U petak, 13. jula, održana je tradicionalna novobečejska letnja manifestacija “Opasuljivanje”.

Ove godine, na takmičenju u kuvanju pasulja u varoši na levoj obali Tise, učestvovala je, ukupno, 41 ekipa što je Saša Dujin, direktor Turističke organizacije opštine Novi Bečej, ocenio kao dobar odziv. On je istakao i da je ovo tradicionalna manifestacija koja postoji više od dvadeset godina. “Ovo je jedna velika, porodična manifestacija koja je, u stvari, namenjena Novobečejcima i njihovim prijateljima da se svake godine okupe oko ovakvog jednog događaja. Kuva se beli pasulj, gradištanac. Kako kažu propozicije, odaberemo najbolju kuvaranciju i od toga napravimo jedan mali hepening. Ljudi kuvaju i druga jela, ali se, ipak, samo pasulj ocenjuje” rekao je direktor Dujin dodadvši i da, pored Novobečejaca, ovu manifestaciju posećuju i gosti iz Tobe, Mužlje, Zrenjanina, iz Bečeja i Temerina. Dujin je iskoristio priliku i da najavi predstojeće letnje gastronomske manifestacije u opštini Novi Bečej. “Prvo takmičenje u kuvanju kotlića je za slavu sveti Ilija u Novom Miloševu, to je zlatni kotlić Novog Miloševa, tradicionalno takmičenje u kuvanju riblje čorbe. I, naravno, tu je Velikogospojinski kotlić čiji pobednik, uglavnom, ode na takmičenje Zlatni kotlić Vojvodine. Prošle godine, taj kotlić čiji je sponzor i na neki način pokrovitelj bila turistička organizacija pobedio je i aktuelni je prvak u kuvanju ribljeg paprikaša Turistička organizacija Novog Bečeja čiji sam ja prvi među jednakima” istakao je direktor Turističke organizacije opštine Novi Bečej.  

Među učesnicima “Opasuljivanja”, ove godine bila je i ekipa aktiva žena “Tiska jesen” čija pripadnica, Branka Popov, kaže da je za dobar pasulj neophodno iskustvo. “Za dobar pasulj znače godine iskustva i kuvanja. Takođe, mešano meso popravlja ukus pasulja, svega po malo. Prirodni začini u svežem stanju su najbolji i najidealniji” rekla je Popov koja je istakla da joj ovo prvo učešće na ovakvom takmičenju posle dužeg vremena.

Za kvalitetan muzički program postarale su se “Bubamare” i bend “Lucky Cash”, a, simpatije posetilaca pobrao je i Pasuljko, maskota u obliku zrna pasulja.

panel
5340
Članaka
panel
3900
Fotografija
paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Poslednje fotografije

05.12.2019. (15 fotografija)
Svečani doček crkvenih zvona

Pravoslavna crkva Svetih arhanđela Mihaila i Gavrila u Kumanu


27.11.2019. (5 fotografija)
Foto-ep
Foto-ep o Kumanu

Da li ste znali...

da je prva, do sada pronađena novobečejska razglednica izdata krajem 1898. godine sa slikom crkve Arače i tekstom na mađarskom i srpskom jeziku?