Nova izložba u galeriji “Selo”

U četvrtak, 15. marta, u galeriji “Selo” Doma kulture opštine Novi Bečej, otvorena je izložba akvarela subotičkog slikara Đorđa Đure Maravića pod nazivom “Biciklisti, šetači, parovi”.

Uvodnu reč držala je Edit Zerebelji Tenji, stručni saradnik u Domu kulture, koja je osvrnuvši se na postavku rekla: “Njegove slike su veoma interesantne, tj. akvareli su mu veoma interesantni. Kao što naslov i kaže, „Biciklisti, šetači, parovi“, oni koji gledaju njegove slike vide sve ono što je navedeno u naslovu, a ono što nije u naslovu jeste ta dubina, ta dinamika koja leži u njegovim slikama. Posetioc koji dođe će se naći u jednom malom mikrosvetu Đorđa Maravića koji je, mogu reći, veoma prijatan, ne samo za oko, već i za dušu”. Ona je podsetila i da je ovo drugi put da je Maravić u Novom Bečeju budući da je već izlagao u okviru Tiske akademije akvarela, ali ovo mu je prva samostalna izložba u Novom Bečeju.

Sam autor je, govoreći o motivima koji su ga vodili u stvaralačkom procesu, ali i izboru tehnike rada, rekao: “To nije moj izbor, to je moja potreba. Nisam birao, kao što neko bira neki svoj posao, pa, kaže hoću ovo, ili ono, jednostavno to se negde rodilo u meni, kao u svim likovnim umetnicima i ljudima koji se bave umetnošću uopste i dan danas ja bez ovoga ne mogu, ja sam rekao, da je to moja potreba bez koje ne mogu jednostavno da funkcionišem, što nije nikakva filozofija, jednostavno to je jedna činjenica, jedna istina. Mi koji se bavimo ovim poslom, za nas je to dobro jutro, gde su mi papir i boje i ne znamo ni sami ko to u nama govori, ali zaista je tako”. Maravić je ovom prilikom objasnio i pojavu motiva bulke koja se provlači kroz mnoge njegove akvarele izložene u galeriji “Selo”. “U jednom momentu, ja sam, dok sam slikao, koristeći tu crvenu boju, zadržao neku mrlju i onda sam se setio pa da, ovo je bulka i to je mene inače privlačilo kroz neka majska putovanja i da to može da bude zanimljivo. Jednostavno sam se onda prebacio na taj kolosek da sam crtao detalj, dakle ne samo, što kažu landscape, dakle pejzaž, nego taj detalj iz prirode koji sam ugradio sada u moju sliku i motiv te bulke se pojavljuje čak i na nebu kao što vidite” objašnjava slikar.

Izložba je otvorena do 15. aprila i posetioci je mogu videti svakog radnog dana u radnom vremenu Doma kulture.

Sadržaj

PROGRAM VELIKE GOSPOJINE 2018.

23. avgust            

- 12:00 dolazak Rečne flotile (otvoreni dani)

- 20:00 otvaranje Ulice zanatskog piva (centar)

24. avgust

- 10:00-02:00 Ulica Zanatskog piva (centar)

- 14:00 otvaranje ETNO-BAZARA (centar)

- 15:00 otvaranje Velikogospojinskog POLJO-FESTA

- 16:00 registracija takmičara Gospojinskog kotlića 2018

- 17:00 predstavljanje svih takmičara i zajedničko fotografisanje

- 17:30 početak kuvanja ribljih čorbi na lancu

- 19:00 predstavljanje tamburaških orkestara

- 19:30 uzimanje uzoraka riblje čorbe

- 21:00 proglašenje pobednika Gospojinskog kotlića 2018

- 21:30 proglašenje najboljeg tamburaškog orkestra

- 22:00 KONCERT: Apsolutno romantično

25. avgust

- 10:00 Gospojinski POLJO-FEST

- 10:00-02:00 Ulica Zanatskog piva (centar)

- 10:00-17:00 PerSu Dečja ulica (plato ispred Narodne biblioteke)

- 10:00 ETNO-BAZAR (centar)

- 10:00 otvaranje MOTOSUSRETA (prostorije moto kluba Road Runners)

- 20:00 KONCERT: Mađarski bend „Piramis“

- 21:30 KONCERT: Nina Badrić

- 23:00 KONCERT: Sergej Ćetković

26. avgust

- 10:00 Gospojinski POLJO-FEST

- 10:00-02:00 Ulica Zanatskog piva (centar)

- 10:00 ETNO-BAZAR (centar)

- 10:00-17:00 PerSu Dečja ulica (plato ispred Narodne biblioteke)

- 12:00 XXV Revija paradnih zaprega (defile i takmičenje)

- 17:00 PerSu Avlija zabavlija      

- 20:00 KONCERT: Amadeus bend

- 22:00 KONCERT: Halid Bešlić

- 00:00 Vatromet

27. avgust

- 17:00 Litija

OPŠIRNIJE

Podržite sajt

Ukoliko želite, donacijom, da pomognete razvoj sajta.

Webinfo

Portal „Webinfo“ zvanično je registrovan 2011. godine, nakon nekoliko godina neformalnog informisanja. U startu je ideja bila - informisanje građana opština Bečej i Novi Bečej, na oba jezika, a moto kojim se vodimo je "Građanin ima pravo da zna!". Pioniri smo u korišćenju svih prednosti interneta na teritoriji obe opštine, te smo prvi počeli da „eksploatišemo“ multimediju koristeći spoj teksta, fotografije, audio i video priloga.


www.webinfo.rs

webinforedakcija@gmail.com

Glavni urednik: Tijana Janković

Podržite...

Sakupljanje kulturno-istorijske građe Novog Bečeja smatramo izuzetno važnim i velikim poslom. Za nove naraštaje... sa novom tehnologijom... da vide prošlost... drugačije će ostati zaboravljena.

Dobru...

Ako posedujete neki materijal ili saznanja za koja smatrate da bi dopunila sajt, priključite nam se... Možete komentarisati članke ili nam slati materijale, fotografije... koje ćemo rado objaviti.

Ideju...

Oni imućniji Novobečejci koji mogu i žele materijalno da pomognu razvoj sajta, da budu dobrotvori (kako se nekada to radilo) mogu nas kontaktirati i dati svoj doprinos ideji koja nam je zajednička.