U subotu, 30. juna, u hali sportsko-rekreativnog centra “Jedinstvo” održana je manifestacija Multikulturalni vikend gde su kulturno-umetnička društva sa teritorije opštine Novi Bečej imala priliku da predstave svoje programe i koreografije.

Prema rečima Melite Bito iz Turističke organizacije opštine Novi Bečej u pitanju je jedan u nizu letnjih vikend programa koje podržava i organizuje Turistička organizacija. “U sklopu letnjih vikenda, Turistička organizacija već dugo godina organizuje Mulitkulturalni vikend. Ovoga puta je planirano na letnjoj pozornici, ali, nažalost, zbog lošeg vremena, morali smo da se prebacimo u sportsku halu. Publika iz Novog Bečeja odazvala se u lepom broju, a imamo učesnike sa svih strana, iz Kumana, Bočara, Novog Miloševa” rekla je Bito istakavši da je ovo sjajna prilika da se folklori predstave publici, ali, i da se očuva tradicija naroda koji žive na ovim prostorima.

Olja Blažin iz kulturno-umetničkog društva “Bećarac” istakla je da se ova manifestacija već dugi niz godina: “Ovo je, u stvari, počelo kao Vidovdanski koncert koji smo mi pre sedam ili osam godina pokrenuli. Cilj nam je bio da se okupe folklori naše opštine i da pokažu našoj publici šta su sve naučili i koliko su napredovali, a, ujedno, i ta deca iz okolnih mesta, kad su već tu, da se druže. Tako je on prerastao u jedan od vikenda koje opština i turistička organizacija tradicionalno organizuju”. Ona je izrazila žaljenje što KUD “Jokai Mor” nije bio u mogućnosti da ove godine upotpuni šarolikost ove manifestacije. Takođe, ovom prilikom, Olja Blažin je najavila predstojeće učešće KUD “Bećarac” na smotri u Tesliću, u Republici Srpskoj. “Pozvani smo na smotru koja traje dva dana u Tesliću. To je 37. njihova smotra po redu. Jedino društvo smo iz Srbije. Predstavljamo naš Novi Bečej u punom sjaju kao i Srbiju. Pripremili smo običaj banatska rakija. Nešto naše, tradicionalno gde ima i igre i glume i pesme. Prikazano je ono kada siromašan momak krade bogatu devojku, pa, tu i neka baba iz komšiluka se strpa obavezno. Revijalnog je karaktera i dobili smo tu čast da otvorimo smotru koja će biti 6. jula u 18. časova” rekla je Blažin.

Interesantno je da je u ovogodišnjem programu učestvovala i folklorna sekcija Kluba za dnevni boravak pri domu “Sveti Vasilije Ostroški”, ali, i pevačko društvo “Banatska odiseja” iz Novog Miloševa, kao i KUD “Teodor Pavlović”; “Jovan Aćimac” i više uzrasnih grupa KUD “Bećarac” iz Novog Bečeja.

panel
5340
Članaka
panel
3900
Fotografija
paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Poslednje fotografije

05.12.2019. (15 fotografija)
Svečani doček crkvenih zvona

Pravoslavna crkva Svetih arhanđela Mihaila i Gavrila u Kumanu


27.11.2019. (5 fotografija)
Foto-ep
Foto-ep o Kumanu

Da li ste znali...

da je prvu fudbalsku loptu u Novi Bečej doneo, Vladislav-Lacika Kostović  iz Londona, osamdesetih godina XIX veka?