banerKIA3

Na završnoj priredbi nisu imali tremu, a najlepše im je bilo kad su jeli keks i sladoled

13. juna je dan predškolske ustanove "Pava Sudarski". Svake godine, se tog dana održava završna priredba i na taj način se prikaže šta se tokom godine radilo sa decom. To jedna od najposećenijih manifestacija u Domu kulture. Posle priredbe u razgovoru sa decom saznali smo njihove utiske: Nisu imali tremu i najlepše im je bilo kad su jeli keks. Pošto su roditelji bili jako zadovoljni kako su nastupali vodili su ih na sladoled. Najviše im se dopalo Brankovo kolo u nošnjama i program na engleskom.

O radu vrtića nekada i sada priča direktor predškolske ustanove, Dragan Miloradović: "Krenulo se '78. godine sa dva odeljenja celodnevnog boravka, obdaništa, da bi mi danas imali 13 vaspitnih grupa celodnevnog boravka, od 5:30 do 16:30. Deca imaju doručak, užinu, ručak, spavanje i odmor, u zavisnosti od uzrasta. Imamo savete roditelja i upravne odbore na kojima oni aktivno učestvuju. Primera radi, evo baš i danas, idu deca na ekskurziju. Roditelji donose odluku gde će deca ići, šta će biti na meniju..." Granica polaska dece u školu koja je sad pomerena na 6 i po godina zahteva u ranijem uzrastu bolje pripreme: "Deca traže više informacija, uključena su i u taj tehnički deo života, rad na kompjuteru, korišćenje audio sredstava i imaju potrebu za jednim permanentnim obrazovanjem i vaspitanjem i novim sadržajima".

A kad porastu anketirana deca biće: vaspitačica, Majkl Džekson, zubarka, doktor za životinje, učiteljica, nastavnica, frizerka, medicinska sestra, paleontolog (tražiće kosti od dinosaurusa), pevačica. Kada ujutru dođu u vrtić najviše im se dopada: da gledaju crtani, da prave nešto sa plastičnim kockama, da crtaju, da se igraju u kutku mame i ćerke. Ne sviđa im se kad imaju supu i čorbu, ne sviđa im se da rade, da spremaju sobu i da slažu knjige, da gledaju crtani, ne sviđa im se spavanje.

Dijana Brusin, vaspitač predškolske ustanove Pava Sudarski: „l vaspitanje mora da se modernizuje, počev od kompjutera, i merila vrednosti koje su nekad bile u odnosu na sada sasvim drugačije. Međutim, ja mislim da su današnji roditelji fantastični roditelji, samo ima Ijudi koji ih ne razumeju." Ona je takođe istakla da je dete u periodu od 3-4 godine već spremno da iskaže neke svoje preovlađujuće talente i da na to treba obratiti pažnju.

panel
5560
Članaka
panel
5384
Fotografija
paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Poslednje fotografije

22.05.2020. (10 fotografija)
Svadbe i običaji

Svadbe i običaji


21.05.2020. (10 fotografija)
Zemljoradnja i stočarstvo

Zemljoradnјa i stočarstvo


21.05.2020. (10 fotografija)
Likovi ratova i revolucije
Likovi ratova i revolucije

23.04.2020. (10 fotografija)
Svečanosti i provodi
Svečanosti i provodi

04.01.2020. (20 fotografija)
Kumane
Čudesni crteži profesora Letića
04.01.2020. (10 fotografija)
Folklor Kumana
Folklor Kumana

23.04.2020. (20 fotografija)
Svečani doček crkvenih zvona

Pravoslavna crkva Svetih arhanđela Mihaila i Gavrila u Kumanu

Da li ste znali...

da je Bočar električnu struju dobio tek 1954. godine, 1968. godine izgrađen je vodovod u naselju, a 1975. godine asfaltiran je put do prvog naselja u opštini — Novog Miloševa.