U utorak, 27. februara, novobečejska publika okupljena u galeriji Narodne biblioteke u Novom Bečeju, bila je u prilici da se upozna sa dobitnikom prestižne NINove nagrade za 2017. godinu, Dejanom Atanackovićem.

Atanacković je ovu nagradu dobio za svoj roman prvenac “Luzitanija”. Govoreći o tome šta ga je podstaklo da napiše “Luzitaniju”, Atanacković je rekao: “Dolazim iz vizuelnih umetnosti i te vizuelne umentosti mi nikada nisu bile dovoljno vizuelne. Uvek mi je trebalo da se pojavi još neki element koji će tu vizuelnost da dodatno unapredi i, nekako, u tome sam nalazio nevizuelni sadržaj, odnosno tekst koji je doprinisio da sve to postane još slikovitije i te slike su se najbolje uobličavale kroz tekst. I u jednom momentu, taj tekst se usprotivio svemu tome vizuelnom i tražio je da se izdvoji i da dobije neki svoj prostor”. On dodaje i da je sama “Luzitanija” na taj način nastala iz jedne kratke priče koja je pretočena u roman. Takođe, Atanacković je istakao i da njegovu sledeću knjigu možemo očekivati već oktobra, negde oko sajma knjiga, te da je u pitanju zbirka kratkih priča.

Zadovoljna predstavljanjem romana “Luzitanija” bila je i Agneš Đukičin, direktor Narodne biblioteke Novi Bečej: “Jedino što bih želela da kažem jeste da večeras imamo gosta koji je opasan igrač, koji je veliki pisac, iako je to njegova prva knjiga. Ja ne znam da li je i on toga već svestan. Zahtevan pisac koji traži angažovanog čitaoca. Ovo nije laka literatura koju ćete vi uz čaj da čituckate”. Ona je još dodala i da je ova knjiga šamar malograđanštini i gluposti, a koja izražava piščevu empatiju prema svima onima koji su slabi, nezaštićeni i izopšteni.

panel
5340
Članaka
panel
3900
Fotografija
paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Poslednje fotografije

05.12.2019. (15 fotografija)
Svečani doček crkvenih zvona

Pravoslavna crkva Svetih arhanđela Mihaila i Gavrila u Kumanu


27.11.2019. (5 fotografija)
Foto-ep
Foto-ep o Kumanu

Da li ste znali...

da je 1872. godine, car Franja Josif sa svojim parobrodom pristao u novobečejsku luku, te nastavio svoj put karucama za Beodru?