banerKIA3

Ovogodišnja manifestacija „Noć muzeja" u Novom Bečeju bila je posvećena obeležavanju jubileja vatrogasne jedinice koja je osnovana 1882. Godine

Zavičajni muzej „Glavaševa kuća" otvorio je vrata za više stotina građana koji su bili u prilici da se kroz bogat program i mnoštvo starina vrate u prošlost. Ovogodišnja manifestacija „Noć muzeja" u Novom Bečeju bila je posveće na obeležavanju jubileja vatrogasne jedinice koja je osnovana 1882. godine. Tog dana u muzeju je otvorena izložba dokumenata, pisanog materijala, predmeta i fotografija koja je posetiocima upotpunila vraćanje u stara vremena. Svečanost je otvorena igrama koje su izveli mališani Predškolske ustanove „Pava Sudarski", nakon kojih je KUD „Bećarac" izveo poznate banatske igre. Radovan Vlahović, književnik i direktor Banatskog kulturnog centra iz Novog Miloševa, čitao je stihove iz svoje nove knjige koja nosi naziv „Večernji akt u devojačkoj sobi Lenke Dunđerski, a Monika Jovanov je pročitala kratak istorijat vatrogastva u Novom Bečeju".

Milivoj Vrebalov, predsednik opštine Novi Bečej rekao je da je ova godina, godina jubileja jer je samo dan pre manifestacije„Noć muzeja" obeleženo pet godina od osnivanja KUD „Teodor Pavlović" iz Novog Miloševa, a u toku ovog meseca je i 20 godina „Obzorja naTisi".

Branislav Vojnov, predstavnik zavičajnog kluba, je rekao da su se i ove godine potrudili da Novobečejcima prikažu što više od prikupljenih predmeta: „Prikupili smo popriličan broj eksponata, najviše fotografija, dokumenata karti, propusnica, jednu veliku kolekciju značaka, zatim vatrogasna kola...“. Vinski podrum, koji je deo muzeja, dao je posebnu notu ovogodišnjoj manifestaciji. Ljubitelji vina mogli su da uživaju u ukusuTiske perle. Manifestacija „Noć muzeja" nije ni malo zaostajala za onima koje se širom Srbije organizuju u istoj noći. Organizator manifestacije je opština Novi Bečej i Zavičajni klub Novobečejaca i Vranjevčana.

panel
5560
Članaka
panel
5384
Fotografija
paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Poslednje fotografije

22.05.2020. (10 fotografija)
Svadbe i običaji

Svadbe i običaji


21.05.2020. (10 fotografija)
Zemljoradnja i stočarstvo

Zemljoradnјa i stočarstvo


21.05.2020. (10 fotografija)
Likovi ratova i revolucije
Likovi ratova i revolucije

23.04.2020. (10 fotografija)
Svečanosti i provodi
Svečanosti i provodi

04.01.2020. (20 fotografija)
Kumane
Čudesni crteži profesora Letića
04.01.2020. (10 fotografija)
Folklor Kumana
Folklor Kumana

23.04.2020. (20 fotografija)
Svečani doček crkvenih zvona

Pravoslavna crkva Svetih arhanđela Mihaila i Gavrila u Kumanu

Da li ste znali...

da je rešenjem iz 1948. godine romanska crkva Arača, kod Vološinova  (tadašnji naziv Novog Bečeja) stavljena pod zaštitu države?