U galeriji "Selo" Doma kulture u Novom Bečeju, u sredu, 26. aprila, otvorena je izložba "Novobečejski svetlopisci" našeg sugrađanina, Karolja Andrea.

Nova izložba Karolja Andrea

Karolj Andre poznat je kao veliki kolekcionar i ljubitelj fotografije, a postavka ove izložbe je deo njegove privatne kolekcije. Sama izložba obuhvata period od druge polovine 19. veka do kraja 20. veka i umetnike - fotografe u Novom Bečeju koji su slikovito zabeležili događaje i ličnosti u proteklih 140 godina.

Na otvaranju izložbe mnogobrojnoj publici obratila se Ivana Arađan, istoričar umetnosti iz Narodnog muzeja u Zrenjaninu. Govoreći o značaju ove izložbe, ona je rekla: "Zaista smatram da ova izložba premašuje lokalni značaj. Ona po svom sadržaju i informacijama koje nudi jeste najprijemčivija i najzanimljivija Novobečejcima, ali sa druge strane gledano, u smislu istraživačkog rada i metoda kojim je nastala, ona premašuje lokalni karakter i predstavlja primer dobre prakse". Ona je dodala i da je u prtoeklih dve ili tri godine imala prilike da sarađuje sa autorom i da je ta saradnja uvek bila izuzetno kvalitetna i plodonosna.

Novica Blažin, direktor Doma kulture rekao je ovom prilikom da je veoma zadovoljan što je Dom u prilici da bude domaćin izložbe našeg sugrađanina. Takođe, on je pohvalio i dopirnose Edit Zerebelji Tenji i Timee Nađ Čajke koje su sarađivale sa Karoljem na formiranju ove izložbe kao i ostalim članovima udruženja "Zeleni objektiv" koji su doprineli ovoj izložbi. "Želeli smo da na originalan način predstavimo ove eksoponate. Tu je i televizor na kome se vrti prezentacija u digitalnom formatu. Maksimalno koristimo tehnologiju dvadeset i prvog veka da bismo prikazali istoriju fotografije" rekao je Blažin dodavši i da je ovo svojevrsna retrospektiva Novog Bečeja koja pruža gledaocima priliku da vide ljude i dešavanja koja su obeležila Novi Bečej u nekim prethodnim vremenima. "Karolj Andre je uradio vrhunski posao i možemo se pohvaliti da imamo jednu ozbiljnu izložbu za koju se nadam da će gostovati, barem, u okruženju" zaključio je direktor Blažin.

Govoreći o udruženju "Zeleni objektiv" čiji je i sam član, Novica Blažin je objasnio da se radi o udruženju fotografa amatera koji se pored fotografije bave i zaštitom životne sredine. On je dodao i da se čanovi udruženja nadaju da će ostaviti trag u fotografskoj istoriji Novog Bečeja, ali da u planu imaju i različite aktivnosti, pre svega, edukativnog karaktera.

U Domu kulture u Novom Bečeju, u četvrtak, 27. aprila, svečanom priredbom obeležen je dan Srednje škole.

Obeležen dan Srednje škole u Novom Bečeju

Anita Bojić Perkin, direktor Srednje škole, ovom prilikom je rekla: "Proslava dana škole već par decenija nije organizovana, tako da smo veoma ponosni da se ove godine održava i da slavimo pedeset i peti rođendan Srednje škole. Smatramo da je to izuzetno bitno za našu školu i pokazujemo da je, zaista, privilegija biti deo kolektiva i biti sa učenicima". Ona je dodala i da su u stvaranju programa za Dan škole učestvovali i profesori i učenici i da je tako stvoreno mnoštvo sadržaja uklopljenih u jednu predstavu koja je, prema njenim rečima, izuzetno uspešno izvedena.

U okviru proslave dana škole, svečano je otvorena i izložba fotografija "Moje nasleđe, moj identitet" u prostoru Tiske akademije akvarela. Ova izložba je rezultat foto konkursa pod istim nazivom koji je bio otvoren za novobečejske srednjoškolce u prethodnom periodu. Jelena Pauljev, profesor likovne kulture, bila je idejni tvorac i koordinator ovog konkursa. Ona je istakla da se ideja za ovako nečim javila kao posledica činjenice da, izuzev učenika dizajnerskog smera, učenici koji pohađaju druge smerove gotovo da i nisu imali prilike da se umetnički izraze na ovakav način. "Odziv je bio velik. 130 učenika je u pitanju koji su bili podeljeni u četrdeset grupa, dakle, nije bilo individualno takmičenje, nego su se najvećim delom takmičili grupno. Na kraju je pristiglo negde oko 200 ili 250 fotografija, međutim, izložba se sastoji od 120 najboljih radova, ali su sve grupe pokrivene"  rekla je profesorica Pauljev. Ona je dodala i da će izložba biti otvorena do 15. maja, ali da će se potruditi da se taj rok produži, barem, do noći muzeja kako bi i tad zainteresovani mogli da je pogledaju u sklopu te manifestacije. Što se same teme tiče, ona je objasnila da je nasleđe nešto što je bitno svima i što pruža širinu da se obrade najraznovrsnije teme, a da, uz to pruža priliku mladima da rade timski, da se edukuju, ali da se tokom rada i zabave. "Nadam se da će u budućnosti stvar da zaživi. Ne mora nasleđe biti tema, ne mora biti ni foto konkurs, ali nekako da se osmisli način da se okuplja što veći broj srednjoškolske dece" rekla je Pauljev, naglasivši da pored raznolikih sardžaja za predškolce i osnovce, postoji izvestan nedostatak ovakvih aktivnosti namenjenih učenicima srednjoškolskog uzrasta.

Interesantno je da su uslovi konkursa propisivali da fotografije moraju biti snimljene mobilnim telefonom i da se ne sme koristiti softver za obradu slika što je svim fotografijama dalo jednu posebnu dimenziju prirodnosti i spontanosti.

U utorak, 25. aprila, u galeriji Narodne biblioteke u Novom Bečeju održan je koncert klasične muzike u izvođenju Zoltana Čanjija sa prijateljima.

Veče gitara u novobečejskoj biblioteci

Agneš Đukičin, direktor Narodne biblioteke, iskazala je veliko zadovoljstvo što Zoltan Čanji ponovo svira u našoj emintentnoj instituciji kulture. Ona je podsetila da je u poslednjih deset godina, Čanji četiri ili pet puta nastupao u biblioteci. "Pošto je on svestran muzičar, to su bili i rok koncerti i koncerti zabavne muzike, evergrin muzike, džeza, prošli put je predstavio svoju školu "Potisku dečiju filharmoniju", a  sada se predstavlja sa svojim koncertnim materijalom sa koleginicom Čanji Ildikom koja svira na violončelu i svojim učenicima Mimom Momić i Šolt Žolfi koji sviraju gitare" rekla je Agneš Đukičin.

Zoltan Čanji je objasnio da je Ildika Čanji članica segedinske filharmonije sa kojom on nastupa već nekoliko godina, a da su Mima Momić i Žolfi Šolt njegove učenice koje su i nagrađivane na Danima muzike u Bačkoj Topoli. Što se samog repertoara tiče, Čanji je rekao: "Koncert počinjemo sa starom muzikom, sa Bahom, Daulendom, i stići ćemo do današnjice i verujem da će publika zaista uživati u ovih sat vremena muzike". On je objasnio i da je gitara instrument koji je popularan i biva sve popularniji kako vreme odmiče i u Srbiji, ali i u Maađrskoj, a da on, kao neko ko podučava mlade gitariste, uvek traži nove, kvalitetne učenike poput ovih sa kojima trenutno radi u Novom Kneževcu i Segedinu. Ovom prilikom, on je najavio i da se planira još jedan nastup u letnjem periodu u biblioteci. "Biblioteku volim, ovde sam svirao nekoliko puta i ovde mi je ambijent domaći i na leto planiramo sa Agikom još jedan projekat praviti ovde. Meni je to nekako pri srcu" rekao je Zoltan Čanji.

I, zaista, u nešto više od sat vremena programa, vešte ruke Zoltana Čanjija i njegovih prijatelja donele su novobečejskoj publici neke od najlepših melodija svetske muzike. Publika koja je ispunjavala gledalište gotovo do poslednjeg mesta nagradila je umetnike dugotrajnim aplauzom, a posebne simpatije gledališta osvojili su odsviravši na bis čuvenu temu iz "Pink Pantera" u čije su se izvođenje uključili i mnogi iz publike pucketavši prstima u ritmu melodije na taj način prekoračivši granicu između izvođača i publike i pruživši svim prisutnima vrhunski ugođaj.

U četvrtak, 20. aprila, opštinsko veće u Novom Bečeju zasedalo je trideset i treći put od konstituisanja lokalnih organa vlasti prošle godine. Pred članovima veća opštine Novi Bečej našlo se trinaest tačaka dnevnog reda. Pre svega u pitanju su bila tekuća pitanja neophodna za redovno funkcionisanje lokalne samouprave. Branko Svilengaćin, zamenik predsednika opštine Novi Bečej, posebno je istakao kao značajne tačke dnevnog reda posvećene postavljanju spomen ploče u čast Lasla Šuranjija, našeg zlatnog paraolimpijca, i biste Aleksandra Berića, heroja aprilskog rata 1941. godine. On je posebno ukazao na to da je Aleksandar Berić rođeni Novobečejac koji je postao simbol rečne flotile, te da mu kao zajednica moramo odati priznanje koje zaslužuje.

Pred većnicima spomen obeležja, seoske manifestacije, Gospojina...

Na sednici su se razmatrala i pitanja vezana za organizacione odbore seoskih slava u Novom Miloševu, Kumanu i Bočaru, kao i pitanja vezana za organizaciju ovogodišnjih Velikogospojinskih dana. Osvrćući se na ovogodišnju Gospojinu, Svilengaćin je rekao: "Usvojen je plan manifestacije koji je, makar u planu, značajno bogatiji u odnosu na prethodne godine što će biti jedan novi, pionirski pokušaj da našu manifestaciju učinimo većom i lepšom i da svim posetiocima pružimo neke novine i nešto za pamćenje. To je, pre svega, Boat Show, kako smo ga za sad krstili imenom. Radi se o izložbi plovila i ribolovačke opreme. Želimo da jedan izložbeni prostor pored Tise opremimo i pružimo ljudima i ovaj vid zabave. Drugo jeste ulica zanatskih piva. Dobra vest za građane Banata jeste da smo razdvojili manifestacije Dani piva i Velikogospojinski dani. Ove godine, Gospojina počinje 25. avgusta i traje do 27., a Dani piva se nastavljaju sledeće nedelje. Time se nama otvorila mogućnost da nešto slično onome što oni imaju u svom gradu, imamo i mi kod nas, pa smo rešili da pokrenemo ulicu zanatskog piva. Treća novina jesu otvoreni dani rečne flotile i spomen bista Aleksandru Beriću". Branko Svilengaćin je podsetio na to da je rečna flotila bila u Novom Bečeju i prethodne godine, ali da će ove godine ceo program boravka flotile biti mnogo bogatiji i zanimljiviji našim građanima. Takođe, on je istakao i da je finansijski plan najveće novobečejske manifestacije gotovo identičan iako su sadržaji prošireni i obogaćeni čime se, faktički, ostvaruje ušteda.

Na današnjoj sednici veća doneta je i odluka o formiranju komisije za pregled dece sa smetnjama u razvoju čime je zaokružena pravna regulativa u ovoj oblasti. Donet je i operativni plan za odbranu od poplava za unutrašnje vode i letnje nasipe Libe i Ljutovo, usvojen je izveštaj o radu žalbene komisije opštine Novi Bečej, a data je saglasnost i za davanje u zakup nepokretnosti u svojini SRC "Jedinstvo" (prostor tzv "Bombonice").

Radom veća rukovodio je predsednik opštine, Saša Maksimović, a cela sednica trajala je oko 45 minuta.

Priprema terena za poljoprivredne inkubatore u Kumanu

U Kumanu su u toku radovi na pripremi terena na kom će se nalaziti tri nova poljoprivredna inkubatora za mlade u okviru projekta koji Omladinski klub Novog Bečeja realizuje u saradnji sa opštinom Novi Bečej i Regionalnim centrom za društveno-ekonomski razvoj – Banat. Ciljevi projekta su smanjenje nezaposlenosti mladih u opštini i razvoj poljoprivrede, odnosno plasteničke proizvodnje. Prvu fazu pripreme terena obavljaju radnici JP „Komunalac“ iz Novog Bečeja.

Prema rečima Gorana Stančića, sekretara Mesne zajednice Kumane, ceo projekat je zamišljen tako da troje mladih osoba koje komisija odabere i koji najbolje napišu biznis planove dobiju po jedan plastenik na period od dve godine, u kojima će moći da rade i razvijaju svoju proizvodnju: „Nakon dve godine, oni će prepustiti plastenike, kako bi se proces obuke nastavio i na druge mlade osobe. Cilj je da mladi shvate da se od ovakve proizvodnje i te kako može ostvariti dobit, kako bi dalje svoju proizvodnju preneli u privatne parcele. Ovaj projekat pomaže i Mesna zajednica Kumane, tako da smo zajedno sa Omladinskim klubom Novog Bečeja i sa lokalnom samoupravom već obezbedili rasad paradajza. Mladima koji dobiju plastenike ostaće samo da rade, pošto će sve ostalo dobiti na gotovo - od plastenika, pripremljenog terena koji će biti ograđen, do rasada.“

U toku je i obuka mladih zainteresovanih i nezaposlenih lica sa teritorije opštine Novi Bečej u okviru koje će se upoznati sa povrtarskom proizvodnjom, ciklusom proizvodnje u plastenicima, proizvodnjom rasada, načinima i mogućnostima finansiranja, finansijskim menadžmentom poljoprivrednih proizvođača, marketingom i tržištem i drugim sličnim i bitnim oblastima.

„Obuka će trajati oko nedelju dana, a u okviru praktičnog dela imaće na raspolaganju stručno lice koje će biti angažovano od strane organizatora projekta i koje će im pomagati ukoliko im je i koliko im je potrebno“, rekao je Stančić.

Projekat „Poljoprivredni inkubator za mlade na selu“ finansira se sredstvima Ministarstva omladine i sporta u okviru Javnog konkursa za programe i projekte za sprovođenje ciljeva Nacionalne strategije za mlade, i uz učešće opštine Novi Bečej.

Obeležena godišnjica pogibije novobečejskog heroja Aleksandra Berića

Zamenik predsednika opštine Novi Bečej, Branko Svilengaćin, i direktor Doma kulture u Novom Bečeju, Novica Blažin, i ove godine su u ime opštine Novi Bečej prisustvovali obeležavanju godišnjice pogibije Aleksandra Berića, novobečejskog junaka, jednog od heroja Aprilskog rata i odbrane Kraljevine Jugoslavije od napada nacističke Nemačke. Berić je poginuo 12. aprila 1941. godine, kao komandant rečnog ratnog broda „Drava“.

Polaganju venaca na grob i spomenik Aleksandra Berića koji se nalaze u Belegišu kod Stare Pazove, prisustvovali su i predstavnici Mesne zajednice Belegiš, zatim Kasarne Rečne flotile Vojske Srbije „Aleksandar Berić“ iz Novog Sada, poručnik fregate Dragan Spasojević i kapetani fregate Željko Skokić i Smiljan Ružić, kao i unuke Aleksandra Berića.

Aleksandar Berić rođen je 13. aprila 1906. godine u Novom Bečeju, a bio je poručnik bojnog broda 1. klase Kraljevske mornarice. Pomorsku vojnu akademiju je završio 1928. godine, a kao komandant monitora „Drava“ imao je zadatak da obezbeđuje granični sektor Dunava kod Bezdana. Tokom dva dana je vodio borbu sa patrolnim čamcima, trupama na obali i avijacijom neprijatelja. Prilikom povlačenja vojske ka Novom Sadu, brod Aleksandra Berića 12. aprila je napala nemačka avijacija kod sela Čiba, današnjeg Čelareva. Berić je tada ranjen, ali je nastavio da odbija napade neprijatelja sve dok brod konačno nije potopljen. Njegovo telo pronašli su meštani sela Belegiš i sahranila ga na seoskom groblju. Povodom godišnjice sedamdeset godina od pobede nad fašizmom i sto godina Ratne mornarice, Vojska Srbije je 2015. godine na groblju u Belegišu podigla spomenik njemu u čast.

Obuka za licencirane lokalne turističke vodiče

Obuka za lokalne turističke vodiče u organizaciji Turističke organizacije opštine Novi Bečej, započela je u četvrtak 6. aprila i trajaće ukupno šest dana, tokom dve nedelje. U prva dva dana polaznici obuke prošli su teorijski deo instruktaže, a za preostale dane predviđene su aktivnosti na samim turističkim lokalitetima.

„Ovom obukom ćemo obezbediti lokalne turističke vodiče koji će se baviti našom baštinom, ali neće imati nacionalnu licencu, već samo licencu lokalnih vodiča. To nam je veoma značajno jer smo uveli uslugu koja nam omogućava da naplatimo usluge vodiča, ali oni moraju biti licencencirani. To je kruna našeg prošlogodinšnjeg rada, u okviru kog smo radili na prikupljanju svih podataka o lokalitetima koji postoje u opštini Novi Bečej. Sledeći korak nam je masovnije privlačenje turista“, rekao je Saša Dujin, v.d. direktor Turističke organizacije opštine Novi Bečej.

Opština Novi Bečej prepoznata je kao destinacija manifestacionog turizma, ali su se tokom prošle godine u Turističkoj organizaciji trudili da sagledaju i sve ostale potencijale i moguće turističke proizvode, koji će turistima mnogo bolje biti plasirani uz logističku podršku lokalnih turističkih vodiča, dodao je Dujin.

Obuku za lokalne turističke vodiče u opštini Novi Bečej sprovodi kompanija „Futurizam“, koja se bavi konsaltingom u turizmu, uz licencirane trenere Svetskog udruženja turističkih vodiča. Jedna od njih je i Ivana Ćuruvija, koja kaže da je obuka intenzivna i da se radi prema metodologiji Svetskog udruženja turističkih vodiča: „Vodiči prolaze kroz praktičnu obuku, kako bi naučili veštine i tehnike vođenja, odnosno rada sa turističkim grupama. Obuka je dinamična i radi se prema metodologiji Svetskog udruženja turističkih vodiča.“

Tatjana Bešlin jedna je od polaznika obuke za lokalnog turističkog vodiča, a već dve godine radi kao domaćica muzeja „Žeravica“ u Novom Miloševu, gde dočekuje organizovane grupe turista, ali i one goste koji dolaze individualno: „Od obuke očekujem da naučim neke nove tehnike u vođenju same prezentacije, odnosno da steknem konkretna znanja turističkog vodiča, pošto po struci nisam turizmolog niti kustos. Do sada sam se dovijala na razne načine kako da ugostim posetioce i da im prezentujem ono što muzej „Žeravica“ nudi i da im bude prijatno tokom posete.“

Polaznik obuke za lokalnog turističkog vodiča je i Janoš Koso, domar muzeja „Glavaševa kuća“ u Novom Bečeju: „Zadovoljstvo mi je što mogu da učestvujem u ovoj obuci, jer će nam svima ovo biti veliki plus kad u budućnosti budemo vodili goste na pravi način. Ovo je zaista interesantna priča koja može biti samo pozitivna za sve nas, a svakako i za turiste.“

„Od raja do beznjenice“ u Novom Bečeju

Pozorišni komad o ljubavnoj drami Lenke Dunđerski i Laze Kostića "OD RAJA DO BEZNJENICE" odigraće se u Domu kulture opštine Novi Bečej u četvrtak 13. aprila sa početkom u 20,00 sati.

Predstava će se igrati na kamernoj sceni u galeriji TAA. Ulaznica: 500 din. Broj ulaznica je ograničen. Ulaznice se mogu kupiti u pretprodaji radnim danima od 08:00-15:00 sati u prostorijama Doma kulture.

Pozorišna drama „Od raja do beznjenice" (beznjenica, Lazina kovanica - život bez nje) je uzbudljiva, intrigantna, emotivna priča o odnosu najvećeg pesnika srpske književnosti i mlade, učene, prelepe Lenke Dunđerski, kćeri jednog od najbogatijih ljudi Austro-ugarske carevine, Lazara Dunđerskog.

Drama je postavljena kao trougao odnosa između – Laze i Lenke, Laze Kostića i Lazara Dunđerskog, Lenke i njenog oca.

Pre izvođenja predstave „Od raja do beznjenice" publika ima priliku da čuje monodramsko kazivanje testamenta Bogdana Dunđerskog koji svo svoje imanje ostavlja Matici srpskoj.

Ljubav Laze Kostića prema Lenki Dunđerskoj ovekovečena je pesmom Santa Maria della Salute. A da li je Lenka volela Lazu, 29 godina starijeg pesnika? Šta je osećala prema njemu? Zašto se Laza oženio Julijanom Palanački? Šta je uzrok smrti Lenke Dunđerski (umrla u Beču u 25-oj godini života)? O svemu tome i još ponečemu u predstavi „Od raja do beznjenice".

Tekst je zasnovan na faktima, ali je daleko od hronike. To je saga o prijateljstvu, borbi srca i razuma, poštovanju zadate reči, životu i smrti. U prvi plan stavljena je emocija koja povezuje ova tri lika. Otuda je reakcija publike tako emotivna, potresna. Niko nije ravnodušan, niti to može biti...

Predstava od “Raja do beznjenice” sastavni je deo jednog šireg projekta pod nazivom “Čudesni svet Dunđerskih”, čiji je cilj približavanje domaćoj i stranoj javnosti svih onih vrednosti koje je ostavila iza sebe jedna od najmoćnijih porodica Austro-Ugarske carevine, u ovom njenom delu. Projektom je predviđeno da se šira javnost upozna sa graditeljskim, ekonomskim i kulturnim vrednostima koje su ostale iza porodice Dunđerski. Kao i da se osvetle one značajne ličnosti koje su u Dunđerskima našle pouzdane prijatelje i dobrotvore, poput Laze Kostića, Zmaj Jove Jovanovića, Uroša Predića, Mihajla Pupina i dr.

Uloge:

Lazar Dunđerski – Miodrag Petrović, prvak Srpskog narodnog pozorišta, Novi Sad Laza Kostić – Ervin Hadžimurtezić, profesionalni glumac, Novi Sad

Lenka Dunđerski – Jovana Radovanović, studentkinja glume, Beograd

Tekst i režiju potpisuje Zoran Subotički.

Producenti predstave su Gradsko pozorište Bečej, Turistička organizacija Bečej i Lidernet – mreža lidera lokalnog održivog razvoja iz Novog Sada.

Strana 1 od 6

Podržite sajt

Ukoliko želite, donacijom, da pomognete razvoj sajta.

Webinfo

Portal „Webinfo“ zvanično je registrovan 2011. godine, nakon nekoliko godina neformalnog informisanja. U startu je ideja bila - informisanje građana opština Bečej i Novi Bečej, na oba jezika, a moto kojim se vodimo je "Građanin ima pravo da zna!". Pioniri smo u korišćenju svih prednosti interneta na teritoriji obe opštine, te smo prvi počeli da „eksploatišemo“ multimediju koristeći spoj teksta, fotografije, audio i video priloga.


www.webinfo.rs

webinforedakcija@gmail.com

Glavni urednik: Tijana Janković

Sadržaj

Podržite...

Sakupljanje kulturno-istorijske građe Novog Bečeja smatramo izuzetno važnim i velikim poslom. Za nove naraštaje... sa novom tehnologijom... da vide prošlost... drugačije će ostati zaboravljena.

Već 10 godina se bavimo time, uporno i vredno a ipak je ostalo još mnogo toga da se uradi, mnogo posla je pred nama.

Dobru...

Ako posedujete neki materijal ili saznanja za koje smatrate da bi dopunile sajt, uključite se... Možete komentarisati članke ili nam slati materijale, fotografije na salevidak@gmail.com. Ili prosto svoje predloge, ideje, komentare kako da poboljšamo sajt iznesite Ovde

Ideju...

Za one imućnije Novobečejce koji mogu i žele materijalno da pomognu razvoj ove ideje, daju vetar u leđa, koji žele da budu dobrotvori, sponzori, donatori...

...stojimo na raspolaganju na broju 060 013 01 01

© 2016 Novi Bečej - Online. All Rights Reserved. Designed By SaleVidak