Centar Vranjeva - neizmeran kulturni, istorijski i turistički značaj

Vlada republike Srbije je na nedavno održanoj sednici donela odluku o proglašenju starog centra Vranjeva za prostorno-kulturnu-istorijsku celinu. Kao što je poznato, Vranjevo je jedan od retkih očuvanih centara seoskih naselja koja su organizovana u skladu sa administrativnim merama i zakonima koji su važili u Vojvodini u 18. i 19. veku.

Više o ovome rekao nam je Saša Dujin, direktor Turističke organizacije opštine Novi Bečej. “Ovo je izuzetno značajno s obzirom na to da je ovo kruna četvorogodišnjeg rada. Opština je pokrenula inicijativu još 2014. godine da se ovaj deo od ulice Svetozara Markovića do ulice Rajka Rakočevića i glavna ulica, Josifa Marinkovića, proglase ambijentalnom celinom od značaja za kulturu, pre svega, Srba koji su živeli u Velikokikindskom dištriktu. Ovo je jedina takva ambijentalna celina koja je ostala nedirnuta iz perioda kraja 18. do sredine 19. veka” rekao je Dujin. On je istakao da je na ovom prostoru prisutno više stilova, ali da je duh onih vremena uspešno očuvan do današnjih dana. “Naša opština je ovim pokazala da je uporna u želji da turizam i kulturni turizam predstavi onakvim kakav on jeste. To je veliko bogatstvo koje imamo i treba ga negovati. Treba se usredsrediti na to da se ova kulturna i prirodna bogatstva neguju i očuvaju” dodao je direktor Dujin.

On je posebno naglasio i to da lokalna samouprava ima nameru da iskoristi ovaj “vetar u leđa” u što većoj meri i da se, na izvestan način, nadoveže na učešće u programu “Gradovi u fokusu”. Govoreći o značaju ovog lokaliteta, ukazao je na to da sve veliki broj izuzetno značajnih istorijskih događaja odvijao upravo ovde. Podsetio je na kuću advokata Vladimira Glavaša, jednog od najistaknutijih Vranjevčana, u kojoj su se okupljali i sastajali mnogi poznati Srbi prečani među kojima su bili i Jovan Jovanović Zmaj i Đura Jakšić. Skrenuo je pažnju i na mesto gde se nalazila rodna kuća Josifa Marinkovića, na kuću Jelke Pecarski gde se odvijalo mnoštvo kulturnih dešavanja, kao i na zgradu stare vranjevačke opštine gde se danas nalazi Kancelarija za mlade i hostel. Ukazao je i na dve crkve sa pratećim objektima čiji kulturni i istorijski značaj je nemerljiv za Vranjevo i Novi Bečej, ali, i na zgradu nekadašnje apoteke, prodavnice i botaničke bašte koja je nekada postojala upravo u Vranjevu.

“Ovde kao da je vreme stalo i turisti koji žele da iskuse duh vremena iz 18., 19. i početka 20. veka mogu se ovde osećati kao kod kuće” zaključio je Saša Dujin.

Sadržaj

PROGRAM VELIKE GOSPOJINE 2018.

23. avgust            

- 12:00 dolazak Rečne flotile (otvoreni dani)

- 20:00 otvaranje Ulice zanatskog piva (centar)

24. avgust

- 10:00-02:00 Ulica Zanatskog piva (centar)

- 14:00 otvaranje ETNO-BAZARA (centar)

- 15:00 otvaranje Velikogospojinskog POLJO-FESTA

- 16:00 registracija takmičara Gospojinskog kotlića 2018

- 17:00 predstavljanje svih takmičara i zajedničko fotografisanje

- 17:30 početak kuvanja ribljih čorbi na lancu

- 19:00 predstavljanje tamburaških orkestara

- 19:30 uzimanje uzoraka riblje čorbe

- 21:00 proglašenje pobednika Gospojinskog kotlića 2018

- 21:30 proglašenje najboljeg tamburaškog orkestra

- 22:00 KONCERT: Apsolutno romantično

25. avgust

- 10:00 Gospojinski POLJO-FEST

- 10:00-02:00 Ulica Zanatskog piva (centar)

- 10:00-17:00 PerSu Dečja ulica (plato ispred Narodne biblioteke)

- 10:00 ETNO-BAZAR (centar)

- 10:00 otvaranje MOTOSUSRETA (prostorije moto kluba Road Runners)

- 20:00 KONCERT: Mađarski bend „Piramis“

- 21:30 KONCERT: Nina Badrić

- 23:00 KONCERT: Sergej Ćetković

26. avgust

- 10:00 Gospojinski POLJO-FEST

- 10:00-02:00 Ulica Zanatskog piva (centar)

- 10:00 ETNO-BAZAR (centar)

- 10:00-17:00 PerSu Dečja ulica (plato ispred Narodne biblioteke)

- 12:00 XXV Revija paradnih zaprega (defile i takmičenje)

- 17:00 PerSu Avlija zabavlija      

- 20:00 KONCERT: Amadeus bend

- 22:00 KONCERT: Halid Bešlić

- 00:00 Vatromet

27. avgust

- 17:00 Litija

OPŠIRNIJE

Podržite sajt

Ukoliko želite, donacijom, da pomognete razvoj sajta.

Webinfo

Portal „Webinfo“ zvanično je registrovan 2011. godine, nakon nekoliko godina neformalnog informisanja. U startu je ideja bila - informisanje građana opština Bečej i Novi Bečej, na oba jezika, a moto kojim se vodimo je "Građanin ima pravo da zna!". Pioniri smo u korišćenju svih prednosti interneta na teritoriji obe opštine, te smo prvi počeli da „eksploatišemo“ multimediju koristeći spoj teksta, fotografije, audio i video priloga.


www.webinfo.rs

webinforedakcija@gmail.com

Glavni urednik: Tijana Janković

Podržite...

Sakupljanje kulturno-istorijske građe Novog Bečeja smatramo izuzetno važnim i velikim poslom. Za nove naraštaje... sa novom tehnologijom... da vide prošlost... drugačije će ostati zaboravljena.

Dobru...

Ako posedujete neki materijal ili saznanja za koja smatrate da bi dopunila sajt, priključite nam se... Možete komentarisati članke ili nam slati materijale, fotografije... koje ćemo rado objaviti.

Ideju...

Oni imućniji Novobečejci koji mogu i žele materijalno da pomognu razvoj sajta, da budu dobrotvori (kako se nekada to radilo) mogu nas kontaktirati i dati svoj doprinos ideji koja nam je zajednička.