U subotu, 20. oktobra, završen je ovogodišnji festival komedije “Jovan Knežević Caca”.

Posle pet takmičarskih dana, žiri u sastavu Aleksandar Volić, reditelj, dr Milan Mađarev, teatrolog i Vladeta Sudarski, glumac, proglasio je nagrađene predstave i glumce. Tako je, odlukom žirija, kao najbolja predstava festivala proglašena predstava “Mi čekamo bebu” Teatra 91 iz Aleksinca. Takođe, nagrađen je i Dragoslav Ranđelović za režiju te iste predstave, dok je Srđan Stojadinović dobio Cacinu lentu kao najbolji glumac festivala za ulogu komšije hipohondra u ovom komadu. Međutim, tu nije kraj priznanjima aleksinačkom ansamblu. Ovaj dobro uigrani tim dobio je i specijalnu nagradu za kolektivnu igru, a nagrada publike za najbolju predstavu, ove godine, poklopila se sa mišljenjem žirija te je, tako, Teatar 91 odneo ukupno pet nagrada sa novobečejskog festivala.

Olivera Miljatović Radaković dobila je nagradu kao najbolja glumica festivala za tumačenje lika Desanke u predstavi “Heroj nacije” beočinskog amaterskog pozorišta KUD “Brile”. Beočincima je otišla i nagrada za najbolju scenografiju i to, konkretno, Sekuli Petroviću za rešenje enterijera u predstavi “Heroj nacije”, dok je nagradu za najbolju muziku u istoj predstavi dobio Slobodan Bob Živković. Nagradu za najbolji kostim osvojio je Teatar Levo za predstavu “Rastibuđilizovane klejbezable”.

Govoreći o izazovima u radu na predstavi, Srđan Stojadinović, najbolji glumac ovogodišnjeg festivala, rekao je: “Ne želim da sebe stavljam u prvi plan zato što je to kolektivni čin. Pozorište je kolektivni čin. Stvarno, bez mojih kolega, možda i ne bih dobio ovu nagradu da nije bilo njihove pomoći i da nisam zajedno sa njima učestvovao u ovoj divnoj predstavi. Želeo bih da se zahvalim Dragoslavu Ranđeloviću koji mi je pružio tu šansu da igram tu ulogu i verovao je u mene i ja sam se trudio da igram što bolje i da pokažem njemu da se nije prevario”. Kako dodaje, posle Aleksinca, Novi Bečej mu je omiljeni grad budući da ga ovde publika uvek dobro prihvata i uvek ih dotakne ono što on radi. Stojadinoviću je ovo peto učešće na festivalu i treći put da je nagrađen.

Odmah posle dodele nagrada, na daske koje život znače stupili su glumci Amaterskog pozorišta Novi Bečej (poznatog i kao NB Teatar) koji su van konkurencije, a u čast nagrađenih, premijerno odigrali predstavu “Sokakom kroz dušu banatsku”. Ovaj komad rađen prema motivima tekstova Zorana Petrovića i Velimira Subotića, a u režiji i adaptaciji Saše Milenkovića, prikazuje život u banatskom selu tipičan i prepoznatljiv za sve nas iz ovih krajeva. Iz scene u scenu, pred publikom se nižu detalji iz života ljudi na ovom podneblju. Ponekad tužni, ponekad radosni, a često i komični, vodili su publiku kroz čitav spektar osećanja od žalosti i saosećanja sa crkvenjakovom udovicom, pa sve do veselja i smeha sa tipičnim banatskim kumom koji u svadbi traži sto puta istu pesmu, pokazali su, još jednom, Milenkovićev očigledan talenat za režiju koji je publika koja je do poslednjeg mesta ispunila salu nagradila gromkim aplauzima i to, mnogo puta, i na “otvorenoj sceni” što je najveća pohvala za svakog glumca i reditelja.

panel
5340
Članaka
panel
3900
Fotografija
paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Poslednje fotografije

05.12.2019. (15 fotografija)
Svečani doček crkvenih zvona

Pravoslavna crkva Svetih arhanđela Mihaila i Gavrila u Kumanu


27.11.2019. (5 fotografija)
Foto-ep
Foto-ep o Kumanu

Da li ste znali...

da su se prve novobečejske novine pojavile 1906. godine. List se zvao Törökbecse a štampane su u štampariji Gige Jovanovića i izlazile su kao nedeljnik?