Trnoružičnjak u Narodnoj biblioteci

U četvrtak, 1. februara, u 19 časova otvorena je izložba radova emintetne beogradske umetnice, Selme Đulizarević Karanović, u galeriji Narodne biblioteke u Novom Bečeju. Dobro poznati ambijent novobečejske biblioteke ispunili su umetnički radovi čijom estetikom dominira motiv ruže i cveta i koji u svojoj ukupnosti predstavljaju jedan sasvim neočekivan, ali i više nego jasan, pristup čuvenoj bajci o Trnoružici koja se nalazi u samom temelju umetničkog izraza višestruko talentovane umetnice.

Govoreći o ovoj postavci, Selma Đulizarević Karanović rekla je: “Ovde je prikazan deo radova koji su se bavili korsetima. To je bio moj projekat “Nevidljiva” prikazan 2014. godine u prodajnoj galeriji u Beogradu. Korset je metafora o ženskoj sputanosti. Žene su se emancipacijom oslobodile tog okrutnog odevnog predmeta koji je nametao odrasloj ženi obavezu da ima struk kao devojčica od 12 godina. To je bila priča o korsetima. Neki od tih predmeta bili su nosivi, a neki su bili obični, više kao skulpture. Drugi deo radova ovde je prikazan na izložbi u Udruženju likovnih umetnika Srbije prošle godine u septembru i tema je bajka o Trnoružici i obuhvata dva segmenta. To su crteži rađeni kombinovanom tehnikom, crteži u boji i kolaži koji prikazuju usnulu princezu i bujni vrt koji je okružuje”. Ona dalje dodaje da su tu i kostimi koji personifikuju vile, odnosno, likove iz bajke, a sastoje se od korseta i krinolina. Đulizarević Karanović dodaje i da je činjenica da radi na Fakultetu primenjenih umetnosti mnogo doprinela u razvijanju njenih ideja u medijumu kostima budući da je imala priliku da uči od kolega koje predaju na odseku za scenski kostim.

Agneš Đukičin, direktor Narodne biblioteke Novi Bečej, koja je bila domaćin i moderator zvaničnog otvaranja izložbe više je nego zadovoljna prilikom da novobečejskoj publici predstavi radove Selme Đulizarević Karanović. “Ja mislim da vas nisam razočarala i da sam ispunila svoje obećanje da smo organizovali izložbu tipa kakvog Novi Bečej nije imao do sada. Potrudili smo se večeras da doživimo jednu bajku i da dodamo životu malo boje i da budemo u trnoružičnjaku u bajci o Trnoružici koju svi jako dobro znamo. Večeras nije bilo Grdana. Večeras je pobedila ljubav, pobedila je umetnost, pobedila je lepota. Nadam se i da će svi ostali programi koji će se održavati u biblioteci biti upravo to, da će širiti poruku ljubavi i lepote” rekla je Đukičin.

Selma Đulizarević Karanović rođena je 1967. godine u Sarajevu. Studirala je na odseku za istoriju umetnosti na Filozofskom faukltetu u Beogradu. Diplomirala na slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Stekla je zvanje doktora umetnosti iz oblasti slikarstva pod mentorstvom Anđelke Bojović 2012. godine. Samostalno je izlagala na više od 30 izložbi u zemlji i regionu. Radi kao vanredni profesor na fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu na Grafičkom odseku.

paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Sadržaj

Da li ste znali...

Kumanski partizanski odred bio obrazovan već sredinom jula 1941.

Webinfo

Portal „Webinfo“ zvanično je registrovan 2011. godine, nakon nekoliko godina neformalnog informisanja. U startu je ideja bila - informisanje građana opština Bečej i Novi Bečej, na oba jezika, a moto kojim se vodimo je "Građanin ima pravo da zna!". Pioniri smo u korišćenju svih prednosti interneta na teritoriji obe opštine, te smo prvi počeli da „eksploatišemo“ multimediju koristeći spoj teksta, fotografije, audio i video priloga.


www.webinfo.rs

webinforedakcija@gmail.com

Glavni urednik: Tijana Janković