Miloševčani obeležili seosku slavu uz štrudle, muziku i odličan provod

Kao i svake godine, Novo Miloševo je obeležilo seosku slavu sveti Ilija 1. i 2. avgusta.

U dvodnevnom slavlju moglo se naći za svakoga po nešto. Tako su prvog dana slave posetioci mogli da uživaju u tamburaškoj muzici i takmičenju u kuvanju ribljeg paprikaša koje se posle višegodišnje pauze ponovo organizuje u Novom Miloševu. Za dobar provod u večernjim satima pobrinuli su se momci iz grupe “Garavi sokak” predvođeni popularnim Banetom Krstićem koji su izvodili dobro poznatu muziku ove vojvođanske grupe.

Drugi dan bio je rezervisan za pravljenje štrudli, te je tako udruženje žena “Novo Miloševo” proizvelo najdužu štrudlu dužine čak 27 metara i 60 santimetara, a, mase 56 kilograma. Takođe, organizovano je i takmičenje u brzom jedenju štrudle, ali, i radionica posvećena najmlađima koji su mogli da nauče kako se mesi štrudla. Više o ovome rekla je Nadežda Trbić, predsednica udruženja žena “Novo Miloševo”: “Naše Udruženje ima negde osam do deset članica, neke su više aktivne, neke manje, ali, kad treba uvek su tu u pravom trenutku, na pravom mestu. U brzom jedenju štrudle učestvovalo je njih desetak, a u radionici „Ruke u testu“, odnosno, u produženju tradicije, bilo je oko petnaestoro male dece i jako sam srećna što su devojčice, uzrasta od šest, sedam, pa, do 10 i 11 godina, vrlo spretno, vrlo savesno, kao da su devojke od 25 godina, uradile od početka do kraja. Ja sam jako srećna i iznenađena”. Ona je istakla i da su mnoge devojčice donele od kuće znanja o štrudli koja su im prenele majke i bake.

Da je proslava uspela, svedoči i zadovoljstvo samih organizatora. Ranko Radnović, predsednik saveta mesne zajednice Novo Miloševo, drugog dana slave prokomentarisao je ovogodišnju manifestaciju rečima: “Prvog avgusta bio je rekordan broj učesnika što se tiče kuvanja riblje čorbe, tako da je to izuzetno dobro prošlo i zadovoljni smo. Bilo je više ekipa nego ikada do sad. Što se današnjeg dana tiče, imamo koncerte, ali pre svega toga festival štrudle, takmičenje u brzom jedenju štrudle i sve ostalo, pa i danas imamo prilično velik broj gostiju i publike, tako da smo zadovoljni”.

Što se zabavnog programa tiče, publiku je zabavljala Dragica Radosavljević Cakana i ansambl “Šara”, a, posle njih, na binu je izašla i poznata pevačica Ivana Selakov. Našoj publici dobro poznata Cakana, iskazala je zadovoljstvo što nastupa upravo u Novom Miloševu. “Ja ću prvo da Vam poželim srećan ovaj praznik, Svetog Iliju, svima koji slave. Ova velika štrudla je pravi poklon meštanima za Ilindan. Mi smo pripremili prigodan program, nešto što vole i mladi, a, slušaju i stariji i nešto što je prigodno za ovakve manifestacije. Što se tiče mene i ansambla „Šara“, mi se isključivo bavimo tradicionalnom srpskom muzikom. I dan danas mnogi misle da sam Novosađanka, a, ja nisam Novosađanka, ali, volim ovu ravnu Vojvodinu i uživam u ovim dolascima, a, vrlo me često ima i u Vojvodini i mislim da od onoga koliko ja radim, najviše radim u Vojvodini” kazala je poznata pevačica.

I po završetku koncerata, muzika i zvuci veselja odjekivali su miloševačkim šorovima i sokacima do ranih jutarnjih časova pokazavši još jednom da ovo mesto ima svakome šta da ponudi.

paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Sadržaj

Da li ste znali...

da je Vladimir Glavaš diplomirao 1862. godine na Pravnom fakultetu u Pragu i da je posle pripravničkog staža otvorio advokatsku kancelariju u Novom Bečeju?

Webinfo

Portal „Webinfo“ zvanično je registrovan 2011. godine, nakon nekoliko godina neformalnog informisanja. U startu je ideja bila - informisanje građana opština Bečej i Novi Bečej, na oba jezika, a moto kojim se vodimo je "Građanin ima pravo da zna!". Pioniri smo u korišćenju svih prednosti interneta na teritoriji obe opštine, te smo prvi počeli da „eksploatišemo“ multimediju koristeći spoj teksta, fotografije, audio i video priloga.


www.webinfo.rs

webinforedakcija@gmail.com

Glavni urednik: Tijana Janković