Predstavljen “Rečnik međunacionalne tolerancije”

U utorak, 18. decembra, u multimedijalnoj sali u prizemlju novobečejskog Doma kulture, predstavljena je knjiga “Rečnik međunacionalne tolerancije” koja je plod rada Anite Bojić Perkin i Gordane Svilengaćin.

Pisan leksikom prijemčivom deci osnovnoškolskog uzrasta, ovaj svojevrsni rečnik zamišljen je kao štivo koje i odraslima može dati odgovore na mnoga bitna pitanja, ali i podstaći ih da preispituju sopstvena znanja o vrednostima poput ljubavi, etike, demokratije i tolerancije.

Govoreći o knjizi, Anita Bojić Perkin je rekla: “Koleginica Gordana Svilengaćin i ja smo pokušale ovom knjigom da velike i ozbiljne teme približimo deci najmlađeg uzrasta. Smatrale smo da deca od pet, šest, sedam, pa sve do četrnaest godina mogu čitati ovaj rečnik, međutim, on takođe može biti priručnik i za odrasle u multikulturalnoj sredini, tako da smo na jednostavan način pisale o velikim stvarima. Ideja je nastala spontano pre tri godine. U razgovoru smo shvatile da imamo slična mišljenja, a da zapravo radimo u školi i da to ne možemo da podelimo sa širom publikom, odnosno sa decom mlađeg uzrasta, sa roditeljima, prijateljima, komšijama, tako da smo to pokušale na ovaj način i evo sada se ta ideja i ostvarila”. Ona je istakla i želju da ova knjiga bude nešto u čemu će se pronaći različite generacije čitalaca, a ne samo deca. “Bile bismo srećne ukoliko ova knjiga pronađe svoje mesto u školama, međutim, bile bismo daleko srećnije, što je možda i namera ovog rečnika, da ova knjiga bude u porodicama, da roditelji razgovaraju sa svojom decom, da ih puštaju da slobodno razmišljaju, da razvijaju kritičko mišljenje i da mogu samostalno proceniti šta je dobro, šta je loše i da čine dobro” rekla je Bojić Perkin.

Na njene reči nadovezala se i druga autorka, Gordana Svilengaćin, koja je dodala: “Sasvim je u redu da svi budemo drugačiji, da volimo različite stvari, da sami biramo na šta ćemo trošiti novac, da biramo s kojim ćemo se ljudima družiti, ali kao što želimo da drugi poštuju naše izbore, tako je jako važno da i mi poštujemo tuđe, jer samo u tom slučaju ovaj svet može da bude prijatnije mesto, a to svi želimo. Ovo nije uobičajeni rečnik koji samo da objašnjenje i onda ostavi čitaoca da se sam snalazi. Svaka odrednica počinje jednom ilustracijom, mi smo se trudile da bude duhovita, a zatim ide objašnjenje koje je dovoljno jednostavno da ga razume dete, ali opet je dovoljno konkretno da ga prepozna odrastao čovek u realnoj životnoj situaciji. Na kraju se nalaze i sova sa narodnim izrekama, globus sa zanimljivostima i pčelica sa nekim zadacima. Svi oni pokušavaju da komuniciraju sa čitaocem, da naša knjiga bude interaktivna i jednostavno da navodi čitaoca da širi svoje znanje”

Na kraju, bitan doprinos stvaranju ove knjige dao je i Damjan Perkin, učenik drugog razreda osnovne škole “Miloje Čiplić”. “Čitajući „Rečnik međunacionalne tolerancije“ saznao sam o mnogo pojmova, kao što su multikulturalnost, ljubav, dijalog, diskriminacija, demokratija i o mnogo drugih. Najviše su mi se svideli stihovi na kraju koji glase: Da se više volimo, da se bolje družimo, rane da ne solimo, život da ne ružimo. Pevaj, pleši, maštaj, čitaj, ako ne znaš, nekog pitaj. Mudra glava mnogo zna, mudra glava stvara sne, dugu, sunce duši da, s takvom glavom imaš sve. Misli, uči, žvrljaj, šaraj, lepe dane sebi stvaraj” rekao je Damjan.

paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Sadržaj

Da li ste znali...

da je meandar Biserno Ostrvo, u to vreme najveća okuka Tise, dug oko 23 km prosecanjem novog korita 1858. godine u dužini od 8,3 km postaje mrtvaja. Meandar na području Medenjača u dužini od 15 km postao je mrtvaja 1863. godine prosecanjem novog toka u dužini 3,2 km. Ali, je još dugo posle toga meandar korišćen kao glavni plovni put, a prosek postao rukavac. Zbog toga je 1900. godine prosek proširen, a meander zasipan i Medenjača praktično tek 1900. godine postaje mrtvaja.

Webinfo

Portal „Webinfo“ zvanično je registrovan 2011. godine, nakon nekoliko godina neformalnog informisanja. U startu je ideja bila - informisanje građana opština Bečej i Novi Bečej, na oba jezika, a moto kojim se vodimo je "Građanin ima pravo da zna!". Pioniri smo u korišćenju svih prednosti interneta na teritoriji obe opštine, te smo prvi počeli da „eksploatišemo“ multimediju koristeći spoj teksta, fotografije, audio i video priloga.


www.webinfo.rs

webinforedakcija@gmail.com

Glavni urednik: Tijana Janković