banerKIA3

Novi Bečej i ove godine organizuje tradicionalnu manifestaciju Velikogospojinski dani od 23. do 27. avgusta.

Kao jedna od najvećih manifestacija u regionu, Gospojina nosi epitet porodične manifestacije i to sa razlogom. Veliki broj posetilaca koji sada već tradicionalno dolaze da ovde uživaju u bogatom dnevnom i noćnom programu namenjenom svim generacijama.

Čuveni banatski kulinarski specijaliteti, takmičenje u kuvanju riblje čorbe, atraktivan program uz najbolje tamburice Banata, Bačke i Srema do Revije najlepših paradnih konja - sve to uz još mnoga iznenađenja očekuju vas na Velikogospojinskim danima u Novom Bečeju.

Velikogospojinski dani su posvećeni Uspenju Presvete Bogorodice. Sama manifestacija Gospojina je u ovom obliku prvi put organizovana 1994.godine. Te godine prvi put je upriličena Revija paradnih zaprega na Tiskom keju gde su se konjički klub “Vranjevo” i njihovi gosti predstavili svojim sugrađanima i posetiocima predivnim defileom paradnih zaprega i konja. Na platou kraj Tise konjički klubovi su prikazali paradu svojih najboljih grla a kao posebna atrakcija bio je petopreg. Petopreg je postao zaštitni znak novobečejaca još davne 1872.godine kada se car Franja Josif Prvi provozao vranjevačkom glavnom ulicom upravo u petopregu. Do tada to je bila prilvilegija careva i plemića a od tada su i novobečejci postali privilegovani da se voze carevim kočijama.

Mala pravoslavna crkva-manastir kraj Tise posvećena je ovoj slavi i 27.avgusta po običaju u toku večernje službe kreće Velikogospojinska litija od crkve svetog Nikolaja, kroz centar Novog Bečeja do malog manastira. Proslavljanje Velike Gospojine prate i vašari sa liciderskim srcima, svilenim bombonama, igračkama, ringišpilima. Posebna poslastica za decu a i one starije koji imaju priliku da se druže, sretnu prijatelje, divane...

Od nekada skromne proslave slave, iz godine u godinu, Novi Bečej je bogatio ovu manifestaciju raznovrsnim sadržajima i interesantnim temama. Tako je već sada  tradicionalno u program uvršten Gospojinski Poljo-fest kao najveća podmanifestacija Velikogospojinskih dana. Na platou kraj Tise poljoprivredni proizvođači izlažu i prezentuju svoje proizvode, animiraju posetioce puštanjem u rad poljoprivrednih i priključnih mašina, organizuju takmičenja u veštini vožnje traktora, predstavljaju najnovija dostignuća u oblasti poljoprivredne proizvodnje. Poseban akcenat je na animiranju mladih ljudi da ostanu na selu kao i upoznavanje mladih sa novim trendovima u poljoprivredi. Na ovoj izuzetnoj izložbi poljoprivrede posebno se predstavljaju i stočari sa najreprezentativnijim grlima iz svojih štala a za dečicu je veoma interesantna izložba ukrasnih životinja.

Da su tamburaši i vojvođanske pesme nezaobilazni segment Velike Gospojine, govori činjenica da se baš u to vreme nadsviravaju Srem, Banat i Bačka. Takmičenje tamburaških orkestara uz dobro vino, ukusnu banatsku kuhinju i dobre šale kako samo to lale umeju.  Sve to uz  “Gospojinski kotlić” (takmičenje u kuvanju riblje čorbe) i vrsne kuvare, poznavaoce ribljih specijaliteta koji će tom prilikom ukrstiti “varjače”. Najbolja i najukusnija riblja čorba svakako se može pojesti samo u Novom Bečeju.

Za ljubitelje dobrog zanatskog piva, “asfaltirali” smo posebnu ulicu - Ulicu zanatskog piva sa najboljim ukusima velikih majstora pivara.

U samom centru grada Etno bazar sa svim svojim šarenilom privlači posetioce svih generacija. To je posebna izložbeno-prodajna podmanifestacija rukotvorina, proizvoda starih zanatlija, ručno pravljenim slatkišima, štrudlama i ostalim poslasticama koje su tipične za Vojvodinu. Veliki broj izlagača iz Vojvodine i šireg regiona za tri dana trajanja Gospojine, predstavlja svoje autentične proizvode kroz izuzetan spoj različitih kultura i običaja.

Najvernija i najslađa publika na Velikogospojinskim danima su ipak deca. Njih takođe očekuje pregršt interesantnih događanja - predstave, maštaonice, edukativne radionice, animacije kao i promocija zdravog života. Sve to na jednoj adresi - “Dečija ulica” i “Avlija zabavlija”.

Ovaj veliki novobečejski spektakl dopunjuje i dolazak Rečne flotile Vojske Srbije kao i koncerti poznatih izvođača iz zemlje i inostranstva. Koncertni plato kraj reke, aktuelni muzički izvođači i pozitivna energija publike ovih avgustovskih večeri garantuju fantastičan i nezaboravan provod.

Ove godine će publika uživati u koncertima Nine Badrić, Sergeja Ćetkovića, Halida Bešlića, grupe Amadeus bend, Apsolutno romantično, a novobečejcima će se predstaviti i popularni mađarski rok bend Piramis.

panel
5460
Članaka
panel
5384
Fotografija
paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Poslednje fotografije

22.05.2020. (10 fotografija)
Svadbe i običaji

Svadbe i običaji


21.05.2020. (10 fotografija)
Zemljoradnja i stočarstvo

Zemljoradnјa i stočarstvo


21.05.2020. (10 fotografija)
Likovi ratova i revolucije
Likovi ratova i revolucije

23.04.2020. (10 fotografija)
Svečanosti i provodi
Svečanosti i provodi

04.01.2020. (20 fotografija)
Kumane
Čudesni crteži profesora Letića
04.01.2020. (10 fotografija)
Folklor Kumana
Folklor Kumana

23.04.2020. (20 fotografija)
Svečani doček crkvenih zvona

Pravoslavna crkva Svetih arhanđela Mihaila i Gavrila u Kumanu

Da li ste znali...

da je u Novom Bečeju 1948. godine bilo dvadeset prijavljenim berbera, koji su se morali pridržavati jedinstvenog cenovnika što im je država odredila?