Prva slikarska kolonija “Glavaševa kuća” održana u Novom Bečeju

U subotu, 29. septembra, u privatnoj galeriji Nadice Josimović u Novom Bečeju, održana je prva slikarska kolonija “Glavaševa kuća” koju organizuje udruženje KNAP iz Novog Bečeja uz podršku Turističke organizacije opštine Novi Bečej.

Iako je planirano da se kolonija održi u dvorištu muzeja “Glavaševa kuća”, zbog jakog vetra i promenljivih vremenskih prilika, mesto održavanja je promenjeno u nedavno otvoreni izložbeni prostor Nadice Josimović, novobečejske umetnice i članice udruženja KNAP, koja je ovom prilikom rekla: “Godinama unazad, KNAP je organizovao razne radionice koje su okupljale mlađu populaciju našeg grada. Međutim, ove godine smo Monika Jovanov i ja došle na ideju da organizujemo likovnu koloniju. Bilo je predviđeno da se održava u Glavaševoj kući, međutim, zbog vremenskih uslova, dogovorili smo se da to bude ovde kod mene, u ovjoj mojoj novootvorenoj privatnoj galeriji. Naš plan je bio da spojimo mladost i iskustvo. Na naše veliko zadovoljstvo, moje naročito, gost nam je Janoš Mesaroš, svetski priznat slikar koji je iz Novog Bečeja koji je nesebično pokazao svoj zanat našim polaznicima”. Ona je istakla i da će izložba radova nastalih na ovoj likovnoj koloniji biti organizovana u muzeju “Glavaševa kuća”.

Janoš Mesaroš, naš renomirani slikar, istakao je da je za mlade slikare izuzetno značajno učešće na ovoj i ovakvim likovnim kolonijama. “Jako je bitno jer sam ja pedeset godina tragao za svim ovim i nisam mogao da pokupim od drugih. I danas je teško. Svi slikari čuvaju svoje kao zmija noge. Ali, kada je Novi Bečej u pitanju, ja sam oslobođen bilo kakve traume. Ovde sam proveo svoje najlepše detinjstvo i jedan deo svog života na koji se ponosim. Živeti pored reke Tise i zavoleti tu Tisu... Zamislite kada vi kažete: “Tisa”. To je ženskog roda. Vi vodite ljubav sa tom rekom. I kada odrastete na Bisernom ostrvu i pijete vino “Krokan”, šta će vam lepše od toga? Zato sam se tako lako odazvao i došao i podržaću koliko god je u mojoj moći da ovo postane tradicija” rekao je Mesaroš.   

I direktor Turističke organizacije opštine Novi Bečej, Saša Dujin, zadovoljan je održanom likovnom kolonijom čiji će celokupan umetnički proizvod biti doniran muzeju “Glavaševa kuća”: “Saradnja KNAP-a i Turističke organizacije se nastavlja i kroz ovo. Podržali smo od starta njihovu inicijativu da se da se ovakva jedna aktivnost uradi i trebalo bi da su svi novobečejski umetnici ili, barem, većina, ovde, da žele da podrže ovakvu akciju i male formate koji mogu biti i jedan od reprezentativnih suvenira koje bi Turistička organizacija distribuirala”.

paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Sadržaj

Da li ste znali...

početkom 1975. godine počela je, zahvaljujući sredstvima mesnog samodoprinosa, izgradnja Radničkog doma u Novom Bečeju, u čijem je sklopu projektovana četvorostazna automatska kuglana. Gradnja, ovog kapitalnog objekta, trajala je manje od 16 meseci, a svečano otvaranje je obavljeno 1. oktobra 1976. godine.

Webinfo

Portal „Webinfo“ zvanično je registrovan 2011. godine, nakon nekoliko godina neformalnog informisanja. U startu je ideja bila - informisanje građana opština Bečej i Novi Bečej, na oba jezika, a moto kojim se vodimo je "Građanin ima pravo da zna!". Pioniri smo u korišćenju svih prednosti interneta na teritoriji obe opštine, te smo prvi počeli da „eksploatišemo“ multimediju koristeći spoj teksta, fotografije, audio i video priloga.


www.webinfo.rs

webinforedakcija@gmail.com

Glavni urednik: Tijana Janković