Predstava “Lazar” odigrana i u Novom Bečeju

U subotu, 22. decembra, u Domu kulture opštine Novi Bečej, izvedena je monodrama “Lazar” prema tekstu Zorana Subotičkog, u režiji Ljuboslava Majere, a u izvođenju Miodraga Petrovića, prvaka drame Srpskog narodnog pozorišta. 

U nešto više od sat vremena, ova monodrama govori o Lazaru Dunđerskom, njegovom životu, ali i dilemama sa kojima se on na svom putu susretao. Govoreći o detinjstvu obeleženom revolucionarnom 1848. godinom, borbom za očuvanje srpskog identiteta i kulture u Dvojnoj monarhiji, ali i o poznanstvu i prijateljstvu sa viđenim Srbima tog doba, “Lazar” nam dočarava prelomne trenutke iz istorije našeg naroda severno od Save i Dunava u burnim godinama kraja 19. i početka 20. veka. Ipak, ovo je, pre svega, intimna ispovest čoveka u zrelim godinama koji je pored toga što je bio industrijalac i kapitalista, bio i otac, prijatelj i dobrotvor.

Govoreći o monodrami “Lazar”, Zoran Subotički je rekao: “Miodrag Petrović igra sjajno Lazara Dunđerskog, ne samo u ovoj monodrami, već i u predstavi “Od raja do beznjenice”. Ljuboslav Majera je reditelj od formata, jedan izuzetno ozbiljan reditelj, ne samo u našim granicama državnim, nego i u mnogo širem regionu. Postavio je dramu na jedan sjajan način i odlično je pročitao tekst koji sam napisao. Ovo nije priča i predstava o jednom moćniku, o jednom bahatom kapitalisti, čoveku koji je bio najbogatiji Srbin u Austrougarskoj monarhiji, nego je priča o jednom izuzetnom čoveku koji je jako pronicljivo shvatao okolnosti u kojima živi i radi i, shodno tome, radeći podizao svest i samosvest o sopstvenom nacionu”.

Ovom prilikom on je najavio i rad i na trećoj predstavi koja bi se igrala isključivo na Fanstastu, a kojom bi trilogija o Dunđerskima bila zaokružena. Pored monodrame “Lazar” koja se igra u pozorišnom ambijentu, predstava “Od raja do beznjenice” koja govori o ljubavi Laze Kostića i Jelene Lenke Dunđerski, igra se u karakterističnim ambijentima koji nisu pozorišna scena.

paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Sadržaj

Da li ste znali...

da je rešenjem iz 1948. godine romanska crkva Arača, kod Vološinova  (tadašnji naziv Novog Bečeja) stavljena pod zaštitu države?

Webinfo

Portal „Webinfo“ zvanično je registrovan 2011. godine, nakon nekoliko godina neformalnog informisanja. U startu je ideja bila - informisanje građana opština Bečej i Novi Bečej, na oba jezika, a moto kojim se vodimo je "Građanin ima pravo da zna!". Pioniri smo u korišćenju svih prednosti interneta na teritoriji obe opštine, te smo prvi počeli da „eksploatišemo“ multimediju koristeći spoj teksta, fotografije, audio i video priloga.


www.webinfo.rs

webinforedakcija@gmail.com

Glavni urednik: Tijana Janković