Izložba ikona u galeriji “Selo” do sredine maja

U četvrtak, 26. aprila,  u galeriji “Selo” Doma kulture, otvorena je izložba ikona Milosava M. Pavlovića iz Vrbasa pod nazivom “Kapi bistre vode”.

Kako sam autor kaže, prvu ikonu oslikao je sad već davne 1975. godine, a odrastanje u Trsteniku nadomak manastira Ljubostinja odigralo je presudnu ulogu u njegovom opredeljivanju za ovaj vid umetnosti: “Kao dete, igrao sam se pored manastira ne shvatajući šta dodirujem i sa čime imam posla. Tu sam već spoznao prve likovne senzacije pored naših manastira. Dole, u Srbiji, svaki Srbin može peške da ode do manastira i da se ne umori, tako su raspoređeni”. On dodaje i da je veliki zaljubljenik u renesansnu umetnost što je mnogo uticalo u njegovom putu ka spoznavanju umetnosti uopšte, a naročito vizantijske i srpske crkvene umetnosti. Poseban kuriozitet je i to što je jedna njegova ikona Bogorodice izložena u manastiru Hilandar na Svetoj gori. “Ja sam tražio blagosolov od njih da li mogu da im uradim. Oni su doneli odluku i obavestili me da mogu da im uradim što sam ja oberučke prihvatio, odneo im i ona se sada nalazi u okviru zidina Hilandara” rekao je Pavlović.

Stručni saradnik u Domu kulture, Edit Zerebelji Tenji, pozvala je sve sugrađane da posete ovu izuzetnu izložbu: “Svako ko poseti izložbu ikona može da potvrdi da su mu radovi izuzetni, rađeni sa svim potrebnim znanjem da se ikonopiše. Pozvala bih sve građane Novog Bečeja i okruženja da dođu i vide nešto što se zaista retko da videti, na jednom mestu toliko predivnih radova jednog ikonopisca. Izložba je otvorena do sredine maja i zato pozivam sve da malo požure ako žele da je vide”.

paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Sadržaj

Da li ste znali...

da je zahvaljujući dr Ljubomiru Pavloviću, novobečejskom lekaru, naše mesto krajem XIX veka dobilo prve arteske bunare?

Webinfo

Portal „Webinfo“ zvanično je registrovan 2011. godine, nakon nekoliko godina neformalnog informisanja. U startu je ideja bila - informisanje građana opština Bečej i Novi Bečej, na oba jezika, a moto kojim se vodimo je "Građanin ima pravo da zna!". Pioniri smo u korišćenju svih prednosti interneta na teritoriji obe opštine, te smo prvi počeli da „eksploatišemo“ multimediju koristeći spoj teksta, fotografije, audio i video priloga.


www.webinfo.rs

webinforedakcija@gmail.com

Glavni urednik: Tijana Janković