banerKIA3

Uvek posle tužnog perioda dolazi radostan, radost, odnosno Vaskrsenje Hristovo — Milivoje Sekulić

Hrišćani celog sveta ove godine slavili su praznik Vaskrsenja Hristovog istog datuma, 20. aprila.

U prisustvu brojnih građana i dece, u oba pravoslavna hrama u Novom Bečeju obeležen je najradosniji praznik. Ispred hrama Sv. Nikolaja Iitija je krenula u ponoć, prolazeći pored OŠ "Miloje Čiplić", kroz park, prema keju, ulicom Zmaj Jovinom, Ive Lole Ribara do hrama, istakao je Milivoje Sekulić, protojerej: "Uvek posle tužnog perioda dolazi radostan, radost, odnosno Vaskrsenje Hristovo. Na Veliki četvrtak je Isus Hristos pozvao svoje učenike na Tajnu večeru. Tada je ustanovio Svetu Tajnu Pričešća uz reči: „Uzmite jedite; ovo je tijelo moje." i “Pijte iz nje svi; Jer ovo je krv moja Novoga Zavjeta koja se prolijeva za mnoge radi otpuštanja grijehova." Na Veliki petak, Hristos je bio razapet na krstu, između dva razbojnika. Posle toga, na Veliku subotu je sahranjen, a u nedelju je vaskrsao rano ujutru, kao što i piše u Svetom pismu. Tada su, takođe, žene mironosice krenule na grob Hristov da ga pomožu, međutim, on je već bio vaskrsao. Ovaj praznik Vaskrsenja Hristovog slavimo kao najradosniji praznik i zato se i naziva praznik nad praznicima, jer je Hristos pobedio smrt. Da nije vaskrsao iz mrtvih uzalud bi bila vera naša, uzalud bi bila nadanja naša, jer bi ta sve bilo lažno. Međutim, nije lažno, koliko vekova slavimo i proslavljamo, i slavićemo do god to bude volja Božija. Ovom prilikom želim da pozovem naše vernike na molitvu. Što dostojanstvenije da saosećaju one dane Hristovog stradanja, jer je Hristos radi nas i došao, da bi nas spasao od večne smrti."

Ljudi se za ovaj praznik pozdravljaju sa: "Hristos vaskrese" i "Vaistinu vaskrese". Uskrs je najvažniji praznik jer suština hrišćanskog učenja označava vaskrsnuće Hristovo iz mrtvih, kao pobeda vere i života nad smrću. Uskrs je pokretan praznik. Uvek se vezuje samo za nedelju i može "pasti" u razmaku od 35 dana - od 4. aprila do 8. maja po starom, julijanskom kalendaru, odnosno od 22. marta do 25. aprila po novom, gregorijanskom računanju vremena.

Običaj je da se na Veliki petak farbaju uskršnja jaja, najčešće crvenom bojom koja simbolizuje Hristovu krv, ali i drugim jarkim bojama, pa se na Uskrs poklanjaju prijateljima. Jaje ima simboličko značenje jer se iz njega rađa život. Prvo jaje, koje se spusti u vodu i ofarba ostavlja se na stranu do idućeg Uskrsa i zove se "čuvarkuća". Na dan Uskrsa neizostavno je kucanje ili tucanje jajima. Jaja se najpre tucaju vrh u vrh, a posle šotku u šotku. Onaj ko razbije tuđe jaje uzima ga za sebe.

panel
5580
Članaka
panel
5414
Fotografija

Poslednje fotografije

04.06.2020. (10 fotografija)
Svadbe i običaji

Svadbe i običaji


04.06.2020. (10 fotografija)
Zemljoradnja i stočarstvo

Zemljoradnјa i stočarstvo


 
23.04.2020. (10 fotografija)
Svečanosti i provodi
Svečanosti i provodi

04.01.2020. (20 fotografija)
Kumane
Čudesni crteži profesora Letića
04.01.2020. (10 fotografija)
Folklor Kumana
Folklor Kumana

23.04.2020. (20 fotografija)
Svečani doček crkvenih zvona

Pravoslavna crkva Svetih arhanđela Mihaila i Gavrila u Kumanu

Da li ste znali...

da je prvu fudbalsku loptu u Novi Bečej doneo, Vladislav-Lacika Kostović  iz Londona, osamdesetih godina XIX veka?