Novi Bečej obeležio Savindan

Raskošni program ovogodišnje akademije, čiji pokrovitelj je bila opština Novi Bečej, himnom “Bože, pravde” otvorio je naš poznati operski pevač, Oliver Njego, koji je izveo i veći broj pesama u sklopu programa svečanosti. “U poslednjih dvadeset i pet ili trideset godina, ne znam da li je prošla ijedna godina da nisam učestvovao na nekoj svetosavskoj akademiji. Ja sam neko ko gaji taj patriotski senzibilitet i kad god su u pitanju svečanosti i akademije ovog tipa, meni to čini zadovoljstvo. Ja nisam komercijalna priča i kako kaže pokojni Brana Crnčević, mogao bih da živim bolje, ali me sramota. Nakon ovakve večeri pune duhovnosti, ne može niko da izađe, a naročito mi, učesnici, a da ne ponese punu dušu i osećaj topline i zadovoljstva, patriotskog, pre svega. Vidim da je publika to pomno pratila i nagrađivala nas aplauzom, ali to je manje važno u ovakvim prilikama. Važno je da smo se mi večeras trudili da budemo maksimalni i da damo skroman doprinos ovim domaćim snagama” rekao je ovaj velikan naše opere posle akademije.

Osim Olivera Njega, u svečanoj akademiji učestvovala je i glumica Sonja Leštar koja je kazivala odlomke iz “Zaveštanja Stevana Nemanje” Milana Medića i stihove o svetom Savi Matije Bećkovića. Komentarišući svoje utiske, Leštar je rekla: “Uvek je lepo biti na ovakvim svečanostima, lepo je biti i u publici, a naročito, na sceni gde radiš nešto za nekog sveca. Ja sam počastvovana što sam ovde u Novom Bečeju. Lepe neke uspomene me vezuju. Ja dolazim na cvetanje Tise, sad sam došla na svetog Savu i Novi Bečej je lep i zimi”.

Besedu o univerzalnoj poruci i vrednostima svetog Save i svetosavlja, držala je Jelena Pauljev, istoričarka umetnosti iz Novog Bečeja. Kako kaže, namera joj je bila da kroz svoju besedu prokomentariše da li je i koliko duh svetog Save shvaćen danas. “Na nama, mlađima, ostaje da to bolje shvatimo i da u budućnosti, kao generacija, živimo više svetosavskim duhom pošto je on duh univerzalne hrišćanske ideje. Postoji i loša konotacija svetosavlja koja se pripisuje nacionalizmu. Htela sam da napravim distancu u odnosu na to jer mi je zaista žao što se sveti Sava poslednjih godina vezuje za taj neki izvitopereni oblik srpstva” rekla je Pauljev dodavši da je pokušala da kaže nešto više o Svetom Savi kao izuzetnoj ličnosti svog vremena.

U programu svečane akademije učestvovao je i hor učenika osnovne škole “Miloje Čiplić”, kao i učenici Srednje škole iz Novog Bečeja.

Ove godine Svetosavska nagrada uručena je Borislavu Kiseličkom, profesoru matematike u penziji, kao priznanje za višedecenijski rad u prosveti i rezultate koje je postigao za vreme svog zapaženog radnog veka.

Nakon akademije održana je aukcija rukotvorina udruženja KNAP iz Novog Bečeja, kao i umetničkih slika Edite Zerebelji Tenji. Cilj ovog javnog nadmetanja bilo je prikupljanje finansijske pomoći za mladu Ljiljanu Džilitov koja boluje od cerebralne paralize. Takođe, ovim povodom organizovano je bilo i prikupljanje dobrovoljnih priloga u holu Doma kulture.

paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Sadržaj

Da li ste znali...

da je Prva Srpska Zemljoradnička Zadruga osnovana je u Vranjevu novembra 1909. godine.

Webinfo

Portal „Webinfo“ zvanično je registrovan 2011. godine, nakon nekoliko godina neformalnog informisanja. U startu je ideja bila - informisanje građana opština Bečej i Novi Bečej, na oba jezika, a moto kojim se vodimo je "Građanin ima pravo da zna!". Pioniri smo u korišćenju svih prednosti interneta na teritoriji obe opštine, te smo prvi počeli da „eksploatišemo“ multimediju koristeći spoj teksta, fotografije, audio i video priloga.


www.webinfo.rs

webinforedakcija@gmail.com

Glavni urednik: Tijana Janković