Nedamo da nam atar pretvore u močvaru

Novobečejci spremaju veliku bunu jer na jedinih 10% zemlje najvišeg kvaliteta u novobečejskom ataru, Nexe, grupa u vlasništvu hrvatskog državljanina, pokušava da obezbedi kopanje gline.

Ukoliko uspe da otkupi zemlju od vlasnika, na koje vrše razne vrste pritisaka, Nexe grupa će ozbiljno ugroziti  Novobečejce na više nivoa.

Kopanjem gline spustiće nivo podzemnih voda i devastirati okolne poljoprivredne površine što će dugoročno uticati na ozbiljan pad standarda stanovnika opštine.

Na samo nekoliko desetina metara od planiranog kopa nalazi se Specijalni rezervat prirode Slano Kopovo. Kop bi doveo do njegovog potpunog uništenja, za šta bi mogli stići višemilionski penali opštini, pokrajini i republici.

Jednom su se organizovali da ne dozvole tajkunima da otkupe zemlju Sokolca nego su kupili oni, sada su spremni na sve da odbrane opstanak sela i prirodnog rezervata.

Tim povodom u sredu 17.04. u 11h novobečejski pojoprivrednici vas pozivaju da vam pokažu kako izgleda površina koju uništi Nexe i gde je najplodnija, a ugrožena poljoprivredna površina oko koje se bore sa Nexe grupom i da vam kažu koji su prvi potezi koje će povući ukoliko se kop ne prebaci na nepolodniju zemlju koja zauzima oko 90%.  Okupljanje je na samom ulazu u Novi Bečej pre kružnog toka, odakle će se otići do pomenutih lokacija. Obezbeđni adekvatni sagovornici, koji će davati izjave i informacije.

Organizaori : Udruženje poljoprivrednika "Srednja strana" i ekološko udruženje " Sivi ždral"

panel
5340
Članaka
panel
3860
Fotografija
paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Poslednje fotografije

23.10.2019. (10 fotografija)
Svetozar Štefkić
Svetozar Štefkić
13.10.2019. (23 fotografija)
Antifašistička borba u Banatu
Antifašistička borba u Banatu 1941-1944
23.10.2019. (19 fotografija)
Foto-ep o Kumanu

18.11.2019. (11 fotografija)
Priča o domu

Da li ste znali...

da je u Vranjevu je iz porodice sveštenika Luke Popovića poniklo - deca, unučad, zetovi i snaje, više od dvadesetak istaknutih glumaca u srpskom Na­rodnom pozorištu u Novom Sadu i u Narodnom pozorištu u Beogradu, što je do danas nenadmašen slučaj.