nam se... Možete komentarisati članke ili nam slati materijale, fotografije... koje ćemo rado objaviti.

Ideju...

Oni imućniji Novobečejci koji mogu i žele materijalno da pomognu razvoj sajta, da budu dobrotvori (kako se nekada to radilo) mogu nas kontaktirati i dati svoj doprinos ideji koja nam je zajednička.