Još jedan okrugli sto o stanovanju uz podršku

U utorak, 26. juna, u prostorijama Kluba za dnevni boravak pri domu za smeštaj odraslih lica “Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac” u Novom Bečeju, održan je drugi po redu okrugli sto posvećen tematici stanovanja uz podršku, a kroz analiziranje uloge Domova i sudskih veštaka u ovoj problematici.

Jedan od učesnika bio je i Marko Miličević, koordinator radne jedinice za pružanje usluge Doma za duševno obolela lica „Čurug“ koji je, ovom prilikom, rekao: “Veoma je bitno što se ovde ta tema pokrenula, veoma je bitno i to što su prisutne i veštakinje sa kojima smo podelili iskustva. Iz perspektive Doma „Čurug“, odakle dolazim, puno radimo na ovoj temi. Stručni radnici su aktivno uključeni u proces revizije poslovne sposobnosti, odlazimo sa korisnicima na ročišta, pomažemo ih i savetujemo oko pisanja eventualnih žalbi itd. tako da smo to zauzeli kao veoma bitnu temu”. On je naglasio i značaj reintegracije lica u zajednicu: “Dom „Čurug je ustanova u transformaciji koja razvija uslugu stanovanja uz podršku i vraća korisnike da žive u zajednici. Uloga Doma nažalost nije baš prepoznatljiva. Obično su staratelji naših korisnika ili srodnici ili zaposleni u Centru za socijalni rad. Mi ispred Doma smo neko ko zaista može da prati funkcionisanje korisnika, međutim ono kako se mi pojavljujemo u celom procesu jeste kao neke osobe od poverenja naših korisnika koji dolaze da im dajemo podršku i stručno mišljenje o njihovom funkcionisanju”

Sudski veštak, doktor Ruža Katinić, učesnica na okruglom stolu, smatra da je pravo rešenje, kada je u pitanju oduzimanje ili ograničavanje poslovne sposbnosti, jedino može da se dosegne konitinuiranim radom i pažljivim posmatranjem korisnika. “Treba veoma temeljno sagledati ličnost, njegove spsobnosti, njegove kapacitete i dozvoliti toj ličnosti da u delu oduzimanju poslovne sposobnosti uvidi šta je to što mu ostaje kao spsobnost, a šta je to što mu se ukida da ne može da odlučuje. Mislim da su sudski veštaci i sudovi u izuzetno delikatnoj situaciji kada donose jedno takvo rešenje. Mislim da mnogo treba raditi na ovoj problematici, ne prilaziti strogo administrativno, već profesionalno, ali neka značajna pitanja koja treba još razrešiti i koja su u nedoumici moraju da rešavaju Ministarstvo pravde, Ministarstvo za socijalnu zaštitu, Centri za socijalni rad, Domovi i ustanove, jer Domovi ne mogu biti prepušteni da sa svojim korisnicima sami odlučuju” zaključila je Katinićeva.

Ovaj okrugli sto održan je u okviru projekta “Unapređenje kapaciteta lokalnih servisa usluge stanovanja uz podršku u opštini Novi Bečej” koji podržava Evropska unija, a realizuje dom “Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac”.

paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Sadržaj

Da li ste znali...

da je 1872. godine, car Franja Josif sa svojim parobrodom pristao u novobečejsku luku, te nastavio svoj put karucama za Beodru?

Webinfo

Portal „Webinfo“ zvanično je registrovan 2011. godine, nakon nekoliko godina neformalnog informisanja. U startu je ideja bila - informisanje građana opština Bečej i Novi Bečej, na oba jezika, a moto kojim se vodimo je "Građanin ima pravo da zna!". Pioniri smo u korišćenju svih prednosti interneta na teritoriji obe opštine, te smo prvi počeli da „eksploatišemo“ multimediju koristeći spoj teksta, fotografije, audio i video priloga.


www.webinfo.rs

webinforedakcija@gmail.com

Glavni urednik: Tijana Janković