Birokratsko - političkim kuglama ruše najbolje svetske kuglaše

U protekle 4 godine kuglana u Novom Bečeju ne funkcioniše. Sve je počelo tako što su izmenjena pravila takmičenja na osnovu kojih kuglana, koja je iznedrila najveći broj evropskih i državnih šampiona, nije mogla da dobije sertifikat za kuglanje u Prvoj saveznoj ligi. Jedini izlaz je bio da se postojeća kuglana demontira i izgradi nova po standardima koje je zahtevao Kuglaški savez Srbije. Kuglana je demontirana u kratkom roku  zbog činjenice  da su obezbeđena sredstva za njeno renoviranje. Prethodno rukovodstvo opštine Novi Bečej obezbedilo je novac od Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu u visini od 2 miliona dinara, a zatim raspisalo javnu nabavku za najboljeg ponuđača i odlučilo da u naredne 4 godine u renoviranje sukcesivno uloži još 10 miliona dinara.

U međuvremenu opštinska vlast se promenila i na čelo su došli predstavnici Srpske napredne stranke. Novi predsednik opštine je odmah povukao tender i na Skupštini opštine Novi Bečej tih dana izjavio da sadašnje rukovodstvo nema nameru da ulaže u kuglanu i da će sredstva biti vraćena Pokrajinskom sekretarijatu za sport i omladinu. Naknadno se predomislio i rekao da će biti raspisan novi tender do kraja godine, što ni na isteku treće godine nije realizovano.

Kada je tender napokon raspisan, da li namerno ili slučajno, uslovi su tako loše formulisani da nikako ne može da se definiše ko je najpovoljniji izvođač radova. Kako jedan od dvojice ponuđača, od četvorice koji su konkurisali, a  koji ispunjavaju uslove, pobedi na tenderu  drugi se žali i tako se sve vrti u krug, a agonija kuglaša u Novom Bečeju produžava. Postupak je do sada već 3 puta obaran i vraćan na početak.

Ponuđač ARX BOWLING iz Zagreba, koji nudi povoljnije uslove izgradnje, 800.000 dinara nižu cenu i ima iza sebe 70 izgrađenih kuglana izgubio je na konkursu od preduzeća AHV iz Petrovaradina, koje nema iza sebe ni jednu izgrađenu kuglanu i ima višu cenu izvođenja radova, zbog minimalnog proceduralnog propusta koji je po zakonu imao pravo da ispravi, što je i učinio. Kada je naručilac radova, opština Novi Bečej, po nalogu suda ispravila načinjenu grešku, žalio se vlasnik  preduzeća AHV i tada sud prihvata njegove argumente.

Jovan Popović, predsednik Kuglaškog kluba „Jedinstvo“ iz Novog Bečeja kaže da bez obzira na sve pokazatelje koji ukazuju ko je realno prihvatljiv izvođač  situacija nikako da se reši: „ Nama ovo izgleda kao da se pokušava neka prevara. Ne znamo tačno kakva i od koga, ali tu stvari nisu čiste. Dogodine je radnička sportska olimpijada u našem mestu i kuglana treba u to vreme već uveliko da bude osposobljena. Da ne pominjem ono što svi kuglaši u Srbiji i regionu znaju da su i muški i ženski kuglaški klub najtrofejniji klubovi u opštini sa velikim brojem osvojenih medalja na državnim evropskim i svetskim prvenstvima, a sada nemaju gde ni da treniraju ni da primaju goste na mečeve. Evo sada je na Kadetskom prvenstvu sveta u kuglanju ekipa sastavljena od 2 takmičara iz Novog Bečeja i jednog iz Mađarske osvojila prvo mesto.Treba da je sramota one koji  nas sprečavaju da završimo kuglanu što malteretiraju naše kuglaše.

Zbog takvih uslova ženska ekipa je privremeno raspuštena, a muška trenira i odigrava utakmice na gostujućim terenima što donosi velike nepotrebne troškove kao i stalnu poziciju gosta na utakmicama. Koliko se sve ovo negativno odražava na stvaranje podmlatka nije potrebno ni pominjati. Klub koji je okupljao oko 100 omladinaca više za to nema mogućnosti zbog opštinske birokratije i pokušaja malverzacija od strane jednog od ponuđča.

U međuvremenu od Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu kuglani je obezbeđeno još milion i po dinara.

“4 godine mi ne kuglamo. Troškovi kuglane su 700.000 dinara na godišnjem nivou za 4 godine to je dvamiliona i osamsto dinara, a izrada kuglane košta 6 miliona i osamsto. Što znači da mi pare već imamo. Pri tome su građevinski radovi u kuglani već skoro svi odrađeni pre nego što je počeo cirkus sa obaranjima tendera. Ovaj tekst je ustvari apel predsedniku opštine Saši Maksimoviću, da uputi zahtev nadležnim opštinskim službama da se ovaj problem konačno reši.“

Rukovodstvo Kuglaškog kluba Novi Bečej vidi rešenje u tome da se jeftinijem ponuđaču koji iza sebe ima iskustvo izgradnje kuglana dodeli posao i da se prekine farsa sa rušenjima tendera.

Vladimir Batez, pokrajinski sekretar za sport i omladinu obezbedio je dodatna sredstva za završetak kuglane. Dodatne garancije za neometan proces završetka kuglane dali su predsednik Kuglaškog saveza Vojvodine  i Kuglaškog saveza Srbije koji  su potvrdili da će biti nadzorni organ u toku izvođenja radova.

Zbog ove situacije revoltirano predsedništvo Kuglaškog kluba „Jedinstvo“ iz Novog Bečeja, na čelu sa predsednikom Jovanom Popovićem najavilo je  da će predsedniku opštine Saši Maksimović  doneti sve mnogobrojne pehare i medalje da ih čuva u opštini kad već oni ne mogu u kuglani, gde im je mesto, pa da ga ovi trofeji svakodnevno podsećaju kakav je ovo gubitak za omladinu i kuglaše Novog Bečeja samo zbog birokratsko političkih malverzacija.

Oni apeluju na presednika opštine da se političko - birokratske razmirice zaborave i da se misli na budućnost novobečejske dece.

paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Sadržaj

Da li ste znali...

da je prvu fudbalsku loptu u Novi Bečej doneo, Vladislav-Lacika Kostović  iz Londona, osamdesetih godina XIX veka?