“Kralj Ibi” vladao i u Novom Bečeju

U utorak, 24. aprila, novobečejska publika bila je u prilici da uživa u predstavi “Kralj Ibi” u izvođenju dramskog studija mladih Gradskog pozorišta Bečej. Nadrealni i apsurdni tekst Alfreda Žarija sa kraja devetnaestog veka mladi glumci i glumice izneli su smelo i samouvereno dokazavši još jednom da su neke teme uvek aktuelne. Tiranija kojom se prikriva slabost, ambicija neutemeljena ni u čemu osim u samoj sebi i krajnja depraviranost vulgarnog “tate” Ibija besmrtne su kao što je besmrtan i besmisao tiranije koju on cinično naziva “ibikratijom”.

Iako je mlada glumačka ekipa u pitanju, grešaka u izvođenju nije bilo, a o tome da je predstava bila pun pogodak i da je dotakla publiku najbolje svedoči i to da su na dva mesta u toku predstave glumci bili nagrađeni aplauzom na otvorenoj sceni.

Govoreći o motivima i aktuelnosti samog teksta i predstave, Gordana Adamov koja tumači lik Ibijeve supruge, rekla je: “U razgovoru sa našim rediteljem kada smo odlučili ovu predstavu i kada smo imali čitajuće probe, kada smo pričali, gledamo na to kao na naš svet „ibizma“ kojim želimo da predstavimo to kako mi vidimo stvari oko sebe, kako vidimo sisteme u oklnim državama, u našoj državi, u državama na drugim kontinentima i uopšte u politici u svetu. To je, dakle, ogledalo stvarnosti iz nekog apsurdnog ugla, a opet ogledalo mladih, kako su mladi to postavili, da se malo i drugi zapitaju kako mi vidimo stvari i kako doživljavamo sve ovo, kroz igru, naravno”. Ona je naglasila i da je bitno ne biti naivan i ne prihvatati baš sve “na prvu” loptu, već kritički se osvrtati na sve što dopire do nas i tražiti ono što se krije u pozadini reč koje se plasiraju.

Zadovoljan predstavom je i Zdravko Petrović, direktor Gradskog pozorišta Bečej, koji joj predviđa dugačak pozorišni život: “Već je peta godina za redom kako Dramski studio mladih osvaja veliki broj nagrada. Mislim da ih sada ima već šezdesetak sa različitih festivala i u Srbiji i u regionu. Samo ova ima šesnaest, za sada, jer još nas čekaju neki festivali, putovanja i gostovanja. Tu je, prosto, kontinuitet, s jedne strane, preko deset godina zajedno sa Igorom Pavlovićem, glumcem iz Srpskog narodnog pozorišta. To je zaista dobitna kombinacija, jako mnogo rada i mnogo putovanja, ali zaista odlično igraju i pravo je zadovoljstvo gledati ih. Nije slučajno što bukvalno na svakom gostovanju i žiriranju dobijemo pitanje: „Da li je moguće da ovo nisu profesionalni glumci? Da li su ovo zaista samo ljudi od 16, 17 ili malo više godina?“, tako da je to najlepše čuti i iskreno je zadovoljstvo raditi sa njima”. On je dodao i da je namerno izbegnuto bavljenje dnevnopolitičkim temama, ali i da mladi mogu uočiti sličnosti između Ibija i mnogih ličnosti iz svetske istorije i politike.

paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Sadržaj

Da li ste znali...

da je u Novom Bečeju 1948. godine bilo dvadeset prijavljenim berbera, koji su se morali pridržavati jedinstvenog cenovnika što im je država odredila?

Webinfo

Portal „Webinfo“ zvanično je registrovan 2011. godine, nakon nekoliko godina neformalnog informisanja. U startu je ideja bila - informisanje građana opština Bečej i Novi Bečej, na oba jezika, a moto kojim se vodimo je "Građanin ima pravo da zna!". Pioniri smo u korišćenju svih prednosti interneta na teritoriji obe opštine, te smo prvi počeli da „eksploatišemo“ multimediju koristeći spoj teksta, fotografije, audio i video priloga.


www.webinfo.rs

webinforedakcija@gmail.com

Glavni urednik: Tijana Janković