Predstava “Lazar” odigrana i u Novom Bečeju

U subotu, 22. decembra, u Domu kulture opštine Novi Bečej, izvedena je monodrama “Lazar” prema tekstu Zorana Subotičkog, u režiji Ljuboslava Majere, a u izvođenju Miodraga Petrovića, prvaka drame Srpskog narodnog pozorišta. 

U nešto više od sat vremena, ova monodrama govori o Lazaru Dunđerskom, njegovom životu, ali i dilemama sa kojima se on na svom putu susretao. Govoreći o detinjstvu obeleženom revolucionarnom 1848. godinom, borbom za očuvanje srpskog identiteta i kulture u Dvojnoj monarhiji, ali i o poznanstvu i prijateljstvu sa viđenim Srbima tog doba, “Lazar” nam dočarava prelomne trenutke iz istorije našeg naroda severno od Save i Dunava u burnim godinama kraja 19. i početka 20. veka. Ipak, ovo je, pre svega, intimna ispovest čoveka u zrelim godinama koji je pored toga što je bio industrijalac i kapitalista, bio i otac, prijatelj i dobrotvor.

Govoreći o monodrami “Lazar”, Zoran Subotički je rekao: “Miodrag Petrović igra sjajno Lazara Dunđerskog, ne samo u ovoj monodrami, već i u predstavi “Od raja do beznjenice”. Ljuboslav Majera je reditelj od formata, jedan izuzetno ozbiljan reditelj, ne samo u našim granicama državnim, nego i u mnogo širem regionu. Postavio je dramu na jedan sjajan način i odlično je pročitao tekst koji sam napisao. Ovo nije priča i predstava o jednom moćniku, o jednom bahatom kapitalisti, čoveku koji je bio najbogatiji Srbin u Austrougarskoj monarhiji, nego je priča o jednom izuzetnom čoveku koji je jako pronicljivo shvatao okolnosti u kojima živi i radi i, shodno tome, radeći podizao svest i samosvest o sopstvenom nacionu”.

Ovom prilikom on je najavio i rad i na trećoj predstavi koja bi se igrala isključivo na Fanstastu, a kojom bi trilogija o Dunđerskima bila zaokružena. Pored monodrame “Lazar” koja se igra u pozorišnom ambijentu, predstava “Od raja do beznjenice” koja govori o ljubavi Laze Kostića i Jelene Lenke Dunđerski, igra se u karakterističnim ambijentima koji nisu pozorišna scena.

paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Sadržaj

Da li ste znali...

da je završetkom pruge Veliki Bečkerek - Velika Kikinda  1883. godine,  Novi Bečej bio uključen u železničku mrežu Austro-Ugarske?

Webinfo

Portal „Webinfo“ zvanično je registrovan 2011. godine, nakon nekoliko godina neformalnog informisanja. U startu je ideja bila - informisanje građana opština Bečej i Novi Bečej, na oba jezika, a moto kojim se vodimo je "Građanin ima pravo da zna!". Pioniri smo u korišćenju svih prednosti interneta na teritoriji obe opštine, te smo prvi počeli da „eksploatišemo“ multimediju koristeći spoj teksta, fotografije, audio i video priloga.


www.webinfo.rs

webinforedakcija@gmail.com

Glavni urednik: Tijana Janković