banerKIA3

U subotu, 22. decembra, u Domu kulture opštine Novi Bečej, izvedena je monodrama “Lazar” prema tekstu Zorana Subotičkog, u režiji Ljuboslava Majere, a u izvođenju Miodraga Petrovića, prvaka drame Srpskog narodnog pozorišta. 

U nešto više od sat vremena, ova monodrama govori o Lazaru Dunđerskom, njegovom životu, ali i dilemama sa kojima se on na svom putu susretao. Govoreći o detinjstvu obeleženom revolucionarnom 1848. godinom, borbom za očuvanje srpskog identiteta i kulture u Dvojnoj monarhiji, ali i o poznanstvu i prijateljstvu sa viđenim Srbima tog doba, “Lazar” nam dočarava prelomne trenutke iz istorije našeg naroda severno od Save i Dunava u burnim godinama kraja 19. i početka 20. veka. Ipak, ovo je, pre svega, intimna ispovest čoveka u zrelim godinama koji je pored toga što je bio industrijalac i kapitalista, bio i otac, prijatelj i dobrotvor.

Govoreći o monodrami “Lazar”, Zoran Subotički je rekao: “Miodrag Petrović igra sjajno Lazara Dunđerskog, ne samo u ovoj monodrami, već i u predstavi “Od raja do beznjenice”. Ljuboslav Majera je reditelj od formata, jedan izuzetno ozbiljan reditelj, ne samo u našim granicama državnim, nego i u mnogo širem regionu. Postavio je dramu na jedan sjajan način i odlično je pročitao tekst koji sam napisao. Ovo nije priča i predstava o jednom moćniku, o jednom bahatom kapitalisti, čoveku koji je bio najbogatiji Srbin u Austrougarskoj monarhiji, nego je priča o jednom izuzetnom čoveku koji je jako pronicljivo shvatao okolnosti u kojima živi i radi i, shodno tome, radeći podizao svest i samosvest o sopstvenom nacionu”.

Ovom prilikom on je najavio i rad i na trećoj predstavi koja bi se igrala isključivo na Fanstastu, a kojom bi trilogija o Dunđerskima bila zaokružena. Pored monodrame “Lazar” koja se igra u pozorišnom ambijentu, predstava “Od raja do beznjenice” koja govori o ljubavi Laze Kostića i Jelene Lenke Dunđerski, igra se u karakterističnim ambijentima koji nisu pozorišna scena.

panel
5620
Članaka
panel
5528
Fotografija

Poslednje postavljeno

Poslednje fotografije

07.07.2020. (13 fotografija)
Svadbe i običaji

Svadbe i običaji


16.06.2020. (7 fotografija)
Zemljoradnja i stočarstvo

Zemljoradnјa i stočarstvo


 
07.07.2020. (10 fotografija)
Svečanosti i provodi
Svečanosti i provodi

04.01.2020. (20 fotografija)
Kumane
Čudesni crteži profesora Letića
04.01.2020. (10 fotografija)
Folklor Kumana
Folklor Kumana

23.04.2020. (20 fotografija)
Svečani doček crkvenih zvona

Pravoslavna crkva Svetih arhanđela Mihaila i Gavrila u Kumanu

Da li ste znali...

da je u Vranjevu zabeležena epidemija kolere i velike boginje 1831 i 1861. godine a u  Novom Bečeju se epidemija kolere  javlja zadnji put 1893. godine?