Konanihin: “Zajedno se borili, zajedno ginuli, zajedno se sećamo”

U sredu, 9. maja, polaganjem venaca na spomenik palim crvenoarmejcima na tiskom keju u Novom Bečeju, obeležen je Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu. Pored predstavnika lokalne samouprave, društva srpsko-ruskog prijateljstva “Vološinov” i predstavnika Socijalističke partije Srbije, ceremoniji polaganja venaca prisustvovao je i Aleksandar Nikolajevič Konanihin, ataše za kulturu, prvi savetnik ambasade Ruske Federacije u Srbiji. Ovom prilikom, Konanihin je istakao značaj ovog dana za oba naroda, ruski i srpski: “Pre svega, ovo je naš zajednički praznik. Zajedno smo se borili, zajedno smo ginuli i moramo zajedno da slavimo i da tokom praznika budemo zajedno. To je zajednička pobeda i svaki vojnik je bio bitan u ovom ratu”. On je iskazao i veliku zahvalnost srpskom narodu koji se borio na istoj strani sa tadašnjim Sovjetskim Savezom, a posebno je istakao i to što u Novom Bečeju nisu zaboravljeni ruski heroji koji su pali braneći i oslobađajući Novi Bečej. “Nama je prijatno kada vidimo spomenik i groblje naših boraca koji su uređeni, čisti i u dobrom stanju. Naša zahvalnost, stvarno, nema kraja” zaključio je ruski diplomata.

U ime opštine Novi Bečej, venac je položio predsednik opštine, Saša Maksimović koji je ovom prilikom rekao: “Dan pobede je dan kojim ćemo obeležiti dan ponosa na sve one naše pretke koji su živote dali da bismo mi danas bili slobodni. To je nešto što ne samo da treba da se pamti i obeležava već treba da budemo i zaista ponosni na taj deo svoje istorije. Milion i sedamsto hiljada tadašnjih Jugoslovena izgubilo je živote i to su treći stradalnici posle Rusije i jevrejskog naroda. Treba biti ponosan na ovaj dan i ne sme se dozvoliti da se tako nešto ponovi ikada više”.

I predsednik udruženja srpsko-ruskog prijateljstva, Georigije Dujin, podsetio je na to da je na današnji dan pobeđeno jedno veliko zlo i da je omogućen siguran i bezbedan život potomcima boraca tog rata. On je naglasio i da je samo jačanjem veza među svim narodima, a naročito bratskim narodima Srbije i Rusije, moguće sprečiti da se takvo zlo ponovi.

paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Sadržaj

Da li ste znali...

da je jedan od glavnih aktera, pri osnivanju opere u Novom Sadu, bude naš sugrađanin Bogdan Čiplić, u to vreme upravnik Srpskog narodnog pozorišta.

Webinfo

Portal „Webinfo“ zvanično je registrovan 2011. godine, nakon nekoliko godina neformalnog informisanja. U startu je ideja bila - informisanje građana opština Bečej i Novi Bečej, na oba jezika, a moto kojim se vodimo je "Građanin ima pravo da zna!". Pioniri smo u korišćenju svih prednosti interneta na teritoriji obe opštine, te smo prvi počeli da „eksploatišemo“ multimediju koristeći spoj teksta, fotografije, audio i video priloga.


www.webinfo.rs

webinforedakcija@gmail.com

Glavni urednik: Tijana Janković