Veće zasedalo 73. put

U petak, 7. septembra, veće opštine Novi Bečej održalo je svoju 73. redovnu sednicu.

Pred većnicima se našlo deset tačaka dnevnog reda, među kojima i davanje saglasnosti na izveštaj o sprovođenju ovogodišnje manifestacije “Obzorja na Tisi”, donošenje rešenja o formiranju komisije za zaštitu imovinskih prava i interesa opštine Novi Bečej, kao i donošenje zaključka o programu “Kup Vojvodine 2018”.

Ipak, verovatno najznačajnija tačka dnevnog reda bila je ona koja se ticala obezbeđivanja sredstava za plaćanje troškova kupoprodajnog ugovora za izbegličke porodice koje su ostvarile pravo na finansijsku pomoć za kupovinu seoskih kuća. Kako se navodi u obrazloženju odluke, Opština Novi Bečej učestvovala je 2016. godine na konkursu za dodelu sredstava za kupovinu seoskih kuća Regionalnog stambenog projekta - Stambeni projekat u republici Srbiji kada je ukupno 15 porodica zadovoljavalo uslove konkursa. Od tog broja, 8 porodica je tada dobilo sredstva, a, “ispod crte” se našlo 7 porodica. Ove godine su pribavljenja sredstva i za te porodice, no, novim ugovorom o grantu je predviđeno da se od tih sredstava ne mogu platiti troškovi javnog beležnika i upisa u Katastar, porodice sa lošijim imovinskim stanjem su stavljene u nepovljniji položaj. Iz tog razloga, opština Novi Bečej će za tih pet porodica obezbediti sredstva u iznosu do 25 hiljada dinara po porodici za namirenje ta dva troška.

Više o ovome rekao je Branko Svilengaćin, zamenik predsedavajućeg Opštinskog veća: “Mi smo, na našu veliku sreću, dobili još sredstava za kupovinu kuća raseljenim licima. Kako bi proces uknjižbe, notara i plaćanja tih ostalih doprinosa ubrzali, pošto su to, uglavnom, ljudi kojima je potrebna ovakva vrsta pomoći, Opštinsko veće je opredelilo sredstva da bi uopšte i realizovali taj ugovor i ubrzali realizaciju tih sredstava za kupovinu kuća raseljenim, izbeglim licima. Investitor koji je, u ovom slučaju, Evropska banka, ne dozvoljava ovakvu vrstu korišćenja sredstava, znači, materijalne troškove za plaćanje notara. Tako da ćemo to uraditi od opštinskih sredstava. To nije neka greška, samo, Evropska banka ne dozvoljava, a u prošlom ugovoru je to postojalo kao mogućnost”.

paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Sadržaj

Da li ste znali...

da je rešenjem iz 1948. godine romanska crkva Arača, kod Vološinova  (tadašnji naziv Novog Bečeja) stavljena pod zaštitu države?

Webinfo

Portal „Webinfo“ zvanično je registrovan 2011. godine, nakon nekoliko godina neformalnog informisanja. U startu je ideja bila - informisanje građana opština Bečej i Novi Bečej, na oba jezika, a moto kojim se vodimo je "Građanin ima pravo da zna!". Pioniri smo u korišćenju svih prednosti interneta na teritoriji obe opštine, te smo prvi počeli da „eksploatišemo“ multimediju koristeći spoj teksta, fotografije, audio i video priloga.


www.webinfo.rs

webinforedakcija@gmail.com

Glavni urednik: Tijana Janković