banerKIA3

U utorak, 26. juna, u prostorijama Kluba za dnevni boravak pri domu za smeštaj odraslih lica “Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac” u Novom Bečeju, održan je drugi po redu okrugli sto posvećen tematici stanovanja uz podršku, a kroz analiziranje uloge Domova i sudskih veštaka u ovoj problematici.

Jedan od učesnika bio je i Marko Miličević, koordinator radne jedinice za pružanje usluge Doma za duševno obolela lica „Čurug“ koji je, ovom prilikom, rekao: “Veoma je bitno što se ovde ta tema pokrenula, veoma je bitno i to što su prisutne i veštakinje sa kojima smo podelili iskustva. Iz perspektive Doma „Čurug“, odakle dolazim, puno radimo na ovoj temi. Stručni radnici su aktivno uključeni u proces revizije poslovne sposobnosti, odlazimo sa korisnicima na ročišta, pomažemo ih i savetujemo oko pisanja eventualnih žalbi itd. tako da smo to zauzeli kao veoma bitnu temu”. On je naglasio i značaj reintegracije lica u zajednicu: “Dom „Čurug je ustanova u transformaciji koja razvija uslugu stanovanja uz podršku i vraća korisnike da žive u zajednici. Uloga Doma nažalost nije baš prepoznatljiva. Obično su staratelji naših korisnika ili srodnici ili zaposleni u Centru za socijalni rad. Mi ispred Doma smo neko ko zaista može da prati funkcionisanje korisnika, međutim ono kako se mi pojavljujemo u celom procesu jeste kao neke osobe od poverenja naših korisnika koji dolaze da im dajemo podršku i stručno mišljenje o njihovom funkcionisanju”

Sudski veštak, doktor Ruža Katinić, učesnica na okruglom stolu, smatra da je pravo rešenje, kada je u pitanju oduzimanje ili ograničavanje poslovne sposbnosti, jedino može da se dosegne konitinuiranim radom i pažljivim posmatranjem korisnika. “Treba veoma temeljno sagledati ličnost, njegove spsobnosti, njegove kapacitete i dozvoliti toj ličnosti da u delu oduzimanju poslovne sposobnosti uvidi šta je to što mu ostaje kao spsobnost, a šta je to što mu se ukida da ne može da odlučuje. Mislim da su sudski veštaci i sudovi u izuzetno delikatnoj situaciji kada donose jedno takvo rešenje. Mislim da mnogo treba raditi na ovoj problematici, ne prilaziti strogo administrativno, već profesionalno, ali neka značajna pitanja koja treba još razrešiti i koja su u nedoumici moraju da rešavaju Ministarstvo pravde, Ministarstvo za socijalnu zaštitu, Centri za socijalni rad, Domovi i ustanove, jer Domovi ne mogu biti prepušteni da sa svojim korisnicima sami odlučuju” zaključila je Katinićeva.

Ovaj okrugli sto održan je u okviru projekta “Unapređenje kapaciteta lokalnih servisa usluge stanovanja uz podršku u opštini Novi Bečej” koji podržava Evropska unija, a realizuje dom “Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac”.

panel
5620
Članaka
panel
5528
Fotografija

Poslednje postavljeno

Poslednje fotografije

07.07.2020. (13 fotografija)
Svadbe i običaji

Svadbe i običaji


16.06.2020. (7 fotografija)
Zemljoradnja i stočarstvo

Zemljoradnјa i stočarstvo


 
07.07.2020. (10 fotografija)
Svečanosti i provodi
Svečanosti i provodi

04.01.2020. (20 fotografija)
Kumane
Čudesni crteži profesora Letića
04.01.2020. (10 fotografija)
Folklor Kumana
Folklor Kumana

23.04.2020. (20 fotografija)
Svečani doček crkvenih zvona

Pravoslavna crkva Svetih arhanđela Mihaila i Gavrila u Kumanu

Da li ste znali...

da je posle prvog svetskog rata, prvi reditelj beogradske opere je bio Novobečejac - Vojislav Turinski.