banerKIA3

Nagradu "Sima Cucić " za najbolju knjigu dobila je prof. dr Ljiljana Pešikan Ljuštanović za knjigu "Gospođi Alisinoj desnoj nozi: Ogledi o književnosti za decu "

Svečana dodela nagrada "Sima Cucić" održana je u četvrtak 30. maja u Udruženju književnika Srbije u Beogradu. "Banatski Kulturni centar" je šesti put organizovao književnu manifestaciju "Proleće Sime Cucića" posvećenu liku i delu Sime Cucića (1905 - 1988), rodonačelniku književne kritike književnosti za decu. U okviru manifestacije, svake godine se dodeljuju nagrade za najbolje knjige iz oblasti književnosti za decu. Prof. dr Tihomir Petrović, član žirija kaže da su prispela dela od velikog doprinosa za ovaj vid književnosti: "Ovogodišnje nagrade su dodeljene stvaraocima koji su se bavili književnošću za decu. Prispela dela su bila od zavidne vrednosti, ima novih pogleda i tumačenja književnosti za decu i to je veliki dopinos ovom vidu književnosti". Žiri za nagradu "Sima Cucić" za najbolje knjige iz oblasti nauke o književnosti za decu u sastavu: prof. dr Tihomir Petrović, prof. dr Predrag Jašović i Radovan Vlahović, doneo je odluku da nagradu "Sima Cucić" za najbolju knjigu dobije prof. dr Ljiljana Pešikan Ljuštanović za knjigu "Gospođi Alisinoj desnoj nozi: Ogledi o književnosti za decu". "Meni je veoma značajno priznanje za knjigu u koju jesam uložila veliki trud i jedan dugi rad. Još mi je draže to što se dobijanjem ove nagrade "Sima Cucić" uključujem u to stvaralačko, duhovno označje koje nosi "Banatski kulturni centar", Radovan Vlahović i njegova porodica. Banat je područje multikulturalnih mesta, izuzetnih stvaralačkih ličnosti i mislim da je zahvaljujući "Banatskom kulturnom centru" Sima Cucić ušao na scenu tog Banata i da je ušla i književnost za decu, koja je nažalost u ovom vremenu zapostavljena u priličnoj meri". Specijalnu nagradu "Sima Cucić" osvojio je prof. dr Miomir Milinković za knjige " Bajkovite forme u književnosti za decu i mlade" i "Književnosti za decu i mlade - poetika". Plaketa "Sima Cucić" za najbolju knjigu iz oblasti kritike književnosti za decu pripala je Milijanu Despotoviću za knjigu "Razmislice: o piscima i knjigama za decu". Radovan Vlahović, direktor "BKC"-a kaže da su utisci sa dodele nagrada sjajni, zato što smatra da su ove godine nagrade ponele tri vrhunske knjige iz naše nauke o dečijoj književnosti i književne kritike: "Četvrt veka nakon smrti Sime Cucića imamo 7 njegovih knjiga. Pisac živi toliko dugo koliko ima objavljenih knjiga, koliko ga pamte i koliko ga spominju. Ova spoj i saradnja "Banatskog kulturnog centra", opštine Novi Bečej i "Udruženja književnika Srbije", može da otvori jednu sasvim drugu dimenziju našoj opštini koja se bori da bude značajno i važno mesto na turističkoj mapi, kako države Srbiji tako i u Evropi".

Šesto "Proleća Sime Cucića" finansijski je podržala opština Novi Bečej. Promocija nagrađenih knjiga održaće se 6. juna 2013. godine u 20 časova u "Narodnoj biblioteci" u Novom Bečeju.

panel
5560
Članaka
panel
5384
Fotografija
paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Poslednje fotografije

22.05.2020. (10 fotografija)
Svadbe i običaji

Svadbe i običaji


21.05.2020. (10 fotografija)
Zemljoradnja i stočarstvo

Zemljoradnјa i stočarstvo


21.05.2020. (10 fotografija)
Likovi ratova i revolucije
Likovi ratova i revolucije

23.04.2020. (10 fotografija)
Svečanosti i provodi
Svečanosti i provodi

04.01.2020. (20 fotografija)
Kumane
Čudesni crteži profesora Letića
04.01.2020. (10 fotografija)
Folklor Kumana
Folklor Kumana

23.04.2020. (20 fotografija)
Svečani doček crkvenih zvona

Pravoslavna crkva Svetih arhanđela Mihaila i Gavrila u Kumanu

Da li ste znali...

Novo Miloševo formirano je iz dva veoma stara naselja, Beodre i Dragutinova. Svoje sadašnje ime dobilo je 1946. godine, po proslavljenom borcu i organizatoru ustanka u ovom selu — Milošu Popovom — Klimi.