banerKIA3

U utorak, 18. decembra, u multimedijalnoj sali u prizemlju novobečejskog Doma kulture, predstavljena je knjiga “Rečnik međunacionalne tolerancije” koja je plod rada Anite Bojić Perkin i Gordane Svilengaćin.

Pisan leksikom prijemčivom deci osnovnoškolskog uzrasta, ovaj svojevrsni rečnik zamišljen je kao štivo koje i odraslima može dati odgovore na mnoga bitna pitanja, ali i podstaći ih da preispituju sopstvena znanja o vrednostima poput ljubavi, etike, demokratije i tolerancije.

Govoreći o knjizi, Anita Bojić Perkin je rekla: “Koleginica Gordana Svilengaćin i ja smo pokušale ovom knjigom da velike i ozbiljne teme približimo deci najmlađeg uzrasta. Smatrale smo da deca od pet, šest, sedam, pa sve do četrnaest godina mogu čitati ovaj rečnik, međutim, on takođe može biti priručnik i za odrasle u multikulturalnoj sredini, tako da smo na jednostavan način pisale o velikim stvarima. Ideja je nastala spontano pre tri godine. U razgovoru smo shvatile da imamo slična mišljenja, a da zapravo radimo u školi i da to ne možemo da podelimo sa širom publikom, odnosno sa decom mlađeg uzrasta, sa roditeljima, prijateljima, komšijama, tako da smo to pokušale na ovaj način i evo sada se ta ideja i ostvarila”. Ona je istakla i želju da ova knjiga bude nešto u čemu će se pronaći različite generacije čitalaca, a ne samo deca. “Bile bismo srećne ukoliko ova knjiga pronađe svoje mesto u školama, međutim, bile bismo daleko srećnije, što je možda i namera ovog rečnika, da ova knjiga bude u porodicama, da roditelji razgovaraju sa svojom decom, da ih puštaju da slobodno razmišljaju, da razvijaju kritičko mišljenje i da mogu samostalno proceniti šta je dobro, šta je loše i da čine dobro” rekla je Bojić Perkin.

Na njene reči nadovezala se i druga autorka, Gordana Svilengaćin, koja je dodala: “Sasvim je u redu da svi budemo drugačiji, da volimo različite stvari, da sami biramo na šta ćemo trošiti novac, da biramo s kojim ćemo se ljudima družiti, ali kao što želimo da drugi poštuju naše izbore, tako je jako važno da i mi poštujemo tuđe, jer samo u tom slučaju ovaj svet može da bude prijatnije mesto, a to svi želimo. Ovo nije uobičajeni rečnik koji samo da objašnjenje i onda ostavi čitaoca da se sam snalazi. Svaka odrednica počinje jednom ilustracijom, mi smo se trudile da bude duhovita, a zatim ide objašnjenje koje je dovoljno jednostavno da ga razume dete, ali opet je dovoljno konkretno da ga prepozna odrastao čovek u realnoj životnoj situaciji. Na kraju se nalaze i sova sa narodnim izrekama, globus sa zanimljivostima i pčelica sa nekim zadacima. Svi oni pokušavaju da komuniciraju sa čitaocem, da naša knjiga bude interaktivna i jednostavno da navodi čitaoca da širi svoje znanje”

Na kraju, bitan doprinos stvaranju ove knjige dao je i Damjan Perkin, učenik drugog razreda osnovne škole “Miloje Čiplić”. “Čitajući „Rečnik međunacionalne tolerancije“ saznao sam o mnogo pojmova, kao što su multikulturalnost, ljubav, dijalog, diskriminacija, demokratija i o mnogo drugih. Najviše su mi se svideli stihovi na kraju koji glase: Da se više volimo, da se bolje družimo, rane da ne solimo, život da ne ružimo. Pevaj, pleši, maštaj, čitaj, ako ne znaš, nekog pitaj. Mudra glava mnogo zna, mudra glava stvara sne, dugu, sunce duši da, s takvom glavom imaš sve. Misli, uči, žvrljaj, šaraj, lepe dane sebi stvaraj” rekao je Damjan.

panel
5460
Članaka
panel
5384
Fotografija
paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Poslednje fotografije

22.05.2020. (10 fotografija)
Svadbe i običaji

Svadbe i običaji


21.05.2020. (10 fotografija)
Zemljoradnja i stočarstvo

Zemljoradnјa i stočarstvo


21.05.2020. (10 fotografija)
Likovi ratova i revolucije
Likovi ratova i revolucije

23.04.2020. (10 fotografija)
Svečanosti i provodi
Svečanosti i provodi

04.01.2020. (20 fotografija)
Kumane
Čudesni crteži profesora Letića
04.01.2020. (10 fotografija)
Folklor Kumana
Folklor Kumana

23.04.2020. (20 fotografija)
Svečani doček crkvenih zvona

Pravoslavna crkva Svetih arhanđela Mihaila i Gavrila u Kumanu

Da li ste znali...

da je u Vranjevu postojala pivara Herp Adolf Sörgyár Aracs? Zapošnjavala je pet radnika, a proizvodni kapacitet  joj je bio  228 hektolitara piva?