banerKIA3

Predavači su govorili o merama koje treba preduzeti da se reguliše populacija krpelja, komaraca, glodara kako bi se taj broj sveo na neku normalnu meru

Pod sloganom , Jedan svet, jedno zdravlje“ od 28. do 31. maja u Novom Bečeju održano je 26. savetovanje za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju u organizaciji katedre za zoohigijenu fakulteta veterinarske medicine univerziteta u Beogradu“. Savetovanje međunarodnog karaktera okupilo je veliki broj učesnika, između ostalog učesnike iz Hrvatske i Slovenije. Predavači su govorili o merama koje treba preduzeti da se reguliše populacija krpelja, komaraca , glodara kako bi se taj broj sveo na neku normalnu meru: „Sama sekcija i sve ovo ima preventivnu ulogu, mi štitimo od bolesti uništavajući insekte, uništavajući pacove. Kada su u pitanju komarci, prošle godine je bilo nekoliko osoba obolelih od West naila, i preporuka je ove godine da ljudi obavezno stave mrežice na prozore, da pecaroši i svi koji uveče idu u šetnju pored reke obavezno koriste repelente. Moramo da se čuvamo od ujeda komaraca, ne znači da je svaki komarac inficiran, može da ih bude 100, a samo jedan inficiran pa da dođe do pojave bolesti“ - rekla je Dr prof. Ljiljana Janković, fakultet veterinarske medicine u Beogradu. Vojislav Blažin, doktor veterine i domaćin skupa istakao je da je u proteklih 4 godine u Novom Bečeju organizovano 6-7 edukacija veterinarske komore, tako da je Novi Bečej na ovom polju postao prepoznatljiv: „Na upravnom odboru sekcije za DDD (dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju) je bilo reči gde bi se moglo organizovati ovo današnje savetovanje. Kad smo im ponudili da Novi Bečej bude domaćin ovog 26. savetovanja prihvatili su i vidim da su prijatno iznenađeni gostoljubljivošću, smeštajem i samim ambijentom“. Učesnike je pozdravio i predsednik opštine Novi Bečej Saša Šućurović koji je istakao da mu je drago što se ovo predavanje održalo upravo u našoj opštini: „Opština Novi Bečej kao i svake godine odvaja sredstva koja su potrebna, po mišljenju stručnjaka, da sprečimo invaziju komaraca. Situacija je svake godine drugačija, sve zavisi od količine kiše, da li ima poplava. Uglavnom mi to dobro odradimo, a današnje savetovanje je svakako dobro došlo da nešto novo naučimo“. U toku tri dana dok je trajalo savetovanje učesnici su imali prilike da posete znamenitosti našeg grada i da uživaju u svim čarima Novog Bečaja.

panel
5580
Članaka
panel
5414
Fotografija

Poslednje fotografije

04.06.2020. (10 fotografija)
Svadbe i običaji

Svadbe i običaji


04.06.2020. (10 fotografija)
Zemljoradnja i stočarstvo

Zemljoradnјa i stočarstvo


 
23.04.2020. (10 fotografija)
Svečanosti i provodi
Svečanosti i provodi

04.01.2020. (20 fotografija)
Kumane
Čudesni crteži profesora Letića
04.01.2020. (10 fotografija)
Folklor Kumana
Folklor Kumana

23.04.2020. (20 fotografija)
Svečani doček crkvenih zvona

Pravoslavna crkva Svetih arhanđela Mihaila i Gavrila u Kumanu

Da li ste znali...

da se novobečejska pošta krajem tridesetih i početkom četrdesetih godina XX veka nalazila na uglu ulica Narodnog fronta i M.Tita, odnosno u nekadašnjoj kući Zoltana Luksedera?