banerKIA3

Pored vrlo aktuelne teme “Novi medijski zakoni ”, učesnici su se bavili i svim problemima lokalnih radio stanica

Da je Novi Bečej uvek u središtu aktuelnosti, dokazalo je i poslednje savetovanje “RAB-a Srbije”, kojem je Novi Bečej bio domaćin. “RAB Srbija” je neprofitno udruženje posvećeno poboljšanju položaja radio stanica u Srbiji. Misija i svrha postojanja “RAB-a “(naziv u originalu je “Radio Advertising Bureau”, a prevodu Biro za radijsko oglašavanje je obezbeđivanje organizacione, edukativne i istraživačke pomoći, informacija i pravnih saveta koji treba da koriste radio stanicama i radio industriji u celini.

Savetovanje “RAB-a” u Novom Bečeju je trajalo od 21-23. oktobra, a pored vrlo aktuelne teme “Novi medijski zakoni”, učesnici su se bavili i svim problemima lokalnih radio stanica. Predsednica “RAB-a” Srbije, Maja Raković, naglasila je izuzetnu važnost ovakvih savetovanja i javnih rasprava, jer je za sve radio stanice u Srbiji od presudnog značaja da se što pre donesu zakoni iz oblasti medija i da se konačno počne sa medijskom reformom. Neki od problema koje je Maja Raković istakla vezani su za dodeljivanje dozvola i medijski pluralizam, o čemu se dosta raspravljalo i na prethodnoj javnoj raspravi: “Novim zakonima su predviđene mnoge stvari za koje smo se i mi zalagali i davali predloge pre nego što je donesen zakon, a i mnogo stvari treba dopuniti. Verujte mi, tu su jako važne stvari da nakon osam godina od dodeljivanja dozvola možemo da produžimo dozvole da se ne ide na novi konkurs. Ovim zakonom je upravo to i naglašeno, da će postojati mogućnost da se dozvole samo produže, sa tim što mi tražimo da se dozvole produže na isti onaj rok na koliko su i dodeljene. Postoji tu još mnogo stvari vezanih za medijski pluralizam, koje nisu dovoljno objašnjene u ovom zakonu. Vi ne možete tačno čitavši neke članove da vidite šta je zapravo dozvoljeno, a šta nije dozvoljeno. Tako da je jedna od stvari koje tražimo razjašnjenje nekih članova zakona vezanih za medijski pluralizam, odnosno nedozvoljenu medijsku koncentraciju. Između ostalog, mi se dugo borimo za privatizaciju, kada je u pitanju radio i da praktično država ne bude vlasnik radio stanica. Od kako postoji “RAB Srbija” mi smo uspeli da se izborimo za nešto drugo što je nama bilo važno, a to je da u ukupnom medijskom kolaču više učestvujemo. Radio i televizija su u suplementami, treba da radimo zajedno. Treba napraviti takav medija miks u kome će sigumo biti i radio.” Slađana Đorđijev, direktorka “Radija NB”, takođe nije krila zadovoljstvo što je njoj i novobečejskom radiju ukazana velika čast time što je udruženje “RAB Srbija” odlučilo da jedno od svojih savetovanja organizuje u Novom Bečeju: „Trenutno je u toku javna rasprava o nacrtu zakona o elektronskim medijima. Naše udruženje je baš u jeku ove javne rasprave odlučilo da, za radio stanice pre svega iz Vojvodine, mada su bile prisutne i radio stanice iz Beograda, organizuje javnu raspravu na kojoj smo mogli mnogo da čujemo o novom nacrtu zakona, o problemima koje imaju elektronski mediji, da iznesemo svoja mišljenja koje je naše udruženje iznelo na javnoj raspravi pred nadležnim organima, koji naravno brinu o ovom zakonu. Mnogo je primedbi koje imamo na ovaj zakon, ali o tome ćemo mnogo više razgovarati na našim sledećim radio susretima. Verujemo da će nadležna ministarstva prihvatiti naša mišljenja. Ono što je značajno za naš grad, za našu radio stanicu je to što je udruženje “RAB-a Srbije”, koje broji preko 50 članica, odlučilo da ovo savetovanje organizuje u našem gradu.“

panel
5580
Članaka
panel
5414
Fotografija

Poslednje fotografije

04.06.2020. (10 fotografija)
Svadbe i običaji

Svadbe i običaji


04.06.2020. (10 fotografija)
Zemljoradnja i stočarstvo

Zemljoradnјa i stočarstvo


 
23.04.2020. (10 fotografija)
Svečanosti i provodi
Svečanosti i provodi

04.01.2020. (20 fotografija)
Kumane
Čudesni crteži profesora Letića
04.01.2020. (10 fotografija)
Folklor Kumana
Folklor Kumana

23.04.2020. (20 fotografija)
Svečani doček crkvenih zvona

Pravoslavna crkva Svetih arhanđela Mihaila i Gavrila u Kumanu

Da li ste znali...

da se prvi i jedini  bioskop »Vojvodina» posle  II svetskog rata nalazio u Zadružnom Domu, koji je izgrađen 1952. godine?