Arzamas u Novom Bečeju

Arzamas u Novom Bečeju

Novobečejska publika navikla je na kvalitetne sadržaje koje organizuje i stvara Narodna biblioteka u Novom Bečeju. Ipak, u utorak, 7. marta, naši sugrađani imali su priliku da iskuse jednu vrhunsku književnu poslasticu. Naime, Ivana Dimić, naša istaknuta dramaturškinja i književnica, bila je gost Narodne biblioteke i govorila je o svom prvom romanu "Arzamas" za koji je i dobila NIN-ovu nagradu.

Pred prepunom galerijom Narodne biblioteke, ona je predstavila svoj roman govoreći o odnosu bolesne majke i ćerke koja o njoj brine godinama koji je i srž priče, ali i drugim stvarima i životnim momentima koji su je vodili na putu ka stvaranju ovog dela. "Taj njihov odnos se provlači kroz celu knjigu i pokazuje se kako bolest polako napreduje, ali kako se one, u stvari, bore da ljubav pobedi u toj teškoj situaciji" rekla je Dimićeva o svom delu. Ona je skrenula pažnju i na svojevrsan žanrovski iskorak koji je načinila pišući roman. Naime, atipično za formu romana, sukcesivno se smenjuju dijalozi pisani poput pozorišnih tekstova i kratke, narativne forme. "Dijaloški fragmenti su komično postavljeni da bi ta tema mogla da se olakša i da bi mogla da se savlada i pročita knjiga. Kada obrađujete jednu tako ozbiljnu temu onda morate da napravite neki unutrašnji balans da čitaoca rasteretite, da ga ne držite za gušu sve vreme" rekla je Ivana Dimić. Ona je ukazala i na to da iako ima slično iskustvo kao junakinja njenog romana, pisac da bi bio istinski pisac, uvek mora imati određeni otklon u odnosu na lična iskustva, inače, to postaje ili dnevnička forma ili najobičniji šund. Ona je, takođe, istakla da joj je NIN-ova nagrada omogućila da pored toga što se bavi književnošću, o književnosti i govori.

b_310_233_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja4_Arzamas2.JPGOvom prilikom, Dimićeva je objasnila i značenje naslova knjige. Naime, čitajući knjigu Viktora Šklovskog, ona je naišla na podatak da je grof Tolstoj otišao u grad Arzamas da kupi imanje, a kada je te večeri legao da prespava obavivši kupovinu, probudio se užasnut. Smrt mu je na uvo šapnula: "To se ti mene plašiš". Šklovski u toj knjizi kaže da su sreća i smrt upravo taj arzamaski užas, što je sasvim prikladno budući da se kćer koja brine o oboleloj majci nalazi upravo u jednoj takvoj vrsti užasa.

Kao i uvek, moderator večeri bila je Agneš Đukičin, direktor Narodne biblioteke u Novom Bečeju. Vodeći tok književnog razgovora od samog naslova knjige, preko dešavanja opisanih u samom romanu, pa sve do faktora koji su uticali na Ivanu Dimić da napiše ovaj potresni roman, Đukičin je prisutnima omogućila jedan kvalitetan i nesvakidašnje dubok uvid u proces stvaranja jednog vrhunskog književnog dela. Govoreći o značaju održavanja ove književne večeri, ona je rekla: "Novi Bečej je večeras centar kulture u Srbiji jer nam je gošća poštovana gospođa Ivana Dimić, dobitnica NIN-ove nagrade. Narodna biblioteka Novi Bečej je želela, pozvavši gospođu Dimić da nam bude gošća, na najlepši način, damama koje sutra slave međunarodni pranzik žena obeleži ovaj datum. Baš zato što je dugi niz godina ovaj praznik bio besmislen, mi želimo da se večeras družimo sa jednom jakom, pametnom, itneresantnom damom koja je napisala fantastičnu knjigu koju svima toplo preporučujem ".

Podržite sajt

Ukoliko želite, donacijom, da pomognete razvoj sajta.

Webinfo

Portal „Webinfo“ zvanično je registrovan 2011. godine, nakon nekoliko godina neformalnog informisanja. U startu je ideja bila - informisanje građana opština Bečej i Novi Bečej, na oba jezika, a moto kojim se vodimo je "Građanin ima pravo da zna!". Pioniri smo u korišćenju svih prednosti interneta na teritoriji obe opštine, te smo prvi počeli da „eksploatišemo“ multimediju koristeći spoj teksta, fotografije, audio i video priloga.


www.webinfo.rs

webinforedakcija@gmail.com

Glavni urednik: Tijana Janković

Sadržaj

Podržite...

Sakupljanje kulturno-istorijske građe Novog Bečeja smatramo izuzetno važnim i velikim poslom. Za nove naraštaje... sa novom tehnologijom... da vide prošlost... drugačije će ostati zaboravljena.

Već 10 godina se bavimo time, uporno i vredno a ipak je ostalo još mnogo toga da se uradi, mnogo posla je pred nama.

Dobru...

Ako posedujete neki materijal ili saznanja za koje smatrate da bi dopunile sajt, uključite se... Možete komentarisati članke ili nam slati materijale, fotografije na salevidak@gmail.com. Ili prosto svoje predloge, ideje, komentare kako da poboljšamo sajt iznesite Ovde

Ideju...

Za one imućnije Novobečejce koji mogu i žele materijalno da pomognu razvoj ove ideje, daju vetar u leđa, koji žele da budu dobrotvori, sponzori, donatori...

...stojimo na raspolaganju na broju 060 013 01 01

© 2016 Novi Bečej - Online. All Rights Reserved. Designed By SaleVidak