Velikogospojinski dani 2018 – program

Novi Bečej i ove godine organizuje tradicionalnu manifestaciju Velikogospojinski dani od 23. do 27. avgusta.

Kao jedna od najvećih manifestacija u regionu, Gospojina nosi epitet porodične manifestacije i to sa razlogom. Veliki broj posetilaca koji sada već tradicionalno dolaze da ovde uživaju u bogatom dnevnom i noćnom programu namenjenom svim generacijama.

Čuveni banatski kulinarski specijaliteti, takmičenje u kuvanju riblje čorbe, atraktivan program uz najbolje tamburice Banata, Bačke i Srema do Revije najlepših paradnih konja - sve to uz još mnoga iznenađenja očekuju vas na Velikogospojinskim danima u Novom Bečeju.

Velikogospojinski dani su posvećeni Uspenju Presvete Bogorodice. Sama manifestacija Gospojina je u ovom obliku prvi put organizovana 1994.godine. Te godine prvi put je upriličena Revija paradnih zaprega na Tiskom keju gde su se konjički klub “Vranjevo” i njihovi gosti predstavili svojim sugrađanima i posetiocima predivnim defileom paradnih zaprega i konja. Na platou kraj Tise konjički klubovi su prikazali paradu svojih najboljih grla a kao posebna atrakcija bio je petopreg. Petopreg je postao zaštitni znak novobečejaca još davne 1872.godine kada se car Franja Josif Prvi provozao vranjevačkom glavnom ulicom upravo u petopregu. Do tada to je bila prilvilegija careva i plemića a od tada su i novobečejci postali privilegovani da se voze carevim kočijama.

Mala pravoslavna crkva-manastir kraj Tise posvećena je ovoj slavi i 27.avgusta po običaju u toku večernje službe kreće Velikogospojinska litija od crkve svetog Nikolaja, kroz centar Novog Bečeja do malog manastira. Proslavljanje Velike Gospojine prate i vašari sa liciderskim srcima, svilenim bombonama, igračkama, ringišpilima. Posebna poslastica za decu a i one starije koji imaju priliku da se druže, sretnu prijatelje, divane...

Od nekada skromne proslave slave, iz godine u godinu, Novi Bečej je bogatio ovu manifestaciju raznovrsnim sadržajima i interesantnim temama. Tako je već sada  tradicionalno u program uvršten Gospojinski Poljo-fest kao najveća podmanifestacija Velikogospojinskih dana. Na platou kraj Tise poljoprivredni proizvođači izlažu i prezentuju svoje proizvode, animiraju posetioce puštanjem u rad poljoprivrednih i priključnih mašina, organizuju takmičenja u veštini vožnje traktora, predstavljaju najnovija dostignuća u oblasti poljoprivredne proizvodnje. Poseban akcenat je na animiranju mladih ljudi da ostanu na selu kao i upoznavanje mladih sa novim trendovima u poljoprivredi. Na ovoj izuzetnoj izložbi poljoprivrede posebno se predstavljaju i stočari sa najreprezentativnijim grlima iz svojih štala a za dečicu je veoma interesantna izložba ukrasnih životinja.

Da su tamburaši i vojvođanske pesme nezaobilazni segment Velike Gospojine, govori činjenica da se baš u to vreme nadsviravaju Srem, Banat i Bačka. Takmičenje tamburaških orkestara uz dobro vino, ukusnu banatsku kuhinju i dobre šale kako samo to lale umeju.  Sve to uz  “Gospojinski kotlić” (takmičenje u kuvanju riblje čorbe) i vrsne kuvare, poznavaoce ribljih specijaliteta koji će tom prilikom ukrstiti “varjače”. Najbolja i najukusnija riblja čorba svakako se može pojesti samo u Novom Bečeju.

Za ljubitelje dobrog zanatskog piva, “asfaltirali” smo posebnu ulicu - Ulicu zanatskog piva sa najboljim ukusima velikih majstora pivara.

U samom centru grada Etno bazar sa svim svojim šarenilom privlači posetioce svih generacija. To je posebna izložbeno-prodajna podmanifestacija rukotvorina, proizvoda starih zanatlija, ručno pravljenim slatkišima, štrudlama i ostalim poslasticama koje su tipične za Vojvodinu. Veliki broj izlagača iz Vojvodine i šireg regiona za tri dana trajanja Gospojine, predstavlja svoje autentične proizvode kroz izuzetan spoj različitih kultura i običaja.

Najvernija i najslađa publika na Velikogospojinskim danima su ipak deca. Njih takođe očekuje pregršt interesantnih događanja - predstave, maštaonice, edukativne radionice, animacije kao i promocija zdravog života. Sve to na jednoj adresi - “Dečija ulica” i “Avlija zabavlija”.

Ovaj veliki novobečejski spektakl dopunjuje i dolazak Rečne flotile Vojske Srbije kao i koncerti poznatih izvođača iz zemlje i inostranstva. Koncertni plato kraj reke, aktuelni muzički izvođači i pozitivna energija publike ovih avgustovskih večeri garantuju fantastičan i nezaboravan provod.

Ove godine će publika uživati u koncertima Nine Badrić, Sergeja Ćetkovića, Halida Bešlića, grupe Amadeus bend, Apsolutno romantično, a novobečejcima će se predstaviti i popularni mađarski rok bend Piramis.

paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Sadržaj

Da li ste znali...

da je novobečejac Jožef Feher kupio od engleske firme Klejton Šatlevart 1852. godine prvu vršalicu u Ugarskoj, koja je radila sve do 1900. godine?

Webinfo

Portal „Webinfo“ zvanično je registrovan 2011. godine, nakon nekoliko godina neformalnog informisanja. U startu je ideja bila - informisanje građana opština Bečej i Novi Bečej, na oba jezika, a moto kojim se vodimo je "Građanin ima pravo da zna!". Pioniri smo u korišćenju svih prednosti interneta na teritoriji obe opštine, te smo prvi počeli da „eksploatišemo“ multimediju koristeći spoj teksta, fotografije, audio i video priloga.


www.webinfo.rs

webinforedakcija@gmail.com

Glavni urednik: Tijana Janković