banerKIA3

Srpski paraolimpijac iz Novog Bečeja i učesnik Paraolimpiskih igara u Londonu 2012. godine, Laslo Šuranji, je na Evropskom prvenstvu u streljaštvu za osobe sa invaliditetom, koje je u oktobru održano u španskom gradu Alikanteu, uz učešće 170 strelaca iz 30 zemalja, zasijao punim sjajem. U disciplini vazdušna puška, stojeći stav na 10 metara, osvojio je zlatnu medalju, sa 20 hitaca ostvario je rezultat 206,4 kruga, što je novi svetski i evropski rekord. Od samog početka takmičenja Šuranji je bio veoma siguran, a u finale je stigao sa prve pozicije, pošto je u predtakmičenju, posle 60 hitaca, ostvario najbolji rezultat od 616,1 krugova.

Pored ove zlatne medalje Šuranji je blistao i u trostavu (ležeći, stojeći i klečeći) discipline malokalibarska puška na 50 metara. Mada je u predtakmičenju bio deveti, u finalu je bio veoma siguran i takmičenje završio na drugom mestu sa srebrnom medaljom.

Inače na ovom Evropskom prvenstvu reprezentacija Srbije je, sa 11 osvojenih medalja, bila najuspešnija reprezentacija.

Za ovog primernog sportistu je 29. oktobra u opštini Novi Bečej priređen prijem gde je pored uručenja poklona potpisan ugovor o stipendiranje Šuranjiju od strane lokalne samouprave. O utiscima sa ovog takmičenja i daljim planovima, Laslo Šuranji kaže: „Zlatnu medalju sam osvojio vazdušnom puškom na 10 metara, gde sam postavio novi svetski rekord, a srebrnu medalju sam osvojio malokalibarskom puškom na 50 metar trostav. Sportistima se to ne dešava često, da se osećaju nepobedivo na nekom takmičenju. Meni se prvi put to desilo, osećaj je stvarno zanimljiv, jer sam se zaista osećao nepobedivim, ubedljivo sam pobedio sve rivale i niko nije mogao da me ugrozi. Fantastičan je to osećaj, pogotovu što sam tom prilikom postavio svetski rekord. Uskoro će početi pripreme za Svetsko prvenstvo koje se održava u jula sledeće godine u Sulu u Nemačkoj, što je ujedno i prilika da se ostvari viza za Paraolimpijske igre 2016. godine u Brazilu. Mnogo mi znači opštinska stipendija, jer živim od minimalne penzije, a treninzi i samo pucanje su jako skup sport.“

Šuranji je istakao da mu je opština Novi Bečej uvek izlazila u susret, zahvalivši se, on je rekao i da bez pomoći ne bi mogao da odlazi na treninge u Novi Sad. Laslo Šuranji je promenio trenera i sada radi sa vrhunskim timom, što je izgleda i donelo rezultate, o tome kaže: „Sama promena trenera korak je napred, ja jesam naučio sve u streljaštvu, ali novi trener je uspeo moju formu podigne na viši nivo, što je dalo rezultate na ovom takmičenju koje sam završio sa dve medalje“.

U razgovoru sa predsednikom opštine Sašom Šućurovićem i njegovim zamenikom Matijom Kovačem, Šuranji je pomenuo da je vreme da zameni svoju staru pušku kojom trenira, na šta je dobio odgovor da će opština pomoći da se pronađu sredstva za nabavku nove puške. Predsednik opštine Saša Šućurović je istakao da retko koja opština ili grad može da se pohvali da joj je sugrađanin nosilac svetskog rekorda, pa se u ime građana Novog Bečeja zahvalio Šuranjiju što svoj rodni grad, u svetu reprezentuje na vrhunski način.

panel
5580
Članaka
panel
5414
Fotografija

Poslednje fotografije

04.06.2020. (10 fotografija)
Svadbe i običaji

Svadbe i običaji


04.06.2020. (10 fotografija)
Zemljoradnja i stočarstvo

Zemljoradnјa i stočarstvo


 
23.04.2020. (10 fotografija)
Svečanosti i provodi
Svečanosti i provodi

04.01.2020. (20 fotografija)
Kumane
Čudesni crteži profesora Letića
04.01.2020. (10 fotografija)
Folklor Kumana
Folklor Kumana

23.04.2020. (20 fotografija)
Svečani doček crkvenih zvona

Pravoslavna crkva Svetih arhanđela Mihaila i Gavrila u Kumanu

Da li ste znali...

da je prvu fudbalsku loptu u Novi Bečej doneo, Vladislav-Lacika Kostović  iz Londona, osamdesetih godina XIX veka?