banerKIA3

Vlada republike Srbije je na nedavno održanoj sednici donela odluku o proglašenju starog centra Vranjeva za prostorno-kulturnu-istorijsku celinu. Kao što je poznato, Vranjevo je jedan od retkih očuvanih centara seoskih naselja koja su organizovana u skladu sa administrativnim merama i zakonima koji su važili u Vojvodini u 18. i 19. veku.

Više o ovome rekao nam je Saša Dujin, direktor Turističke organizacije opštine Novi Bečej. “Ovo je izuzetno značajno s obzirom na to da je ovo kruna četvorogodišnjeg rada. Opština je pokrenula inicijativu još 2014. godine da se ovaj deo od ulice Svetozara Markovića do ulice Rajka Rakočevića i glavna ulica, Josifa Marinkovića, proglase ambijentalnom celinom od značaja za kulturu, pre svega, Srba koji su živeli u Velikokikindskom dištriktu. Ovo je jedina takva ambijentalna celina koja je ostala nedirnuta iz perioda kraja 18. do sredine 19. veka” rekao je Dujin. On je istakao da je na ovom prostoru prisutno više stilova, ali da je duh onih vremena uspešno očuvan do današnjih dana. “Naša opština je ovim pokazala da je uporna u želji da turizam i kulturni turizam predstavi onakvim kakav on jeste. To je veliko bogatstvo koje imamo i treba ga negovati. Treba se usredsrediti na to da se ova kulturna i prirodna bogatstva neguju i očuvaju” dodao je direktor Dujin.

On je posebno naglasio i to da lokalna samouprava ima nameru da iskoristi ovaj “vetar u leđa” u što većoj meri i da se, na izvestan način, nadoveže na učešće u programu “Gradovi u fokusu”. Govoreći o značaju ovog lokaliteta, ukazao je na to da sve veliki broj izuzetno značajnih istorijskih događaja odvijao upravo ovde. Podsetio je na kuću advokata Vladimira Glavaša, jednog od najistaknutijih Vranjevčana, u kojoj su se okupljali i sastajali mnogi poznati Srbi prečani među kojima su bili i Jovan Jovanović Zmaj i Đura Jakšić. Skrenuo je pažnju i na mesto gde se nalazila rodna kuća Josifa Marinkovića, na kuću Jelke Pecarski gde se odvijalo mnoštvo kulturnih dešavanja, kao i na zgradu stare vranjevačke opštine gde se danas nalazi Kancelarija za mlade i hostel. Ukazao je i na dve crkve sa pratećim objektima čiji kulturni i istorijski značaj je nemerljiv za Vranjevo i Novi Bečej, ali, i na zgradu nekadašnje apoteke, prodavnice i botaničke bašte koja je nekada postojala upravo u Vranjevu.

“Ovde kao da je vreme stalo i turisti koji žele da iskuse duh vremena iz 18., 19. i početka 20. veka mogu se ovde osećati kao kod kuće” zaključio je Saša Dujin.

panel
5620
Članaka
panel
5528
Fotografija

Poslednje postavljeno

Poslednje fotografije

07.07.2020. (13 fotografija)
Svadbe i običaji

Svadbe i običaji


16.06.2020. (7 fotografija)
Zemljoradnja i stočarstvo

Zemljoradnјa i stočarstvo


 
07.07.2020. (10 fotografija)
Svečanosti i provodi
Svečanosti i provodi

04.01.2020. (20 fotografija)
Kumane
Čudesni crteži profesora Letića
04.01.2020. (10 fotografija)
Folklor Kumana
Folklor Kumana

23.04.2020. (20 fotografija)
Svečani doček crkvenih zvona

Pravoslavna crkva Svetih arhanđela Mihaila i Gavrila u Kumanu

Da li ste znali...

da je unuk, pisca Lava Tolstoja, Vladimir, živeo i radio u Novom Bečeju tridesetih i početkom četrdesetih godina XX veka, sve do kraja II svetskog rata?